E scandal în satul țiganilor. Solidaritatea cu grecii

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Domnisoru pe Vox Publica

Cu o saptămână înainte de a deveni Ministru de Finanțe, Bogdan Drăgoi împrumuta România cu 1.5 miliarde de dolari de pe piața americană la dobânda de 6.875%. “Am avut chiar doua banci care au venit cu grupuri de investitori clienti gata sa investeasca in Romania”, se lăuda Drăgoi. Lucian Isar este un profesionist în finanțe şi nu face speculații, însă  vorbea despre acest împrumut pe VoxPublica folosind termenii “taxa pe disperare or taxa de smecher perceputa de Wall Street”. Imprumutul respectiv nu ar fi fost însă primul exemplu de băieți deştepți de pe Wall Street jucându-se cu fondurile aşa zis de cheltuieli administrative pentru a mai încărca vreo țară coruptă cu datorii.

Tânărul Bogdan Drăgoi este un exemplu bun pentru cum România urmează calea Greciei. Dintr-o familie cu lungi relații cu toți coloneii din toate regimurile, trecut prin mirabila funcție de director economic al Primăriei Bucureşti sub Videanu, Drăgoi ajungea în guvern în ministerul lui Pogea, partener de afaceri al lui Videanu.

In plin proces de austeritate, când Andreea Vass ne explica cum suntem tâmpiți dacă nu înțelegem că trebuie să strângem cureaua, Bogdan Drăgoi încasa 19,000 de lei lunar de la consiliile de la CEC şi Eximbank până cand Sebastian Vlădescu a semnat un ordin cerând ca toți secretarii de stat să îşi doneze contribuțiile la Fondul de Solidaritate. De la 1 ianuarie 2011 Ministerul de Finanțe nu mai face publice numele donatorilor la fondul de Solidaritate însă am putea să îl credem pe cuvânt pe Bogdan Drăgoi că a continuat să doneze, conform declarației de avere din iunie anul trecut.

Am auzit o vorbă a grecilor care spune multe: κάτι τρέχει στα γύφτικα, care se traduce “E scandal în satul țiganilor” dar e folosită cu sensul de “Mă doare undeva”. În ultimii ani am fost învățați să ne uităm cu satisfacție la capra vecinului, ba la unguri, ba la greci şi să ne gudurăm când Financial Times laudă măsurile de austeritate din România. Politicienii au încercat să ne facă să ne doară undeva de ce se întâmpla în Ungaria sau Grecia şi să privim poate cu uşurare sau chiar satisfacție crizele de acolo.

România a trecut fara prea mari tulburari prin criza asta şi guvernul a supraviețuit pentru că România s-a împrumutat cu usturătoarea sumă de 27 de miliarde de dolari la care Drăgoi mai adăuga săptămânile trecute 1,5 miliarde pentru băncile americane şi investitorii lor.

Pentru ca avem problemele noastre, putem fi  lipsiți de simpatie şi solidaritate față de poporul grec care va îndura ani de zile de acum înainte austeritatea. Trebuie să înțelegem însă că România este pe linia de plutire acum doar pentru că pe Ceauşescu şi pe Iliescu nu îi prea împrumuta nimeni şi nici nu tolerau imixtiunile creditorilor.

Putem înțelege că şi noi precum grecii avem o clasă politică clientelară care suge resursele

statului şi îndatorează statul pentru a rămâne la putere.

Imi pare rău să stric impresiile “poate guvernul ăsta e compus din oameni tineri şi cinstiți”, însă la putere sunt nişte politicieni de stofă grecească, care vor continua să  umfle datoria statului (deja PD-L a dublat-o), exemplul cel mai bun fiind tânărul Drăgoi, care a trecut de la a număra bordurile lui Videanu la a îndatora România pe model grecesc.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole