Votul – fructul oprit din care s-au înfruptat votanții anti-Ponta

Maria Cernat
M-am născut în anul 1978 în Deva. În 2001 am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. În 2004 am absolvit Facultatea de Filosofie. În anul 2003 am avsolvit un master în științele comunicării. În anul 2008 am obținut doctoratul în filosofie. Am predat la Liceul Ion Neculce și la Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Din 2008 până în 2012 am activat ca asistent universitar și apoi ca lector universitar la Facultatea de Jurnalism, Comunicare și Relații Publice, USH. În prezent sunt copywriter la DZL Virtual Factory.

Maria CernatModul în care guvernul Ponta a organizat alegerile pentru prezidențialele din 2014 va rămâne în istorie. Și nu ca o pagină fericită. N-o să reiau aici indignarea, altminteri legitimă, cu privire la împiedicarea deliberată a exercitării dreptului la vot. Ceea ce vreau să subliniez aici este că, oricât de cinic ar părea, se pare că domnul Ponta a găsit soluția perfectă pentru ridicarea procentului de participare la vot. A găsit deci calea de a-i scoate pe omeni din casă ca să voteze. Mai ademenitoare decât orice pungă cu zahăr este, culmea, ideea de interzicere a votului. Nu vom putea dovedi faptul că a existat un efort premeditat în direcția împiedicării oamenilor din diaspora de a-și exercita dreptul la vot. Ce e cert este că această organizare, fie că a fost voită, fie că a fost rodul incompetenței, a fost execrabilă și s-a întors, ca un bumerang, împotriva lui Ponta. Pentru că PSD-ul a reușit performanța incredibilă de a pierde, chiar și în fața unui candidat neconvingător și foarte slab pregătit, trăgându-și singur gloanțe în picioare. Imaginile cu cozile imense de la secțiile de votare au fost cauza în jurul căreia s-au adunat toți cei a căror ură, convertită în electricitate ar asigura consumul mondial pe 174 de ani, cum foarte bine ne spun cei de la Times New Roman[1].

Dacă a fost vorba despre proastă organizare, Ponta trebuia să realizeze pericolul și să accepte suplimentarea secțiilor de votare. Dacă a fost o manevră, e infinit mai penibil, pentru că a fost manevra fatală care i-a asigurat pierderea decisivă a alegerilor.

Analizând la rece nu știu în ce măsură ar trebui să fim entuziaști. A fost o campanie în care ura a atins cote alarmante. A fost ura anti-Ponta, care prin câteva ordonanțe bine țintite a reușit să scoată multă lume din sărite[2]. A fost, și mai grav, ura împotriva votanților lui Ponta. Demonizarea votanților este o strategie electorală fără precedent în politica românească. De la filmulețe cu persoane în vârstă care declarau că votează cu Ponta până la îndemnurile cetățenești de a ascunde buletinele rudelor depsre care știm că vor să voteze cu Ponta[3].

Poate Klaus ne va salva de Mikey Mouse, dar privatizarea serviciilor medicale stomatologice lasă marea majoritate a bătrânilor acestei țări fără acces la protezele care le-ar da, după unii internauți de renume, dreptul să voteze. Bătrânii respectivi tot știrbi vor rămâne și nu pentru că sunt proști sau leneși, cum le place să creadă unora dintre susținătorii lui Iohannis.

Iar cel mai trist, în opinia mea, este că, la aceste alegeri, în loc să îi luăm de guler pe cei care ademenesc, amenință și hăituiesc bătrânii, ne luăm, ca niște vajnici luptători cu tastatura, de bătrâni.

[1] http://www.timesnewroman.ro/it-stiinta/studiu-convertita-in-electricitate-ura-fata-de-ponta-ar-asigura-consumul-mondial-pentru-174-de-ani

[2] http://www.ziare.com/articole/proteste+ordonanta+traseismului

[3] https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203118921070082&set=gm.870028749697840&type=1&theater

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole