Premiul CriticAtac 2014. Lista de nominalizări

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

CA1CriticAtac acordă anual un premiu pentru cea mai bună carte. Vom prezenta în această săptămînă detalii, recenzii şi fragmente din cărţile finaliste selectate. Premiul va fi anunţat pe 10 februarie. Deocamdată, iată nominalizările:

 

Petru NegurăNici eroi, nici trădători. Scriitorii moldoveni şi puterea sovietică în epoca stalinistă, Cartier, 2014. – traducere din franceză de Gabriela Şiclovan (cartea a apărut în 2009, L’Harmattan).

Cornel BanDependenţă şi dezvoltare. Economia politică a capitalismului românesc, Tact, 2014 – traducere din engleză de Ciprian Şiulea.

Péter Várdy în dialog cu Imre Tóth În viaţă sunt lucruri care nu se fac. Şi care totuşi se fac, Humanitas, 2014 – traducere din maghiară de Gabriela Maaz.

Mirel BănicăNevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană, Polirom, 2014

Liliana NechitaCireşe amare, Humanitas, 2014

Toader Popescu – Proiectul feroviar românesc (1842-1916), Simetria, 2014

Melinda Mitu, Sorin MituUngurii despre români. Naşterea unei imagini etnice, Polirom, 2014

Stella Ghervas – Reinventarea tradiţiei, Cartier, 2014 – traducere din franceză de Gabriela şi Alexandru Şiclovan  (cartea a apărut în 2008, Champion, Paris)

premiilecriticatac

  • Premiul CriticAtac pe 2010 a fost acordat lui Bogdan Murgescu, pentru volumul „România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)”, Editura Polirom, Iaşi.
  • Premiul CriticAtac pe 2011 a fost acordat lui Alex Goldiş, pentru volumul Critica în tranşee. De la realismul socialist la autonomia esteticului, Editura Cartea Românească, Bucureşti.
  • Premiul CriticAtac pe 2012 a fost acordat lui Victor Rizescu penru volumul Tranziţii discursive, Editura Corint.
  • Premiul CriticAtac pe 2013 a mers la Mihai Goţiu, pentru Afacerea Roşia Montană, Editura Tact, Cluj.

Juriul e format din membrii grupului (Florin Poenaru, Alex Cistelecan, Vasile Ernu, Costi Rogozanu). Am introdus în lista de anul acesta şi traduceri care credem că ar trebui să stea în prim plan în spaţiul intelectual românesc. Alte detalii despre Premiul CriticAtac, aici

*CriticAtac nu nominalizează cărţi ale membrilor sau antologii în care apare semnătura vreunuia dintre membrii săi. Vă semnalăm apariţia următoarele cărţi:

Politicile filmului. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc contemporan, Tact, 2014 – Andrei Gorzo, Andrei State (coord.)

Epoca Traian Băsescu, Tact, 2014 – Florin Poenaru & Costi Rogozanu (coord.)

Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil,  antologie CriticAtac, Tact 2014 – Vasile Ernu & Florin Poenaru (coord.)

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole