Acțiuni rasiste ale unui candidat USL: copii și adulți intoxicați în noile “locuințe sociale”

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: activewatch.ro

În atenția USL

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei solicită Uniunii Social Liberale (USL) să-i retragă sprijinul politic acordat primarului băimărean în funcție, Cătălin Cherecheș, ca urmare a măsurilor de segregarea luate de acesta în privința romilor din Baia Mare, măsuri care au pus în pericol sănătatea celor strămutați.

Autoritățile locale de la Baia Mare au decis evacuarea a aproximativ 2000 de persoane de etnie romă din zona Craica și mutarea lor într-o clădire în care a funcționat un laborator chimic al unei foste uzine de prelucrare a minereurilor. Deși au fost promise locuințe sociale de urgență decente, în realitate romii au fost mutați într-o clădire nedecontaminată în care s-a lucrat cu substanțe chimice deosebit de periculoase pentru sănătatea oamenilor.

Potrivit relatărilor din presa centrală și a rapoartelor unor organizații rome, nu au fost respectate normele minime de locuire, spațiile nu au fost amenajate corespunzător, în interiorul lor putându-se încă găsi recipiente utilizate în fostul laborator chimic. În data de 1.06.2012, câteva zeci de persoane care au fost mutate din Craica în blocul nr. 2 amenajat în incinta societății CUPROM s-au intoxicat, în urma ingerării unor substanțe aflate în “locuințele sociale” care le fuseseră repartizate, necesitând spitalizarea. De asemenea, zona în care au fost mutați, fostă platformă industrială, este în afara orașului, motiv pentru care considerăm că această decizie este una de segregare etnică și nu de integrare socială, cum o prezintă primarul din Baia Mare.

Reamintim că primarul Cătălin Cherecheș este autorul altei decizii discriminatorii: construirea unui zid în jurul unor blocuri locuite de romi din cartierul Vasile Alecsandri.
Considerăm că acțiunile domnului Cătălin Cherecheș încalcă drepturile fundamentale ale omului și că acesta pune în pericol sănătatea și viața a zeci de persoane. Atragem atenția și asupra faptului că măsurile prin care sunt segregați oameni pe criteriul apartenenței etnice și sociale sunt inacceptabile într-un stat membru al Uniunii Europene, care și-a luat angajamente concrete în privința îmbunătățirii situației romilor.
Retragerea sprijinului politic acordat primarului și candidatului la alegerile locale Cătălin Cherecheș este un gest de responsabilitate politică, prin care USL se delimitează de manifestările rasiste ale edilului. Solicităm conducerii USL o reacție publică de condamnare a situației create de candidatul Uniunii la Baia Mare și retragerea sprijinului politic pentru acesta.

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole