Buffett: Sînt prea bogat, taxaţi-mă!

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: VoxPublica (Costi Rogozanu)

Warren Buffett cu un articol tare în NYT în care spune deschis un lucru simplu. Nu filantropia, ci taxele sînt adevărata contribuţie. Abia atunci se poate spune că bogaţii chiar contribuie la zbaterea pentru ieşirea din impas, aşa cu o fac păturile de jos.

But for those making more than $1 million — there were 236,883 such  households in 2009 — I would raise rates immediately on taxable income  in excess of $1 million, including, of course, dividends and capital  gains. And for those who make $10 million or more — there were 8,274 in  2009 — I would suggest an additional increase in rate.

My friends and I have been coddled long enough by a billionaire-friendly  Congress. It’s time for our government to get serious about shared  sacrifice. (sursa)

Aş vrea să observăm că în România axioma sună puţin diferit: să nu mai taxăm, să lăsăm oamenii să se mişte, să investească. Au schimbat noul cod al muncii, au tăiat spitale şi şcoli de pe hartă, dar nu s-au gîndit nici o clipă să taxeze cu adevărat pătura de sus. Nu s-au gîndit nici o clipă să pună un impozit ceva mai serios pe tot ce înseamnă de la a treia casă în sus, pe tot ce înseamnă posesie serioasă de teren.

Ştiu, avem bogaţi proaspeţi, prea sălbatici, fără conştiinţa minimului pact social, toţi se cred încă dumnezeu pentru simplul fapt că au prins cine ştie ce pleaşcă de la stat (cît din primii 300 sînt realmente antreprenori?, nici 5%). Dar e timpul să înveţe. Repede.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole