Mîncarea şi suveranitatea. Boicotul UE-RU

Vasile Ernuhttp://www.ernu.ro
Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom 2006, 2007, 2010) care a fost tradus în mai multe limbi. În 2009 publică la ed. Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului. În 2010 publică (Editura Polirom) împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc. În 2012 publică (Editura Cartier) volumul Intelighenţia rusă azi.În 2013 publică (Editura Cartier) volumul Sînt un om de stînga. Alături de C. Rogozanu, C. Şiulea şi O. Ţichindeleanu este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului, ed. Cartier 2008. În ultimii ani a ţinut rubrici în România Liberă, HotNews, Adevărul, Timpul, Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

vasile-ernu1Războiul mîmcării ridică o nouă temă interesantă. Cine e suveran? Cel ce care controlează exportul sau cel care controlează importul de produse agricole? UE & SUA boicotează RU pe diverse sectoare economice, RU le răspunde pe sectorul agroalimentar.

Văd că presa de la noi (RO&MD) deplînge soarta consumatorului rus: „Criza camembertului & a vinului franţuzesc“ pe piaţa rusă. Aşa o fi. Treba lor cu politica lor, cu toate că mîncarea acum este destul de multă şi se produce şi în afara UE&SUA. Totul e să ai cu ce plăti, iar RU îşi poate asigura cam peste 80% din propria producţie agroalimentară. Dar, în definitiv, e problema lor. Mai puţin mă interesează cîte calorii & vitamine mănîncă un rus.

Mai grav e altceva. Problema din curtea noastră e foarte puțin analizată. Se discută aproape şoptit de o criză fără precedent. În UE, în ultimele zile, preţurile legumelor şi fructelor au scăzut cu 50-70%. O parte din ele sînt direcţionate spre noi. Se vorbeşte deja despre falimentul în lanţ al mai multor firme importante din domeniu. Se pare că tactica rusă este ceva mai parversă decît ne aşteptăm, pentru că loveşte unul din cele mai sensibile sectoare din UE: cel agricol. Să nu uităm că e un sector subvenţionat, care nu-şi schimbă uşor profilul, cu marfă perisabilă, care poate produce repede proteste în lanţ şi de care birocraţii & politicenii UE se cam tem.

Unii comentatori vorbesc deja despre faptul că agricultorii & fermierii din UE s-ar putea să devină un soi de „a 5-a coloană a Rusiei“ în interiorul UE, fără ca ei să dorească acest lucru. Dispune UE de o strategie în ce proveşte această problemă? Nu am auzit nimic. Necunoscute sînt căile politicii şi războaielor alimentare…

Dar să privim nişte date:

  • Rusia absoarbe 10% din exporturile agricole şi agroalimentare ale Uniunii Europene, pentru un total anual de circa 12 miliarde de euro (sursa).
  • Anul trecut, potrivit Serviciului Federal Vamal, ţările UE au exportat în Rusia legume în valoare de 935 milioane de dolari şi fructe în valoare de 1,52 miliarde de dolari (sursa).
  • Restricţiile serviciilor de control fitosanitar ruse afectează livrări în valoare de miliarde de dolari, avînd în vedere că pe piaţa rusă de profil intră fructe şi legume de aproximativ 2,5 miliarde de dolari pe an (sursa).
  • Legumicultorii români suferă pagube estimate în prezent la 10 milioane de euro din cauza embargoului impus de Rusia importurilor de produse agroalimentare din Uniunea Europeană (sursa).
  • Fondul de Criză UE dispune de 433 de milioane de euro pentru sprijinirea producătorilor europeni (sursa).
  • Producătorii români de legume şi fructe au cerut Ministerului Agriculturii să notifice Comisia Europeana cu privire la pierderile pe care le înregistrează (inclusiv embargoul) avansînd o sumă de 300 de milioane de euro pentru a putea acoperi costurile (sursa).
  • De exemplu, Polonia – după instituirea de la 1 august a restricţiilor la importul de fructe şi legume – va înregistra pierderi estimate la circa 1 miliard de euro (sursa).
  • Republica Moldova a solicitat deja sprijin financiar Băncii Mondiale pentru a compensa pierderile fermierilor săi, de ordinul a circa 50 milioane dolari, în urma interdicţiilor instituite de Moscova la exporturile sale de produse agricole (sursa).

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole