TINA sau nimic?… sau moartea pieţei

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Presseurop.eu publică un editorial al scriitorului şi bloggerului Gerry Feehily: editorul în limba engleză al site-ului presseurop.eu. (fragment)

Toată lumea pare să fi uitat aici o chestie numită “piaţă”. De la criza de la sfârşitul anului 2007, când guvernul a naţionalizat datoriile cămătăreşti acumulate de băncile sale toxice, premierul irlandez Brian Cowen, împreună cu omologii săi europeni, şi-a recitat interminabila mantră potrivit căreia piaţa, acest misterios zeu, trebuie să fie împăcată şi liniştită, prin sacrificarea, pe acelaşi altar, a cheltuielilor sectorului public şi a celor legate de standardele de viaţă. Totuşi, trei bugete de austeritate mai târziu (şi o cifră uimitoare de încă vreo 15 milioane ce mai trebuie tăiate), piaţa, în timp ce şomajul şi migraţia cresc, nu pare să se simtă mai bine. Într-adevăr, atât de mare îi este furia, acum că randamentele datoriei irlandeze au trecut de pragul de 9% săptămâna trecută, că o mare parte din eforturile viitoare irlandeze se vor îndrepta spre plata dobânzilor imense. De fapt, am putea chiar suspecta că este în beneficiul pieţei că poporul irlandez să cadă într-un astfel de mecanism care garantează asemenea viitoare câştiguri.

De ce munca unui irlandez ar trebui să valoreze mai puţin decât cea a unui francez, sau a unui german? Nu ar trebui, am putea argumenta, dacă am fi de acord cu opinia potrivit căreia efortul omenesc poate fi supus unor forţe din afara controlului său. Şi cu un fatalism la graniţele religiozităţii, liderii lipsiţi de vitalitate a jumătate de miliard de persoane sunt de exact aceeaşi părere. Se adaugă la acest sentiment al depersonalizării hotărârea de ieri a Comisiei Europene şi a BCE potrivit căreia experţii care supraveghează bugetul Irlandei nu e nevoie să aibă un profil public. Din punctul lor de vedere, se pare, nu este nimic şocant în faptul că inima economică a unei societăţi democratice este acum monitorizată de o administraţie anonimă.

Cu peste douăzeci de ani în urmă Margaret Thatcher a pronunţat doctrina TINA (There Is No Alternative) care precizează că nu există nicio alternativă pentru economia de piaţă. Este evident că aceasta a avut cândva un impuls eliberator în contextul în care statele din Europa Centrală şi de Est ieşeau de sub mohorâta tutelă a Uniunii Sovietice, şi unul care are încă rezonanţă pentru economiile dinamice cum ar fi Polonia care beneficiază de legături istorice şi geografice cu o Germanie mereu solidă. Dar pentru un număr mare de europeni, impresia este acum că dorinţa inevitabilă a pieţelor este un pumn de fier care spulberă toate speranţele de împlinire personală, progres şi o viaţă bună. Orice discuţie despre creştere economică, la urma urmei, este inutilă, dacă nu este însoţită de o creştere a civilizaţiei. Şi nicio cantitate de tabele în excel care arată creştere nu poate să anuleze sentimentul că civilizaţia noastră mai mult pierde decât câştigă.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole