Miasmele descompunerii şi marşul justiţiar electronic

claudiu-gaiu2-224x300PSD e principalul obstacol în calea constituirii unei forţe politice populare de stânga, fie ea şi moderată. Nu are nicio ideologie. Ultimii reprezentanţi ai principiilor socialiste erau deja buni de pensionare în anii 90 şi au mai prins partidul sub numele de PDSR. Din aceeaşi generaţie, Alexandru Bârlădeanu sau Corneliu Copos, Ion Raţiu sau Silviu Brucan au reapărut pe scena politică la vârsta la care nu mai pot da moştenitori politici. Ţărăniştii au ajuns ceea ce erau de la bun început: o fantomă politică înviorată de visele intelectualilor ce doreau să marcheze tardiv ruptura cu trecutul. Marxiştii anilor 50 au fost continuaţi de două generaţii de tehnocraţi tot mai lipsiţi de scrupule ideologice, contingentul lui Ion Iliescu şi apoi cel al lui Adrian Năstase. Asta când nu au moşit direct monstruleţi fascistoizi, precum Lucian Mândruţă, creatura „Profeţiilor despre trecut”, emisiunea PROTV în care Brucan era vioara întâi.

Când se produc sciziuni în partidele social-democrate europene înseamnă că o parte din politicieni ţine să reamintească direcţiei de partid că principiile sociale au fost pierdute complet în practica guvernării liberale. Că politica compromisului cu forţele capitalului e vorbă în vânt pentru a acoperi capitularea completă Aşa s-a întâmplat în 2005 când Oskar Lafontaine a părăsit SPD-ul german pentru a întemeia Alternativa electorală Muncă şi Justiţie Socială, ferment al actualei Die Linke. La fel s-a întâmplat în Franţa când Jean-Luc Mélenchon a plecat în 2008 din Partidul Socialist Francez şi a fondat Partidul de Stânga. În 2005, când George Galloway, exclus din Partidul Laburist englez, participă alături de alţi nemulţumiţi ai stângii britanice la formarea RESPECT Party. Sciziunile au rolul de a preciza, poate pentru ultima dată, fundamentele politice. Măcar atât! După care, cei plecaţi eşuează.

Când se produc sciziuni în FSN/PDSR/PSD e pentru a pune bazele unei formaţiuni mai liberale, aşa a fost schisma Petre Roman (1992) sau, mai târziu, Alianţa pentru România (1997) a ereticului Theodor Meleşcanu. UNPR-ul, apărut mai târziu, e doar dovada cinismului şi politicianismului parlamentarilor de felurite culori politice şi a echilibristicii peste toate guvernele a generalisimului Gabriel Oprea. Desprinderile din PSD au însemnat mereu: putem fi şi mai liberali, putem fi şi mai oportunişti! Iată constituţia formaţiunii politice în cauză!

Florin Poenaru îngroaşă liniile ideologice când prezintă PSD ca reprezentantul capitalului naţional. E totuşi partidul condus cu mână de fier vreme de patru ani de Adrian Năstase, care nu se simţea în largul său în compania lui Marian Oprişan sau a altor baroni locali. El cultiva în schimb prieteniile mai mult sau mai puţin vânătoreşti ale lui Ioan Rus şi Ion Ţiriac, doi reprezentanţi ai capitalului german industrial (Mercedes) şi financiar (Allianz). Urmaşii săi politici, Mircea Geoană şi Victor Ponta, nu sunt în niciun fel reprezentanţii unei direcţii suveraniste în politica externă, în ciuda unui wishfull thinking filosofico-geopolitic în care străluceşte Adrian-Paul Iliescu. Dacă baronii, postelnicii, vornicii şi alţi mari bani ai business-ului autohton s-au aciuit prin partide, nu au făcut-o din considerente ideologice ci pentru acestea erau la putere sau urmau să ajungă la guvernare. Când mai-marii PSD aflaţi la guvernare au ajuns în faţa ambasadelor puternice ale UE, a Statele Unite sau a unor instituţii neocoloniale financiare ca FMI sau Banca Mondială nu i-a auzit nimeni protestând sau denunţând programele de austeritate. Cel mult în opoziţie s-au arătat anti-Băsescu, preferând să tragă spre mesager, din grija de a nu-l lovi pe autor.

În ciuda efortului de interpretare depus deunăzi de Costi Rogozanu, PSD nu e ultima legiune a politicului în faţa preluării puterii de către „instituţii” prin care el înţelege SRI-ul şi alte cunoscute sau ascunse „servicii”. Analiza lui ar fi slujit dacă-şi lărgea privirea de vultur carpatin şi egrete dâmboviţean către întreg spaţiul postdemocratic al Europei instituţionalizate, în curs de dedemocratizare şi tehnocratizare. Aşa oferă doar o reactualizare a tezei anilor 80-90: Securitatea le face şi le drege pe toate. Nu-i de ajuns. Ce rost tactic sau strategic poate avea ridicarea din umeri la nefăcutele pontice – plagiat confirmat, iar acum acuzaţii din partea justiţiei de fals în înscrisuri, evaziune fiscală şi conflict de interese – pe motiv că ceilalţi sunt la fel sau că problemele structurale ale societăţii româneşti fac să pălească responsabilitatea individuală a cetăţeanului Victor Ponta? Doar ca nu cumva să satisfaci setea justiţiară de sânge PSD-ist claselor medii din marile oraşe, incapabile de un proiect politic?

PSD nu reprezintă decât un viespar nereformabil de interese economice şi de putere. Sunt incapabili să-l pună pe liber pe liderul a cărui pete morale şi juridice le-a adus ultima înfrângere electorală şi le va asigura eşecul şi în confruntările viitoare. Dar cine doreşte apariţia unei forţe politice populare şi progresiste nu trebuie să moară de grija lor! N-au decât să-şi facă cura de opoziţie sau să dispară odată! Tot răul spre bine! Dacă mai trăiesc e din pricina excelentei lor ancorări în teritoriu, moştenită de la reţeaua clientelară FSN, model feudal pe care Adrian Năstase a încercat să-l modernizeze printr-un centralism de curte, prăbuşit o dată cu prim-ministrul cu gonaci. Dinspre tinerimea cu simpatii de stânga se evită critica social-democraţilor: Vlad Levente Viski trece în revistă dezastrele reformelor de învăţământ postdecembriste fără să scrie jumătate de rând despre guvernele Năstase sau Ponta. Să fie opoziţia la PSD de la sine înţeleasă, iar gloanţele criticii ar trebui să se concentreze asupra partidelor de dreapta. Dar care sunt ele? Singurul care contează e cel aflat la guvernare şi care uzurpă numele social-democraţiei. PNL e în reorganizare şi în noua formulă nu a trecut încă nicio probă electorală, iar mişcarea Macovei, pare-se principala ţintă de atac, există doar pe reţelele sociale şi în câteva puburi din Lipscani şi filiale lor din ţară.

Până la apariţia unei noi forţe politice capabile să dea speranţă celor defavorizaţi, să nu căutăm alianţe imposibile în lumea stârvurilor umblătoare şi să nu ne pierdem vremea atacând mereu duşmani din regnul vedeniilor mediilor electronice.

 

13 răspunsuri la Miasmele descompunerii şi marşul justiţiar electronic

 1. laur22 spune:

  de ce sa atacam PSD-ul ?

  ce ideologie se origineaza in acesta si se raspndeste ce o molima peste tzara

  ideologia lui noi cu ai nostri si cu asta basta, si altecva ?

  critici ca am impuscat mesagerul si nu sursa raului si mai apoi ne indemni sa ne concentram pe demolarea PSD ului din care insasi tu zici ca nu izvoraste nici-o ideea, nici-o doctrina doar o permanetza dorintza pofta si abilitate de a fi la putere si atat ?

  cu asta vrei tu sa ne luptam ? de ce ?

  ca sa castige ceilatzi ?

  sa ne lupta cu masinarie electorala dr dagnea ca sa castige masinaria electorala blaga

  cu ce sunt ceilatzi mai buni decat astia ?

  da PSD-ul e quintesenta din House of Cards = putere de dragul puterii .

  Nooo ca ceilatzi ne-au arata altceva mai promitzatori.

  vretzi s afacetzi ceva …. facetzi nu va impiedicazti in PSD.

  caci voi nu va definizti prin el care quintesentza de Zgonea voi va definizti mai ales prin faptul ca nu suntezi neo-liberali.

  Cine sunt neo-liberalii puri si duri in Romania de azi ?

  Pur si dur mai ales pur pentru ca nu isi bate capul cu administrarea puteri ori castigarea ei d-adevarate-lea e MM

  restul sunt orice oricu oriunde oricand UE , NATO, FMI si cam atat .

  daca suntezi politicirni trebuie sa va luptazi cu PSD ori cu masinaria lui Blaga

  daca suntzi ideologi atunci trebuie sa va luptazi cu masagerii ori cu sursa mesajului neocolonial

  din nefericire practica adovedit ca nu putetzi fi si una si alta .

  practica a dovedit ca polticienii au nevoie de ideolgi pe care sa ii foloseca ca niste flamuri de lupta iar ideologii au nevoie de policieni care sa duca greul luptei politice pentru ei

 2. Bogdan Gradinaru spune:

  Ne trebuie o Margaret Thacher a stangii! 🙂

 3. gheorghhe spune:

  Nu inteleg ce vrea sa zica Gaiu. Toti sunt o apa si un pamint, deci sa asteptam pina vine miscarea populara si progresista?

 4. gheorghhe spune:

  Dacă Ponta îşi dă demisia e tîmpit. Trebuie să iasă la bătaie contra celorlalţi penali: Gorghiu, Blaga, Iohanis, Macovei de nota 10 şi, cu voia dv, ultima pe listă, cea care a băgat la închisoare o nevinovată. E procuroare şi are 4000 euro/lună. PArcă o cheamă Stanciu?

 5. Eugen spune:

  Nu, dom’le, pardon, tovarăşe. Cine şi-ar permite să spună că TOŢI politicienii actuali din România ar merita închişi la Rahova? Cine să aibă nesimţirea să spună că PDL=USL=PCR? Sau că interesele lor sunt transpartinice? Oare de ce au lipsit unii parlamentari PNL la votul în cazul Şova? De ce trec dintr-un partid în altul fără nicio problemă, şi că dacă mâine Ponta ar vrea să se mute la PNL ar fi primit cu braţele deschise, la fel ca şi Blaga în PSD?

  Claudiu Gaiu are dreptate când spune că PSD decredibilizează orice tentativă de mişcare de stânga. E cam greu să vezi diferenţe între Andronescu, Dragnea, Ponta, Şova sau Năstase şi Blaga, Boc, Udrea sau Orban. Dar asta e doar o jumătate a problemei, cealaltă fiind încăpăţânarea unora de a îmbrăţişa în continuare comunismul. Cine aţi vrea să voteze cu indivizi care recunosc că-i admiră pe Iliescu, Lenin, Stalin, Mao, Chavez, Ponta, Pol Pot, Ceauşescu etc.?

  În ceea ce-i priveşte pe “ultimii reprezentanţi ai principiilor socialiste”, în loc să ajungă pensionari, ar fi meritat să calce pe urmele liberalilor şi ţărăniştilor – adică la canal.

 6. Eugen spune:

  Am avut aşa ceva. Şi, din fericire, a fost găurită în ’89, fie-i cimentul cât mai greu deasupra.

 7. gheorghhe spune:

  “Cine aţi vrea să voteze cu indivizi care recunosc că-i admiră pe
  Iliescu, Lenin, Stalin, Mao, Chavez, Ponta, Pol Pot, Ceauşescu etc.?”
  Cum adică cine? Orice om de bun simţ. SIgur, nu mă refer la domnia voastră, un ciudat facistoid.

 8. Claudiu Gaiu spune:

  Mulţumesc pentru
  lecturi, comentarii, trageri de mânecă, critici şi aprecieri, aici, mai puţin,
  destul de mult pe FB, dar în locuri prea diverse ca să pot răspunde sau să fiu
  sigur că mi se adresează. Dar poate e mai bine aşa… comentariile celor sunt
  oricum de toate felurile, amestecate… Deşi am încercat să spun apăsat şi
  colorat, revin. Radiografierea clasei de mijloc şi denunţarea ipocriziilor sale
  îşi are rostul ei. Legată prin toate fibrele şi comportamentele sale de
  consumerism şi producerea capitalului, îşi dă seama în mod dureros de rolul său
  subaltern. A te încăpăţâna însă să o alegi ca sac de box cu orice prilej e doar
  un antrenament pentru probele olimpice ale pubertăţii întârziate. Nu-i nici un
  secret că ceea ce numim cu uşurinţă clasă de mijloc cuprinde generaţii, categorii
  sociale, poziţii culturale şi geografii din cele mai felurite. Între primele
  generaţii orăşeneşti create de urbanizarea comunistă şi copii sau deja nepoţii
  lor sunt valuri de politizări diferite. Nu cred că în mintea a cutare dascăl cu morgă de pe la Cluj sau a unui june hipster
  biciclist-ortodox ce-şi soarbe berea pe Lipscani, ce nu vor vota în viaţa lor terestră
  şi nici în cea de apoi cu Ponta-PSD, încolţeşte în perioada electorală ideea
  unor lagăre pentru teleomăneni sau raderea de pe faţa pământului a Becleanului
  (BN) şi Aiudului (AB) ca să-i înveţe minte pe cei de acolo să voteze cum
  trebuie. Sau, tot din clasa de mijloc, mi-e greu să cred că cititorul de CA sau
  a Gazetei de Artă politică se regăseşte în sforăielile naţionale a vreunui
  academician apropiat de PSD… La fel, Syriza şi Podemos, date tot mai mult ca
  modele politice de urmat pentru realcătuirea stângii, nu am impresia că au
  pornit la drum cu ideea fondării unor centre de reeducare a clasei de mijloc.

  Voilà !

 9. Tare de tot. Pana apare un partid voi astia de stanga stati acasa, eventual votati dreapta isterica. 🙂 Multumesc, keep up the good work.

 10. Eugen spune:

  Normal că sunt fascist, dragule. Cea mai mare parte a populaţiei planetei e la fel, pentru că ştim clar: cine nu e comunist e fascist.

  Chiar îmi pare rău că nu te lasă ăştia să-ţi înscrii partidul. De când l-au închis pe bietul Dan nu mai am de ce râde.

 11. Eugen spune:

  Cred că asta e una dintre cele mai bune chestii scrise pe aici.

  Aşteptăm reacţia anumitor autori de pe CA suferind de acnee intelectuală. Va fi interesantă având în vedere că, din păcate, Naganul şi Canalul nu mai sunt acceptate ca metode fireşti de contrazicere a dizidenţilor…

 12. Ghita Bizonu' spune:

  Camarade eu sunt mai fascist decat tjne .. si totusi votez PSD.
  Insa as observa ca multi care il detesta pe Ilescu il aodra pe Pinochet

 13. Ghita Bizonu' spune:

  Cetatene Gaiu

  am asa o curiozitate … de ce nu pui matale mana sa lansezi o platforma de stanga moderna si “adevarata”?! Nu singur alaturi si de altii ce se vir “radicali”.
  Dar o platforma adevata locului si timpului .. Aidfca fara casatorii homo si alte traznai din astea .

  Na uite o cestie.. Si la noi sunt multi gata sa dea cu paru in cei care contesta cauza antropica a incalzirii climei … si tiopa nmenerguie verde samd .
  Da pana anul asta nu ;prea am auzit proestte in legatura cu despaduririle masive si ele cu cauza antropica..
  As propune ca in cadrul actiunilor de gen ecologist sa se propuna reimpaduriri. Inlclusiv la campie unde destule terenuri sunt intes cultivate cu pir, maracini si ce mai incape. Refacerea prdelelor forestiere de-a lungul sosesleor si cailor ferate . Si asta urgnet! Ca se cam desertifica terenul..

  Ar fi o masura mai cu cap decat toate traznaile pe carer le aud ….
  (O padure reduce temeratura ambinetului cu cateva grade. Fixeaza mult praf . iarna zapada – care prin topire lenta asigira apa in sol . In plus empriric s-a observat ca in zona padurii plia ceva mai des )
  Si declararea ca “intangible” a padurielor dinoreajma marilor orase . A da stiu multi si de stanga viseaza o casa in paudrea Baneasa.. POFTA IN CUI!! Si PUSCARIE!!!

  A da.. nu ma intreba de ce nu lansez eu.. Am peste 60 de ani, sunt usor mizantrop, ma simt uzat nu mai am forta necesara. Imi pare rau ca nu mai am intelectu si pisicu de acu 20 de ani ca altfle as lansa eu o platforma .. recunosc social-fascista . Casa fier mai vandabila..)

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.