În cel mai scump oraș din România se lansează un grup de lucru și acțiune care militează pentru drepturile chiriașilor

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

5 aprilie 2017

Cluj-Napoca

 

În cel mai scump oraș din România se lansează un grup de lucru și acțiune

care militează pentru drepturile chiriașilor

 

În Municipiul Cluj-Napoca aproximativ 5 din 6 studenți sunt nevoiți să locuiască cu chirie, iar trei sferturi dintre muncitori lucrează pentru un salariu sub cel mediu. Clujul se plasează însă în topul orașelor cu creștere economică și potențial de dezvoltare din țară. Cu toate acestea numai o parte dintre locuitorii orașului își permit să plătească o chirie simțitor mai mare ca în București sau Timișoara.

Unul din motivele pentru care Clujul s-a dezvoltat în ritmul în care s-a dezvoltat, îl reprezintă universitățile publice, plătite din taxele și impozitele noastre, ale tuturor. Piața nu poate exista în afara statului, oricât de mult ar insista agențiile imobiliare că nu este așa. Dacă până acum statul a susținut rentierii și piața imobiliară prin privatizarea stocului național de locuințe, prin lipsa unor programe de locuire socială și prin închiderea ochilor în fața unei piețe a chiriilor scăpată de sub control, a sosit momentul ca cetățenii să ceară o schimbare de direcție.

Bunăstarea oamenilor trebuie să fie mai importantă decât profitul unei minorități! E important să înțelegem că anumite mecanisme de protecție socială au rolul de a încuraja solidaritatea socială, pentru ca toți cetățenii să poată trăi o viață decentă, indiferent de mediul social din care provin. Din moment ce piața imobiliară nu se poate auto-regla în așa fel încât acest minim de bunăstare să fie asigurat pentru toți și toate, este dreptul nostru să ne organizăm și să cerem asta!

Asociaţia de chiriaşi este, ca orice asociaţie, o structură care protejează şi contribuie la bunăstarea propriilor membri, în acest caz, chiriaşi în mediul privat. Din punct de vedere legal, în România nu este recunoscută această formă de organizare, deşi în multe ţări din lume există deja de peste un secol astfel de asociaţii. În ultimii ani a apărut o tendință de asociere și organizare a chiriașilor, precarietatea locuirii fiind o temă de actualitate în întreaga lume. Vrem să ne alăturăm.

mișcării internaționale de revendicare a drepturilor chiriașilor, necesară pentru a proteja dreptul cetățenilor la locuire și la oraș. Asociația Chiriașilor Cluj este un grup informal care luptă pentru drepturile chiriașilor. Inițiativa este una auto-organizată și fără afiliere față de niciun partid politic sau ONG.

Vă invităm astfel la prima întâlnire publică a Asociației Chiariașilor Cluj pentru a discuta despre drepturile noastre sâmbătă, 8 aprilie, începând cu ora 19 la tranzit.ro/Brassai 5. Ne întâlnim așadar să lansăm Asociația și să vorbim despre interesele și probleme noastre comune legate de locuire.

Detalii despre rolul asociației și contextul în care a apărut găsiți pe pagina facebook a inițiativei aici.

Detalii despre lansarea Asociației Chiriașilor Cluj găsiți pe pagina facebook a evenimentului aici.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole