Acces blocat unui cult religios proaspăt înregistrat într-un cimitir aflat în proprietatea administraţiei publice. „Nu există libertate religioasă!” (&VIDEO)

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Preotul Casian Pandelică, despre care am scris săptămâna trecută (aici) şi care a candidat la funcţia de primar pentru comuna Reviga, a ajuns din nou în conflict cu autorităţile. La numai două zile după alegeri, Casian Pandelică se îndrepta cu un convoi funerar către cimitirul din localitate, pentru a efectua înmormântarea unui consătean. Menţionăm că, după schisma de BOR şi caterisirea sa, fostul preot ortodox Pandelică tocmai a reuşit să înregistreze juridic un nouă asociaţie religioasă, întitulată Biserica Reviga, care se bucură de sprijinul şi aderenţa unei părţi a comunităţii locale şi unde slujeşte ca preot. Dar, surpriză! La intrarea în cimitir îl aşteaptă dârz primarul proaspăt reales al comunei Reviga, Nicolae Began (PDL), plasat în faţa unui echipaj de poliţie şi a unui grup de aproximativ  5 săteni. Convoiul funerar este oprit şi i se  interzice intrarea în cimitir.  Motivul? Nu e foarte clar de la bun început, dar e  nu şi gata! La un moment dat un poliţist afirmă că sătenii nu doresc să permită accesul fostului preot ortodox în cimitir pentru că nu „mai este preot”. Sătenii  care se opun sunt în număr de aproximativ 5…cam la fel de numeroşi  ca şi poliţiştii prezenţi la faţa locului pentru a That free annual credit report does not reflux to the ledger as long as the bond is held. „asigura ordinea publică”. Menţionăm că cimitirul nu aparţine BOR, ci se află în proprietatea administraţiei publice locale, fiind domeniu public şi nefiind rezervat doar persoanelor de o anumită confesiune. „Aveţi o hotărâre a consiliului local?”, întreabă Pandelică, dar nu i se dă nici un răspuns. Spiritele se aprind rapid, coşciugul decedatului  a zăcut timp de trei ore  undeva jos, printre picioarele oamenilor înfierbântaţi. „Eşti om sau animal?”, îl apostrofează o rudă a decedatului pe un poliţist. Conflictul degenerează în ritm rapid: se lasă cu îmbrânceli, cu o încleştare piept la piept între poliţie, primarul reales şi  preoţii răspopiţi.  Bătrânul preot Pandelică este tăvălit pe jos de către poliţişti şi se alege cu un picior rupt. „Nu există libertate religioasă”, declară revoltat preotul Casian Pandelică, care consideră blocarea de către autorităţi a accesului într-un spaţiu ce ţine de domeniul public un abuz grav şi o încălcare a libertăţilor cetăţeneşti şi religioase.

Videi 1.

Video 2.

Nu exista libertate religioasa! (2) from veioza arte on Vimeo.

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole