Alegeri parlamentare în Ungaria

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Rezultatul era atât de previzibil încât nimeni nu a părut prea interesat de aceste alegeri. FIDESZ a câștigat cu un scor zdrobitor, ceea ce se știa că așa va fi, mai ales după schimbarea legii electorale. Singura întrebare era dacă va reuși să obțină sau nu 2/3 din numărul locurilor din parlament. În acest moment se pare că FIDESZ nu va reuși acest lucru, chiar dacă numărătoarea voturilor nu s-a încheiat. Estimările spun că abia spre finalul săpătmânii se va ști sigur.

Există totuși o informație referitoare la aceste alegeri, care a trecut poate cu vederea: Jobbik (care va avea 23 de locuri în parlament față de 47 în 2010) a ieșit pe locul doi în 41 din cele 106 circumscripții uninominale. De aici se poate vedea că în multe locuri din Ungaria Jobbik este a două forță politică a țării, depășind în preferințe larga coaliție de centru-stânga MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP care, deși a obținut 38 de locuri în Parlament, este formată din mai multe partide cu interese divergente. Deja membrii coaliției au anunțat că vor merge separat în alegerile europarlamentare de luna viitoare.

Astfel, în ciuda victoriei copleșitoare a FIDESZ, adevăratul câștigător al acestor alegeri pare a fi Jobbik.

Update: O hartă sugestivă poate fi găsită aici:

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole