TVR. Puterea şi Lăzescu. Şi un sondaj CURS despre percepţia postului public

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica (integral aici)

Începe şantajul sezonier cu şeful TVR-ului. Adică i se arată din parlament raportul neaprobat conducerii TVR pentru ca aceasta să fie cuminte şi gata de ajutor. Tuturor (şi lui Sassu) le-am luat apărarea în astfel de cazuri, pentru că joaca partidelor de la putere cu raportul TVR continuă de decenii fără ca nimeni să pară deranjat. Zilele astea Lăzescu e pus în aceeaşi situaţie, şi unii pedelişti, şi udemeriştii şi, evident, useliştii îl vor jos.  Să punctăm cîteva chestiuni înainte să trecem la un sondaj CURS – făcut la comanda postului public –  dat publicităţii azi.

După ce puterea a jucat un teatru al neutralităţii cîţiva ani, Sassu a fost dat jos politic, a venit echipa Lăzescu. Rodica Culcer, şefa ştirilor, a intrat rapid in rolul de om al puterii, al preşedinţiei mai ales, cu forţă de decizie în zonele cheie: dezbateri, ştiri etc. Lăzescu a rămas cu partea mai puţin apetisantă: restructurări, reorganizări etc. Care, spun Boc şi oamenii lui, nu i-au ieşit.

TVR are datorii. Principalul reflex este unul singur: să mai dăm oameni afară. Însă adevăratul motiv al dezechilibrului financiar stă în decizii manageriale proaste luate de o serie întreagă de directori în ultimul deceniu. Achiziţionarea Champions League e una dintre cele mai dezastruoase – banii sînt imposibil de recuperat. Asta la pachet cu pierderea unor meciuri ale naţionalei sau ale echipelor de club în UEFA. Mai sînt apoi contractele pentru filme pentru care se încearcă acum o renegociere etc.

Nu zic că nu există o relaxare nepermisă şi o inerţie stupida printre mulţi dintre angajaţii TVR care nu înţeleg cît de mult contează stabilitatea propriului job. În numai 3 ani, stabilitatea a ajuns mitică pentru marea masă a lucrătorilor români. Dar pînă la urmă angajaţii TVR vor plăti nejustificat nişte decizii manageriale neinspirate sau de-a dreptul proaste. Decizii pentru care nu a fost facut responsabil nimeni din conducerile trecute.

Cu ştirile eu văd lucrurile destul de simplu. E clar că Culcer a inventat formule noi de susţinere a puterii. POate nu se face nesimţit ca pe vremea lui Năstase, dar tot nesimţire e să ai mai ales comentatori dintr-o anumită parte (chiar dintr-o anumită parte băsesciană a puterii, lucru care-l nemulţumeşte pînă şi pe Boc). Însă, după mine, marea problemă e monopolul tematic. Invitaţii sînt mai puţin importanţi dacă eşti deja orientat tematic şi ideologic. Filozofia austerităţii e filozofie oficială la ştiri, de exemplu. Ca să nu mai zic de evitarea subiectelor tabu – nişte oameni au protestat aseară pe foarte bună dreptate că subiectul Roşia Montană nu există decît în variantă publicitară la postul public.

Opoziţia a luat şi ea nişte decizii mai mult decît nefericite. Cu Victor Ponta în frunte care a şi pus în mişcare un proiect de lege prin care taxa TV nu mai e obligatorie. Mai ales venită din partea unui socialist mi se pare o idee stupidă. Să facem şi CAS-ul opţional pentru că sîntem trataţi aiurea în spital, nu? Ponta a atacat superficial, uitînd că TVR nu înseamnă doar ştiri şi uitînd că TVR rămîne pînă la urmă, bun prost cum e, singurul loc în care mai căuta printr-o oarecare varietate de produse; în zona comercială e clonare totală şi continuă.

Ca un soi de concluzie la partea politică: da, TVR a fost cu puterea, nu mai mult sau mai puţin decît în alte dăţi. Poate cel mai bun exemplu e Marina Almăşan, cea care e voluntar şi penibil cu puterea înainte să i se dea vreo directivă. Chiar şi după penibilitatea făcută cu Flutur, e foarte greu să o concediezi. TVR trebuie deblocat de astfel de dinozauri, clanuri etc. Dar din TVR nu trebuie daţi afară oameni în masă pentru că pierderile pot fi reduse şi altfel. Oamenii mulţi şi bine repartizaţi în teritoriu sînt un atu teribil – în această perioadă de criză, cînd redacţiile private cele mai mari se numără în zeci, nu în sute, TVR ar putea inunda piaţa cu informaţie şi ar putea cîştiga netul la pas; aici e miza oricărui director serios.

Să-l dai pe Lăzescu jos acum ar fi stupid, dar nu imposibil din partea PDL. Să-i reproşezi că nu a făcut destul e întotdeauna corect, dar poate e momentul să lucrăm şi cu alte variabile, cum ar fi: nu a făcut greşeli fatale, nu a împovărat şi mai mult TVR deocamdată, nu avea ce să facă într-un an jumate etc. Să vedem ce se va întîmpla cu raportul în parlament.

TVR a dat publicităţii un sondaj comandat la CURS din care aflăm lucruri care ar putea să mire (pe mine nu m-au mirat). CUm ar fi că încrederea e mare în postul public, că oamenii îl percep mai curînd neutru (pentru că nu-s obsedaţi de politică şi partide). Am selectat, nişte grafice.

(integral aici)

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole