Ce spune Ponta e altceva decît spune Antonescu despre referendum?

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Asta încerc să înţeleg de ieri. Guvernul anunţă clar că vrea sesiune extrordinară în care să se pună în acord hotărîrea curţii cu textele de lege.

Premierul Victor Ponta a anunţat, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că a trimis preşedinţilor celor două camere al Parlamentului o scrisoare în care propune convocarea unei sesiuni extraordinare în care să coreleze toate textele de legi privind referendumul cu decizia Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională a decis, marţi, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Guvernul a a transmis un comunicat în care anunţă că va respecta decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului, precizând totodată că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată de Curte.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat însă pentru MEDIAFAX că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern, şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat Curtea Constituţională.

Duşa a sublinit că, în şedinţa de marţi, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei iniţiative legislative care reglementează referendumul, aparţinând a doi parlamentari, şi care a fost contestată de către un grup de parlamentari PDL.

Ponta a cerut sesiune extraordinară de la cei doi şefi ai camerelor parlamentului. Declaraţia de ieri a preşedintelui interimar, Antonescu:

– Mie mi se pare că este corect şi, de altfel, ştim, nu mi se pare, că este şi unul constituţional. Ştim asta dintr-o decizie a Curţii Constituţionale, pe o formulă similară, cuvânt cu cuvânt, decizia CC din 2007, care este în vigoare până astăzi

– Nu fac niciun secret faptul că din punctul meu de vedere, al cetăţeanului, conţinutul şi formula OUG a Guvernului Ponta, şi anume că rezultatul este dat de votul majorităţii celor care se prezintă, mie mi se pare corect

– Există o ordonanţă de urgenţă. Ceea ce CC a discutat astăzi nu este acea ordonanţă ci este un proiect legislativ votat în cele două camere, ajuns la CC pe traseul normal

– În ceea ce priveşte acest episod de astăzi din activitatea CC şi din lupta mediatică pot să fac următoarea precizare: am sentimentul că nu s-a înţeles foarte clar ce s-a întâmplat (sursa: mediafax)

Ce pot vedea de aici?

Se bat cap în cap Antonescu şi Ponta? Ponta acerut clar decizia CCR şi actualizarea listelor electorale. Ceea ce mi se pare în regulă. Linia Antonescu este însă mult mai în forţă, vrea ordonanţă şi gata, că doar e un exemplu de neutralitate…

Se bat cap în cap Ponta şi unii de-ai lui? Păi iarăşi înţeleg că da. Din moment ce Duşa iese şi spune altceva decît şeful de partid. Din momente ce MAI-ul lui Rusu iese cu ordonanţa în frunte?

Se poate interpreta că trag de timp. Dar cererea către camere e făcută. Declaraţiile sînt făcute. A şi început să se bată premierul cu noul preşedinte?

Ce speră linia Antonescu? să pună tot în cîrca CCR după referendum, la validare, să forţeze mîna curţii să accepte atunci un rezultat indiferent de prezenţă.

P.S.Azi la Facultatea de Drept va fi judecată teza lui Ponta. Orice verdict va da, în afară de vreo amînare, va produce noi jerbe de artificii.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole