„Rugina & Co.“ – apoteoza expresiei artistice contemporane

Vladimir Bulat
Vladimir Bulat este istoric şi critic de artă, membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă (AICA, Paris), Membru al UAP din Republica Moldova şi România.

Proiectul arhitectural-sculptural denumit generic de autorii săi (Nicolae Ischimji şi Valeriu Moşcov) – „Rugina & Co.“, reprezintă pentru spaţiul de cultură contemporană basarabeană o culme şi un reper.

În anii ‘80 ai secolului XX, cînd atmosfera ideologic-politică din URSS era sufocantă, irespirabilă, anchilozată – un duet de sculptori a pus la cale acest proiect, folosind deşeuri şi reziduuri metalice, spre a construi nişte „metafore“ percutante, deşi sublimate, prin care se dorea o „ilustrare“ a uzurii sistemului totalitar, care intra treptat în declin. Acum acest monument, mai exact grup sculptural, are o inestimabilă valoare de document al epocii, căci pe de o parte a reprezentat un debuşeu al criticii sistemului prin mijloace artistice, iar pe de alta – a stimulat tînăra generaţie, a determinat-o să fie încrezătoare în vremuri mai bune, şi a arătat că artistul nu poate fi strîns în menghinele prescripţiilor ideologice. Interesant de consemnat că o istorie a artelor din acea perioadă nu poate ocoli „Rugina & Co.“.

În calitate de istoric de artă şi curator, am inclus un ciclu fotografic reprezentînd „Rugina & Co.“ (fotograf Valeriu Corcmari) în expoziţia „Ruptura. Abateri de la realismul socialist (1944–1987)“, organizată la Muzeul Naţional de Artă al Republicii Moldova (mai, 1998), cu sprijinul Ministerului Culturii. Ca urmare a acestei reprezentări Fundaţia Soros a achiziţionat două dintre lucrările ansamblului, plasînd piesele în curtea organizaţiei. Cei care erau la cîrma Fundaţiei Soros la acea vreme au înţeles importanţa proiectului „Rugina & Co.“ pentru Moldova, de aceea au considerat că prezenţa acestuia în spaţiul public este relevantă şi determinantă, absolut necesară.

În 2000 sub auspiciile Centrului Soros pentru Arta contemporană am realizat un art-book, în ediţie limitată, avînd ca reper proiectul „Rugina & Co.“. Era o publicaţie bilingvă, română şi engleză, care avea ca scop punerea în circuitul internaţional a acestui important reper al artei contemporane locale.

Consider cu tărie, şi fără echivoc, că acest ansamblu arhitectural-sculptural, „Rugina & Co.“, face parte integrantă din cultura vizuală contemporană a Republicii Moldova, şi trebuie păstrat intact pe amplasamentul iniţial, fără a i se ştirbi în vreun fel integritatea, forma şi armonia, precum şi patina, pe care i le-a conferit trecerea timpului.

„Rugina & Co.“ – apoteoza expresiei artistice contemporane, iar aceasta trebuie conservată ca atare, pentru posteritate, istorie şi respect faţă de moştenirea artistică şi culturală.

Aici un reportaj despre ansamblu: 
Semneaza petitia aici: http://rugina.org/ro/petition

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole