Eurostat: România are o inflaţie de 8%, în iunie – cea mai ridicată din UE. Pe locul 2 Estonia, cu 4,9

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: Cursdeguvernare.ro

România a înregistrat cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, de 8%, şi în iunie, pentru a 11-a lună consecutivă, potrivit datelor date joi publicităţii de Eurostat.

România este urmată de departe de Estonia ( 4,9%) şi Lituania (4,8%).

România cunoaşte însă, o scădere a ratei anuale a inflaţiei de la 8,5% în mai la 8% în iunie, în timp ce în zona inflaţia a rămas nemodificată, la 2,7%.

În UE 27, rata inflaţiei a scăzut a scăzut uşor, de la 3,2% în mai până la 3,1% în luna iunie.

Statele cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Suedia (1,5%), Slovenia (1,6%) şi Cehia (1,9%).

Potrivit Eurostat, comparativ cu luna mai 2011, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 14 state membre UE, a rămas stabilă în şase ţări şi a crescut în şase state.

În privinţa creşterii medii a preţurilor per total, în ultimele 12 luni, România se situează pe primul loc în UE, cu un avans de 7,8%, urmată de Estonia (4,7%) şi Grecia (4,9%).

La polul opus sunt Suedia (1,5%), Cehia şi Olanda (cu câte 1,8% creştere).

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică al României, Indicele Preţurilor de Consum în România a scăzut, în iunie, cu 0,29% faţă de mai, rata anuală a inflaţiei ajungând la 7,93%.

Articolul precedent
Articolul următor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole