Biblioteci în România

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sebastian Raul Pavel face o analiză a situației bibliotecilor publice în România

Constant auzim ieremiade cu privire la cat de putini romani citesc (20%  – suma celor ce citesc carti zilnic + saptamanal + lunar) si ca avem mai putin de 300 de librarii in toata tara:

Aici, Mihai Mitrica de la AER zice ca avem 200.
Aici, Penescu de la Editura All zice de 400 in total (200 librarii + 200 alte puncte de distributie a cartii).
Aici, Lidia Bodea de la HUM zice ca erau 500 inainte de criza, iar acum maxim 250, cel mai probabil 100.

Dar cine plange pentru biblioteci?

Conform ultimului barometru Cultural al INCFC (cel pe 2017), care agrega datele din 1990 pana in 2016, tendinta este una de rapida disparitie. In prezent mai exista 58% din numarul librariilor existente in 1990 ( nationale, universitare, publice, specializate, scolare – scaderea cea mai mare este inregistrata, probabil, la nivelul bibliotecilor scolare). Tot la 58% se afla si numarul de cititori activi si la 63% din valoarea pentru 1990 numarul de volume eliberate (totalitatea cărților, broșurilor, colecțiilor de ziare și reviste, materiale audiovizuale împrumutate cititorilor).

Sursa – INCFC, Barometrul de consum cultural 2017

Continuarea aici

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole