Un buget de austeritate record

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: presseurop.eu

O “ajustare istorică”, consideră El País, în ziua prezentării de către guvernul lui Mariano Rajoy a bugetului pe 2012 şi la o zi după greva generală împotriva reducerilor şi a reformei pieţii muncii. Sute de mii de persoane s-au adunat în oraşele spaniole la apelul principalelor sindicate, UGT, CCOO. Pentru cotidianul madrilen, bugetul înţelege “să răspundă la o bună parte din misterul unei ecuaţii diabolice: cum să se reducă 35 de miliarde de euro din deficitul public – de la 8,5% din PIB – în plină recesiune?

Reducerile vor afecta cheltuielile în toate administraţiile: ministerele îşi vor vedea bugetul redus cu cel puţin 17%, în medie, în raport cu 2011 (cel puţin 10 miliarde de euro) iar funcţionarii vor suporta îngheţarea salariilor lor pentru cel de-al doilea an consecutiv.

În total, guvernul central va trebui să-şi reducă deficitul cu 17,5 miliarde de euro, regiunile cu 15,6 miliarde de euro şi municipalităţile cu un miliard. Sectorul social este de asemenea vizat: securitatea socială va trebui să facă o economie de aproximativ un miliard de euro.

La aceasta se adaugă noi reţete fiscale: suprimare a deducerilor de impozite pentru companii şi creşterea TVA pentru anumite bunuri şi servicii. Pentru El Paísobiectivul pare a fi la îndemână, dar recesiunea complică totul”:

Întrebarea este de a şti dacă reducerile bugetare şi-au atins limita. Pentru că, dacă aşa este, vor trebui făcute schimbări radicale în structura administraţiei. Va trebui de asemenea să se echilibreze creşterea cheltuielilor provocată de interesele datoriei publice […] Cheia reuşitei rămâne împărţirea efortului.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole