Chiria este prea scumpă!

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sâmbătă, 8 aprilie la tranzit.ro/cluj (Brassai 5), de la ora 6, lansăm Asociația Chiriașilor Cluj, un grup de lucru şi acţiune care militează pentru drepturile chiriaşilor. Te asteptăm la o seara de discuţii cu alte persoane interesate de aceste probleme.

 

Fie că ești unul dintre studenții care nu au prins loc în cămin (în Cluj sunt aproximativ 80.000 de studenți la un număr de 13.500 de locuri de cazare în cămin), fie ai găsit un loc de muncă și te-ai hotărât să-ți construiești o viață aici, fie pur și simplu nu deții, tu sau familia ta, un apartament în proprietate, ai observat că în ultimii ani prețul chiriilor din Cluj este tot mai mare. Clujul a devenit din acest punct de vedere orașul cel mai scump din România! În septembrie 2016 chiria medie pentru un apartament cu 2 camere era de 330 de Euro (față de 270 de Euro în Timișoara și 300 de Euro în București), iar pentru un apartament de 3 camere se cerea în medie o chirie de 420 de Euro (față de 300 Euro în Timișoara și 380 Euro față de București).

 

“Dar și nivelul de trai a crescut în Cluj!”, vor spune unii. Da, este adevărat, nivelul de trai și salariile anumitor categorii sociale a crescut simțitor în ultimii ani, în special în industria IT. Dar pentru restul clujenilor, nivelul de trai nu a crescut într-un ritm comparabil cu cel al creșterii prețurilor. Venitul mediu net în Cluj este estimat în jurul a 2166 RON. Astfel, o gospodărie cu 2 venituri medii, ar trebui să plătească o treime din salariul total pentru a-și acoperi chiria.

Dar o parte foarte mare a clujenilor nu lucrează pe salariul mediu! În județul Cluj, 3 sferturi dintre muncitori lucrează pentru un salariu sub cel mediu, din care aproape o treime lucrează pe salariul minim pe economie. Dacă refacem calculul cheltuielilor de locuire, în cazul unei gospodării unde există 2 venituri minime, vedem că 70% din venitul lor ar urma să fie cheltuit pe chirie. Iar la toate acestea se adaugă și costul utilităților și cele de întreținere. O povară insuportabilă!

 

Pentru că trăim într-o societate puternic polarizată, unde un număr mic de oameni dețin majoritatea resurselor și un număr foarte mare de oameni dispun de foarte puțin, înseamnă că o bună parte a clujenilor sunt forțați să se descurce cu salarii extrem de mici. Aceștia sunt oamenii care întrețin de fapt întreaga infrastuctură a orașului: cei care curăță străzile și întrețin parcurile, care conduc mijloacele de transport în comun, o bună parte a angajaților din sistemul medical, oamenii care educă copiii orașului, cei care întrețin localurile și hotelurile, lucrătorii sociali sau sexuali. Pentru ei orașul devine tot mai scump și inaccesibil, fiind forțați să se împovăreze cu datorii și credite.

 

“Este doar cerere și ofertă” sau “își permit să ceară mult pentru că nu e prost ăla care cere, ci ăla care dă”, vor spune alții. Nu este atât de simplu. Locuirea adecvată este un drept al omului. Dacă lăsăm piața necontrolată, atunci mulți dintre cei ce nu-și mai permit o chirie vor rămâne fără un acoperiș deasupra capului, iar pentru restul, viața va deveni tot mai scumpă.

 

Să nu uităm că unul din motivele pentru care Clujul s-a dezvoltat în ritmul în care s-a dezvoltat, îl reprezintă universitățile publice, plătite din taxele și impozitele noastre, ale tuturor. Piața nu poate exista în afara statului, oricât de mult ar insista agențiile imobiliare că nu este așa. Dacă până acum statul a susținut rentierii și piața imobiliară prin privatizarea stocului național de locuințe, prin lipsa unor programe de locuire socială și prin închiderea ochilor în fața unei piețe a chiriilor scăpată de sub control, a sosit momentul ca cetățenii să ceară o schimbare de direcție.

Bunăstarea oamenilor trebuie să fie mai importantă decât profitul unei minorități! E important să înțelegem că anumite mecanisme de protecție socială au rolul de a încuraja solidaritatea socială, pentru ca toți cetățenii să poată trăi o viață decentă, indiferent de mediul social din care provin.

 

Din moment ce piața imobiliară nu se poate auto-regla în așa fel încât acest minim de bunăstare să fie asigurat pentru toți și toate, este dreptul nostru să ne organizăm și să cerem asta!

 

Ce este o asociaţie de chiriaşi?

 

Asociaţia de chiriaşi este, ca orice asociaţie, o structură care protejează şi contribuie la bunăstarea propriilor membri, în acest caz, chiriaşi în mediul privat. Din punct de vedere legal, în România nu este recunoscută această formă de organizare, deşi în multe ţări din lume există deja de peste un secol astfel de asociaţii. În ultimii ani a apărut o tendință de asociere și organizare a chiriașilor, precarietatea locuirii fiind o temă de actualitate în întreaga lume. Vrem să ne alăturăm mișcării internaționale de revendicare a drepturilor chiriașilor, necesară pentru a proteja dreptul cetățenilor la locuire și la oraș.

 

Ce poate face o asociaţie de chiriaşi pentru tine?

– militează pentru o chirie echitabilă şi pentru condiţii adecvate de locuire pentru chiriaşi;

– creează spații în care cei ce stau în chirie pot să se întâlnească și să discute despre problemele cu care se confruntă;

– oferă suport legal pentru chiriaşi: ajutor în elaborarea unui contract de închiriere care să-ţi protejeze drepturile şi libertăţile; cât și informaţii chiriaşilor străini în legătură cu preţurile “normale” de pe piaţă;

– luptă pentru recunoaşterea și implementarea legală ale drepturilor chiriaşilor: în momentul de față există foarte puține prevederi legale care să protejeze chiriașii, accentul fiind pus mai degrabă pe responsabilităţile acestora faţă de proprietari şi nu invers;

– contribuie la elaborarea legislaţiei locale şi naţionale referitoare la locuire: în oraşele în care s-a stabilit de către instituţiile statului un plafon al preţului chiriilor, asociaţiile de chiriaşi fac parte din grupurile de lucru care stabilesc acest plafon.

 

Dacă și pe tine te stresează chiria, dacă te-ai săturat să îți dai toți banii pe chirie și facturi, dacă vrei să ai drepturi ca chiriaș, alătură-te Asociației Chiriașilor Cluj!

 

 

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole