Cazul G.M Tamás – petiţie de protest

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Am primit acest anunţ acum cîteva minute.

Petiţia de protest contra demiterii lui G.M Tamás şi a colegilor săi de la Institutul de Filosofie al Academiei Maghiare poate fi semnată la

http://www.petitiononline.com/MTAFKInt/

iată textul primit de la Michael Shafir. (adresa corecta e cea de sus, nu e-mailul). Iar mai jos Adi Dohotaru ne-a trimis o traducere sumară a textului petiţiei. Mulţumim.

Dear Friends,

Hungary’s expected fascisation has typically began with the Academy of
Sciences’ Philosophy Institute from where my friend, famous philosopher G.
M. Tamás, has just been dismissed. Now Gazsi and I (or you) may sharply
disagree on some matters, but that is hardly relevant for the issue
itself. The communists did just the same, as you remember no doubt.
Signatures are being internationally gathered in protest. If your
perception of what this first step might mean is the same as mine, please
add your name to the list by sending G. M. Tamás your name at
tgm@t-online.hu (corect e http://www.petitiononline.com/MTAFKInt/ ). Those who decline, kindly refrain from explaining to me.
Convince yourself. That is sufficient.

Thank you for your attention and patience.

Michael Shafir
Chair, International Relations,
Faculty of European Studies
Babes-Bolyai University, Cluj-Napoca
Romania

Am semnat petitia in sprijinul lui GMT si altor cercetatori dupa ce mi s-a tradus in mare textul. Pun traducerea sumara si pt altii care nu inteleg textul petitiei (Adi Dohotaru):

„Zice ca directorul numit anul acesta la inceput la conducerea institutului de filozofie MTA, Boros János, ii declara incompetenti pe multi cercetatori de la institut. De curand, a declarat la radio ca nu sunt familiari cu abc-ul profesiei lor. Rugam prietenii filosofiei, cei din bransa si nu numai, din tara sau de peste hotare, pe cei care tin la varietatea, libertatea si nivelul ridicat al culturii filosofice maghiare, sa se alature cu semnatura la protestul impotriva conducerii din ultimul deceniu a academiei si a lui  Boros János, a autoritarismului si amocului fara precedent soldat cu mai multe procese de munca.  Boros János si-a facut un obicei din a incalca drepturile de munca, din confruntari, santaje, abuzuri, incalcari ale legii si constitutiei. In vara asta, in mod abuziv si ca razbunare pentru ca a fost dezaprobat, i-a declarat incompetenti pe doua  treimi din cercetatori (printre ei candidati, profesori, doctori), in baza unei proceduri de calificare a carei valabilitate limitata si solicitudine legala le-a recunoscut si el ulterior, si pe care le-a intarit si angajatul sau Pálinkás József, presedintele MTA. Cu toate acestea, impotriva hotararii Comitetului de conducere si a pozitiei domnului Pálinkás József, alti 5 cercetatori au fost demisi sau retrogradati (Ferencz Sándor, Horváth Pál, Laki János, Mesterházi Miklós, Tamás Gáspár Miklós), incepand declinul instititului de filosofie. Ne alaturam cu semnatura noastra protestului in desfasurare si cerem conducerii academiei sa nu asiste pasiv la amocul ilegal, neregulamentar  si lipsit de fundamentare profesionala”.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole