Prezidenţiale. DNA vs PSD, un scenariu electoral periculos

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

de Costi Rogozanu pe VoxPublica

DNA are un joc dublu. Dosare grele secondate de dialoguri la cafea Şova-Hrebenciuc. DNA e susţinut politic de diverşi candidaţi şi mai ales de ziarişti dedicaţi trup şi suflet propriului subiect. Pe cît sînt de deplasaţi Antena 3 în ura faţă de DNA, pe atît de înnebuniţi de dragoste de DNA sînt jurnalişti diverşi. Am mai spus-o, o politizare trecută evidentă (secondată în multe cazuri de diverse stipendii) pro-Băsescu, PDL s-a transformat mai nou în neutralitate pro-DNA. La asta se adaugă o pătură de naivi care chiar cred că anticorupţia în sine e de ajuns şi nu văd că li se vinde anticorupţie la pachet cu un pachet procapitalist care-i va da cu capul de pereţi pe aceia care trăiesc din salariu de la o lună la alta.

Avem o muncă DNA corectă aşadar, împodobită cu acţiuni politice care dau apă la moară unui soi de partid DNA.

Care e programul partidului DNA (care nu se suprapune cu instituţia DNA, a cărei muncă normală, firească o sprijin şi eu):

– există un popor pesedist care trebuie educat cu forţa, anihilat, de-coruptizat etc. Inutil de spus, e o gîndire periculos de nedemocratică. Şi, tot inutil de spus, teza a fost enunţată negru pe alb de mulţi analişti, politicieni de dreapta (deja dubioasă)

– faptul că penibili precum Gâdea exploatează autocarele pline cu bătrîni din mediul rural nu înseamnă automat că e o manipulare anti-DNA; nu, situaţia chiar e dubioasă, dosarul referendumului a sfîrşit prin a fi un act politic aiuritor din partea DNA – practic, nereguli din timpul unui referendum au fost transformate paranoid într-o conspiraţie universală împotriva statului de drept

– Ponta a învăţat să ţină partea DNA – iar activitatea DNA din ultimii doi ani nu poate fi pusă pe seama “presiunii PSD”, să fim serioşi – şi pentru că i-a mai înmuiat pe baronii din subordine şi pentru că a învăţat de la TRaian Băsescu cine trebuie să-ţi fie aliaţii ca să fii ferit de diverse viitoare furii populare.

– statul fură din reflex, desfiinţaţi statul prin privatizare şi puneţi-i pe sărăcani la muncă sau la excludere totală – o emit eu cît mai dur pentru ca asta e şi metafizica lui Tapalagă, şi programul politic al Monicăi Macovei. Ca să nu mai zic de candidaţi precum Elena Udrea care ieri cică încuraja industria textilă fără să spună absolut nimic despre exploatarea teribilă în rîndul angajatelor care se petrece de decenii în acest domeniu. Udrea e pro-capitalişti cu casca pe cap, Macovei e completarea “civilizată” de curăţare a mediului de lucru prin “nici o masă gratis” – sînt două candidaturi total complementare, deloc adversare.

– Moise Guran scrie că DNA e un kamikaze acum şi foloseşte toate armele împotriva PSD. Din nou o mostră de gîndire anti-democratică. O instituţie ar lupta cu un partid mafiot – reducerea complexităţii politice la mafioţi grei e periculoasă, reducerea unei instituţii la un soi de echipă de intervenţie împotriva primitivilor votanţi e iarăşi nasoală. DNA încearcă să distrugă hidra pesedistă care ar vrea să distrugă anticorupţia în România. DNA are prea multă susţinere ca să mai fie întoarsă din drum – dar de reformă are nevoie pentru că vede atît de politic corupţia încît îi scapă constant zone din abuzul privat (asura cetăţenilor şi statului). Sau poate aici DNA ştie de fapt o lecţie pe care o preda şi Mazăre ieri: grijă mare la investitori. Dacă te iei doar de intermediari şi traficanţi de influenţă, e un semnal pentru investitori, nu-i aşa?

Avem aşadar o scenă electorală clară: PSD e astăzi în competiţie electorală cu DNA, reprezentat de toată dreapta într-o formă sau alta. Schema e extrem de periculoasă pentru toţi cei care mai speră în minime confruntări democratice.

Vorba lui Dan Sociu, DNA să-şi facă treaba, că sînt atîţia angajaţi pe care nu-i felicită nimeni că-şi fac munc a zi de zi. În rest, acolo unde DNA intră în luptă electorală, trebuie să punem stop unei propagande care poate sta la temelia unor viitoare mişcări politice de “curăţare, civilizare” la fel de aiurea precum cele din Ungaria.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole