Lista de nominalizări pentru Premiul CriticAtac 2015

Mai jos se află lista cărților nominalizate pentru premiul CriticAtac 2015. Volumul câștigător va fi anunțat în data de 10 februarie 2016.

 • Ștefan Bosomitu – Miron Constantinescu. O biografie, Editura Humanitas, 2015
 • Christian Ferencz-Flatz – Incursiuni fenomenologice în noul film românesc, Editura Tact, 2015
 • Andrei Gorzo – Imagini încadrate în istorie. Secolul lui Miklós Jancsó, Editura Tact, 2015
 • Dinu Guţu – Ultimii oameni. Etnografia unei peluze, Editura Tritonic, 2015
 • Mara Mărginean – Ferestre spre furnalul roșu. Urbanism și cotidian în Hunedoara și Călan (1945-1968), Editura Polirom, 2015
 • Alexandru Polgár – Politică, Editura Idea Design & Print, 2015
 • Dragoş Sdrobiş – Limitele meritocraţiei într-o societate agrară. Şomajul intelectual şi radicalizarea politică a tineretului în România interbelică, Editura Polirom, 2015

Mențiuni speciale

Cărți publicate de noi sau de prietenii noștri, care nu pot fi nominalizate, din păcate, deși ar trebui:

 • Vasile Ernu – Sectanții, Editura Polirom, 2015
 • Ștefan Guga – Sociologia istorică a lui Henri H. Stahl, Editura Tact, 2015
 • Mihai Iovănel – Roman poliţist, Editura Tact, 2015
 • Alex Cistelecan și Andrei State (coordonatori) – Plante exotice. Teoria și practica marxiștilor români, Editura Tact, 2015
 

7 răspunsuri la Lista de nominalizări pentru Premiul CriticAtac 2015

 1. nicoleta spune:

  Wow, cercetătoarea Mara Mărginean a fost inclusă în listă după ce Florin Poenaru a ținut o poliloghie despre cum ar fi trebuit să își realizeze ea teza de doctorat și deci cartea pentru ca munca ei să fie într-adevăr ”valoroasă”. Desigur, volumul Marei Mărginean este important în contextul acestei liste ca să arătăm că la 6 cărți nominalizate semnate de bărbați (și 10 per total) vine efortul de a include un (1) volum semnat de o autoare. Deși, după desființarea (retorică, slab argumentativă) din ”minirecenzie” putea la fel de bine să nu apară nicio autoare în lista asta.

 2. Veronica Lazar spune:

  Wow, atacurile nesemnate lovesc din nou. Nici un indiciu despre ce alte titluri ar mai fi trebuit sa figureze pe lista si de ce, nici o explicatie a motivului pentru care recenzia lui Poenaru e totuna cu pozitia Criticatac.
  Si, mai ales, mie personal mi-e foarte neclar de ce anume Mara Marginean ar trebui sa se simta confortabil, aparata fiind impotriva propriei nominalizari la un premiu de o insulta care se vrea feminista.

 3. nicoleta spune:

  Indicarea numelui autorului care a recenzat e un atac? Și dacă adaug un nume lângă prenumele cu care am semnat ce se schimbă? Pot fi google-ită ca să se vadă ce ”autoritate” am? Doar argumente ale autorității primiți pe CA? Nu văd de ce v-aș face eu recomandări din moment ce e vorba de lista ”voastră”, nu sunt dispusă să fac muncă de informare pentru voi. Și care ar fi insulta? Ofensa mi se pare aceea de a face o ”minirecenzie” în care o lucrare este desființată în manieră retorică, superficială și apoi să apară în llista asta de nominalizări.

 4. Mara Marginean spune:

  Eu nu am avut un punct de vedere public fata de recenzia lui Florin Poenaru pentru ca felul in care a ales sa intampine cartea nu a lasat loc de dialog. Faptul ca CriticAtac vine cu aceasta nominalizare tine optiunile lor. Si in acest context, nu pot decat sa sper ca la un moment dat vor avea bunavointa sa asume masura in care punctul lor de vedere e totuna cu cel al lui Florin Poenaru. Insa, pentru mine este irelevant daca sunt singura femeie din acea lista. Iar daca CriticAtac considera ca cea mai relevanta carte aparuta in Romania in 2015 este semnata de o “anti-comunista locala” care “nu intelege” problema de clasa, eu nu pot decat sa ma simt onorata!

 5. Florin Poenaru spune:

  Punctul meu de vedere în acea recenzie nu are cum să fie și punctul de vedere al CriticAtac – mi se pare foarte bizară așteptarea că cele două ar trebui să coincidă sau că ar trebui armonizate la un moment dat. Altfel, cred că doar în urma unei lecturi eronate sau rău-intenționate a minirecenziei mele s-ar putea concluziona că există o contradicție între conținutul acesteia și nominalizarea cărții la premiile CA. Pe lângă criticile legate de perspectiva teoretică de ansamblu și conceptul de clasă (pe care le susțin în continuare) am spus acolo foarte clar ”cartea, având la bază doctoratul în istoriei al autoarei, reprezintă una
  dintre cele mai ample cercetări despre urbanizarea socialistă din
  România realizată de un cercetător local” și ”în concluzie, cartea oferă o istorie utilă a unuia dintre proiectele
  emblematice de urbanizare ale României comuniste, întro cheie în care
  modernitatea de tip comunist este acceptată ca de la sine înțeleasă,
  folosind totodată (un lucru foarte rar) literatură sociologică locală
  produsă chiar în timpul regimului comunist.” Chiar nu înțeleg de unde atâta dorință de victimizare. Eu nu pot decât să vă urez succes atât pentru acest premiu cât și în viitor.

 6. Mara Marginean spune:

  Stimate domn, dorinta de victimizare nu-mi apartine. De regula ajutorul dat fara a fi cerut face mai mult rau decat bine. Dupa cum spuneam mai sus, nominalizarea apartine CA, iar evaluarea listei din perspectiva paritatii de gen este irelevanta. Ba chiar as putea sa adaug, de prost gust, in conditiile in care identitatea persoanei care face asemenea afirmatii nu este asumata public! In alta ordine de idei, eu cred ca este cat se poate de firesc sa avem puncte de vedere diferite. Insa sa spui ca abordarea este un “rudiment” folosit si de “anti-comunistii locali,” este totusi nepotrivit, nu credeti? Pana la urma, de ce trebuie sa rostogolim inutil retorica aceasta de pro vs. anti?

 7. nicoleta spune:

  Personal, nu am vrut să ajut pe nimeni. Nu am putut să nu remarc contradicția dintre o recenzie care este în mod frapant mai mult despre ce crede autorul recenziei – care insistă obsedant asupra 2-3 chestiuni, care nu cred se regăsesc ca atare în cercetare și transformă recenzia într-un cvasi-atac la persoană – și mai puțin despre carte, ce merita o recenzie mai aprofundată. Haha, și dacă trec numele lângă prenume, nu mai e ”de prost gust” criticarea faptului că lista este dominată de autori barbați? Sau de fapt e de ”prost gust” că am îndrăznit sa aduc acest argument când vorbim de cercetare, cunoaștere și nominalizări? Cât despre sexismul ce infuzează răspunsul lui Florin Poenaru cu ”dorința de victimizare” – de care, Mara Mărginean se distanțează rapid, indicându-mă dezgustată pe mine – nu mai discut. Dreptul de a posta și oferi feedback în manieră anonimă sau informală (fără nume și prenume ca să google-im frenetic cv, pagină de facebook, linkedin s.a.) nu ar trebui contestat, orice mișcare care se poziționează la stânga ar trebui să apere acest drept și să îi înțeleagă multiplele rațiuni. Mă retrag din această discuție, devenită inutilă pe toate fronturile posibile.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.