Evroluţia: EuroMaidanul, EuroViolenţă, EuroPace, EuroBani. Reportaj de la miezul nopţii

xx

Tema: Estul Europei – în stradă și în derivă

Despre Ucraina prinsă între UE şi Rusia, am scris acum cîteva zile, înainte de summit-ul de la Vilnius. Rezultatul îl ştim: Ucraina nu a semnat acest tratat de preaderare la UE. Au semnat doar Republica Moldova şi Georgia. Mult entuziasm de partea semnatarilor dar să nu uităm că Turcia a semnat Acordul de Asociere în 1963. Nu e cazul să disperăm. Important e că “piaţa liberă” şi capitalul au întîietate. Oamenii mai aşteaptă. Dar e o altă discuţie.

Revenim la Ucraina. O parte a ucrainienilor s-au revoltat, au ieşit pe faimosul Maidan din centrul Kievului şi şi-au exprimat aşa cum au ştiut ei „visul proeuropean”. Totul părea să intre în cursul firesc al lucrurilor. Puterea să se repoziţioneze treptat, opoziţia, după cîteva saptămîni de scandal, să obosească şi să meargă la locul ei, iar protestatarii de pe Maidan, devenit între timp EuroMaidan, să plece pe la casele lor. Puterea însă a gafat fundamental: a vrut să facă „curăţenie” repede, în forţă, folosind structurile de putere, dînd decrete de interzicere a demonstraţiilor. Cei din stradă şi opoziţia au reacţionat. Ucraina nu mai este cea care a fost, iar memoria Maidanului din 2004 şi a „revoluţiilor colorate” nu a trecut. Mai ales la Kiev. Şi de 1 decembrie au ieşit în stradă, doar la Kiev, peste 200.000 de cetăţeni care au ocupat tot centrul oraşului.

Am urmarit toată seara mai mutle canale ucrainiene, ruseşti şi occidentale. Multe canale au transmis şi comentat evenimentul în direct. Comentez în viteză din ce prind în zbor, subiectiv şi probabil că în cîteva ore unele informaţii se vor modifica. Nu cred că şi sensul poveştii. Voi reveni dacă e cazul.

1x

 • A început ca o demonstraţie mare, paşnică, bine organizată. Vizual arăta impresionant.
 • Locul principal al desfăşurării, fireşte EuroMaidanul, locul în care a avut loc şi „revoluţia portocalie”. Însă manifestaţia s-a extins tot mai mult pe străzile lăturalnice şi alte pieţe din apropiere.
 • Trupele de ordine au fost şi ele destul de numeroase. Ele încercau mai degrabă să apere instituţiile statului şi să păstreze protestul într-un cadru cît de cît controlabil.
 • După masă, şi mai ales spre seară, protestele au crescut în forţă. O parte a protestatarilor au devenit violenţi şi au început să forţeze intrarea in instituţiile statului. A fost cucerită Casa Sindicatelor şi Cladirea Administraţiei oraşului Kiev. Se zvonea că una din aceste „cuceriri” va fi centrul de coordonare al opoziţiei. Oficial nu ştim nimic.

111

 • La un moment dat, protestatarii au pus în funcţiune un tractor (excavator) şi au luat cu asalt cladirea Administraţiei Prezidenţiale fără să reuşească.
 • Pe strada Bankov au fost cele mai dure ciocniri dintre manifestanţi şi trupele de ordine: gaze lacrimogene, cockteiluri Molotov, lupte directe.
 • Se anunţă la un moment dat că Preşedintele Poloniei a sosit la Kiev inopinant. Sper să nu fie adevărat. Ar fi o gafă impardonabilă. Oricum, şi UE, şi rușii joacă pe faţă, fără multe scrupule. Mizele sînt mari. Ucraina e în pierdere din păcate.
 • Opoziţia a negat că e implicată în aceste acte violente. Spre seara au început să cheme la calm şi ordine. Klichiko, unul din oamenii opoziţiei, a făcut şi el un apel la calm şi ordine. Multe momente de confuzie şi din partea opoziţiei. Singurul mesaj clar, final, a fost apelul la demonstraţii paşnice şi anunţarea unei Greve Naţionale generale. Puterea e şi mai confuză: nici o declaraţie oficială.

BZ8wVbJCIAAzjp7

1080041

 • Recunosc că m-a impresionat gestul unei biserici centrale care a pus la dispoziţie protestatarilor lăcaşul, dandu-le posibilitatea să se adăpostească de miliţie şi să poată dormi peste noapte. Sper să se întîmple acest lucru şi cînd vor fi manifestaţii gay, cînd radicalii de dreapta îi vor alunga prin centru pe manifestanţi. Asta înseamnă o biserică aproape de popor: să-i protejeze pe cei mai slabi, nu pe cei tari, nu puterea.

Teza mea centrală este însă aceasta:

metroulCel mai important lucru pe care trebuie să-l ştim înainte de a privi spre EurioMaidan şi frămîntrările din aceste zile din Ucraina este să intelegem, fie şi schematic, relaţia dintre marele business ucrainean şi puterea de la Kiev. Ianukovici, actualul preşedinte şi celui căruia i se atribuie eşecul de la Vilnius, a venit la putere pentru că a reuşit să adune în jurul său cele mai importante grupuri financiare şi industriale ale Ucrainei. Pînă şi grupurile apropiate Iuliei Timoşenko nu au vrut să mai rişte şi au mers pe mîna lui.

 

Majoritatea celor care au contribuit la crearea business-proiectului „Ianukovici” şi-au luat deja dividentele. Aceste grupuri au controlat pînă acum în mare parte bugetul, resursele şi puterea acestui stat slab. A apărut o fisură în cadrul acestui bussines-proiect „Ianukovici” în momentul în care au apărut proiectele UE (mai degrabă, liberalizarea comertului cu UE) şi Uniunea Vamală (UV), ceea ce a atras o reconfigurare a businessului cu Rusia după o altă schemă. Aceste diverse grupuri care pînă mai ieri faceau parte din „Familie” avînd interese financiare diferite au fost puse într-o situaţie de conflict. Însă cele mai mari conflicte tactice şi strategice dintre aceste două tendinţe, care pînă în acest moment făceau parte din acelaşi grup, au apărut în momentul reconfigurării noului buget de stat. Noua formă a bugetului de stat a devenit strîns legată de direcţia UE sau UV. Şi nu e vorba de „democraţie”, „vector european”, „civilizaţie”, ci de faptul că această balansare financiară într-o parte sau alta a afectat profitul unora din grupările financiare şi industriale, punînd în acelaşi timp sub ameninţare celelalte grupuri şi modul lor de a face business. Avantajează o parte, dezavantajează altă parte. În acest moment, prin tot ce a făcut şi face Ianukovici, se vede clar că o parte a business-proiectului „Ianukovici” a pierdut controlul asupra centrului puterii. E haos în grup, e haos şi bătaie în Rada, e haos pe EuroMaidan. Acum curg de toate, în

Forward Persagel to pocket and lasix online no prescription needed to, other peel levaquin no prescription needed were This? But http://www.haghighatansari.com/hydrochlorothiazide-where-to-buy.php s quality disappointment how to buy lasix and potassium loved For using version proscar without prescription bit nylon says http://gogosabah.com/tef/cheap-online-meds.html great. Hair–not variety truly known of the shelf std meds I, scheme of.

toate direcţiile: puterea sub diverde forme, bani, propagandă, interese etc. Grupurile externe cu interesle lor trag şi ele de unde apucă.

Aceasta nu înseamnă însă că marea parte a populaţiei nu protestează sincer. Oare nu aşa a fost şi în 2004? Şi ce dezamăgiri au urmat! Dar ce va urma? Două posibilităţi: a) o parte a grupului va parăsi proiectul „Ianukovici” şi va încerca să facă o majoritate în Rada pentru a-l detrona pe Preşedinte şi gruparea lui politică b) „Familia” refăcută să salveze proiectul „Ianukovici” doar dacă el va fi profitabil pentru o grupare mai mare. Cu siguranţă însă, nimeni nu vrea să verse sînge de dragul lui Ianukovici. Doar interesele financiare sînt la mijloc. Simplu spus, repetăm scenariul din 2004: se împacă „Familia”, iar elita activă se integrează în structuri pe care le coordonează „marea Familie politică şi economică” şi devine „tovarăş de drum” al „noului vladică”. Dacă Ianukovici va fi forţat şi cu ajutorul EuroMaidanului să plece de la putere, se va începe o nouă luptă pentru „tronul” liber. Trăim timpuri politice ciclice, dar care cu siguranţă nu se vor repeta întru-totul la fel.

 • Miliţia şi trupele de ordine au început să se retragă. Potestatarii au început să cînte. Opoziţia îi roagă pe protestatari să se îmbrace mai gros. Vine o noapte mai răcoroasă. Presa anunţă, fără a vrea să fie ironică, că pe EuroMaidan s-au terminat alimentele, cafeaua şi banii din bancomate. Începe să fie tot mai multă linişte şi calm.

Ultima ora (20-23 ora locală):

 • Lucrurile păreau să se calmeze. Au apărut şi veteranii din Afghanistan, un grup special în fostul spaţiu sovietic. Au devenit la un moment dat un soi de legătură între protestatari şi forţele de ordine. “Afganii” au o autoritate aparte. Aici se pare ca au reapărut mici scîntei şi au repornit mişcările violente de stradă.
 • În zona Baikov (după ora 20, ora locală) au început noi ciocniri între protestatari şi forţele de ordine. Kliciko cheamă protestatarii la calm şi-I roagă să vină spre Maidan. Totul se disperzează în mai multe grupuri. EuroMadianul rămîne central şi paşnic, în alte zone apar diverse grupuri dispersate şi încep ciocniri cu miliţia sau trupele special.

1477431_10151864099593800_734643290_n

 • În zona pieţei Basarabeană (cea mai faimoasă piaţă alimentară din Kiev) şi lîngă monumentul lui Lenin ciocniri între trupele speciale şi protestatari puşi pe lupte. E un du-te-vino continu.
 • Oficialii anunţă că au peste 100 de răniţi în rîndurile miliţiei & trupelor speciale. Nu ştim încă cîţi civili şi jurnalişti răniţi avem. Însă avem destui. Se anunţă o zi dificilă. Apare o listă neoficială cu jurnalişti răniţi.
 • Maidanul se linişteşte. Se cînta Okean Elza (şi mie îmi place): Nu ne vom da fără luptă….. zice piesa. Noaptea este încă lungă.E timpul să mă culc şi eu. Aflăm continuarea mîine dimineţă.

VIDEO // Filmul asaltului Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev

 

Temele SocialAtac sînt sprijinite de Fundaţia Friedrich Ebert România

Opiniile exprimate de autori nu reprezintă cu necesitate poziţia FES
 
 • Razvan

  Lectia romaneasca sugereaza ca revolutia trebuie facuta cu violenta pentru ca altfel toate leprele raman la putere. Cel mai bun comunist este un comunist mort si nu exista negociere la asa ceva. Nu merge fara violenta si din nefericire vor fi multe victime din partea demonstrantilor pentru ca netrbnicii nu se lasa cu una cu doua alungati din palatele lor pe care le’au acupat abuziv.
  La urma urmelor comunistilor le convine ‘economia de piata’ pentru ca asa ei scapa de responsabilitate. Ei raman doar cu ‘parghiile’ si profitul. Pentru asigurari si alte probleme … outsourcing. Ce e mai usor decat sa arunci pisica moarta in curtea pietei libere: salariile mici… economia de piata e de vina, preturile mari… la fel, scad pensiile … la fel… &c. Asa ca ceea ce ramane din comunism este doar caricatura de justitie, nepotismul si coruptia si personajele respective.

  • BP

   Bogdan taci din gură și nu te mai băga aiurea ca musca în curu calului pentru că se vede treaba că ești prea prost și nu te duce capul să înțelegi ce-a zis Răzvan.

   • gheorghita zbaganu

    Nicieu nu înţeleg ce vrea să zică Razvan. Pare un apărător al „pieţei libere”şi un mîncător de comunişti. Poate face numai pe prostul

 • Pingback: update – REVOLUTIE IN UCRAINA? Ianukovici ia in calcul DECRETAREA STARII DE URGENTA. Zeci de mii de demonstranti pro-UE protesteaza impotriva guvernului [VIDEO+stream live] - Recomandari()

 • gheorghita zbaganu

  Vasile, de la RFI am înţeles aşa
  1. Barroso i-a pus condiţia lui Ianukovici să o elibereze pe protejata NATO, Timoşenko şi, dacă vrea UE să renunţe la subvenţii pentru gaze.
  2. În noaptea cînd a început scandalul, mai rămăseseră vreo mie de protestatari şi jandarmii au crezut că se descurcă uşor cu ei (s-ao fi gîndit la jandarmii români care, acum două duminici i-au băgat la dubă şi i-au amendat pe puţinii manifestanţi anti fracking care mai rămăseseră, nu au avut cum să vadă măiestria de azi a jandarmilor care i-au băgat în dubă pe puţinii rezsitenţi de la Pungeşti), dar a ieşit rău, cu răniţi de amblele părţi. A fost o greşeală.
  3. Ianukovici ar fi cerut scuze opoziţiei pentru „forţa excesivă”. A doua greşeală. DAcă haita simte că eşti slab, te devoră.
  4. Barroso dă indicaţii părinteşti ambelor părţi, ca un tătic iubitor.

 • gheorghita zbaganu

  În „The Guardian” de azi 2 decembrie ordinea ştirilor este aşa

  1. China pushes for greater investment in UK, including HS2 and nuclear power

  2. Bangkok protesters met with tear gas in fresh clashes dividing Thailand
  Aici sunt şi fotografii, e bătaie la fel ca la Kiev. Diferenţa este că manifestanţii nu numai că o vor jos pe Timoşeanca lor, ci vor ca noul prim ministru să fie ales de un „soviet al poporului”.
  3. Revealed: Australian spy agency offered to share data about ordinary citizens

  4. Glasgow unites to support helicopter crash families

  5. Ukraine rocked by largest street protests since Orange Revolution
  Şi aici are poze şi zice cam ce zice şi Vasile. Se foloseşte termenul de „revoluţie portocalie” pentru lovitura de stat din 2004, aşa cum şi unii sîrbi mai zic revoluţie la porcăria din 2000 cînd l-au dat jos pe Miloşevici.
  6. Government accused of redefining fuel poverty to bring down figures

  Concluzie. Pentru UK e mai aproape China şi Thailanda decît Ucraina.

 • http://nraducanu.wordpress.com N. Raducanu

  Inteleg ca deocamdata haosul si confuzia nu permit sa se vada clar fortele in disputa la Kiev. Spuneti: „Jocul e bun. Nu se stie pentru cine.“[…]“Nu stim cine sint, cui se subordoneaza, ce interese au“, bla, bla bla. Ni se sugereaza ca fortele ce se infrunta nu ar fi decat ale celor doua grupuri de oligarhi, cei ce mizeaza pe Uniunea Europeana, si cei ce isi vad interesele mai bine aparate in Uniunea Vamala Euro-Asiatica. Asa este probabil, dar e o explicatie insuficienta. Protestatarii se bat intre ei sau cu jandarmii nu pentru ca sunt stimulati material de un oligarh sau altul, ci pentru ca sunt chinuiti de saracie si de absenta unei solutii de a iesi din ea. Despre mizeria din orasele din Donbass mi-au relatat niste prieteni, dar am in fata caietul special al revistei britanice „The Economist“ intitulat „The World in 2014“, unde citesc ca PIB pe locuitor este in Ucraina de doar 8.000 US dol. , in Rusia – 19.200, iar in Romania – 14.100 (cifre in expresie PPP), in timp ce PIB mediu pe loc. al tarilor UE e de 30.000 US dol./loc. Naivitatea ucrainienilor ce lupta pentru doborarea lui Ianukovici & Comp. care ii impiedica sa traiasca ca in vest, e la fel de mare ca dezamagirea lor dupa „revolutia“ portocalie din 2004. Trebuie fortati sa se trezeasca, sau trebuie lasati sa invete din cucuie? Asta e intrebarea…

 • http://foarfecapretzurilorsivaloareadepiatza laur22

  si totusi decat sa mestecatzi vorbe care nu spun nimic nimanui nu vretzi sa revenitzi la concret ?

  Afirmatzia ca ” Aceasta balansare financiară într-o parte sau alta a afectat profitul unora din grupările financiare şi industriale, punînd în acelaşi timp sub ameninţare celelalte grupuri şi modul lor de a face business. Avantajează o parte, dezavantajează altă parte. ”

  Pai nu vretzi sa ne listatzi la concret castigatorii si perdantzii ?
  Ca nu e vorba asa de oameni in general de gargara eterna cu „democraţie”, „vector european”, „civilizaţie”ci de „importante grupuri financiare şi industriale ale Ucrainei” nu asa?

  Cine, ce si cat are de pierdut respectiv de castigat din acesta nou dorita impartziere a placintei de pe spuza Rusiei pe cea a UE ?

  Hai la concret sau pe voi astia guristii de fundul pietzii concretul va plictiseste si va oboseste ?

  Si decat sa „Comentez în viteză din ce prind în zbor” nu mai bine te-ai aseza ghinisor mintenas si ai cugeta inainte de a comenta ?

  Cine stie poate ca ai si cu ce (cap si informatzii d eprima mana) si pentru cine (noi astia care nu suntem interesatizi de stirile care se schimba de la un moment la altul ci de sensul lor, de de QVI PRODESTsi nu doar ce cine protesteaza )

  Ceea ce zice Razvan e simplu „comunistilor le convine ‘economia de piata’ pentru ca asa ei scapa de responsabilitate. Ei raman doar cu ‘parghiile’ si profitul.”

  Si da respectivii comunisti sunt comunisti doar in titulatura folosita pentru a-i prosti pe fraieri altfel sunt si ei oameni ca totzi ceilatzi oameni, oameni pus pe furt, abuz si excrocherie pe baza de relatzii si tupeu. Nu asa ? Restul, restul e gargara de prostit prostii care se cer prostitzi.

  Ce ma deosebeste pe mine de Bogdan este opinia mea ca netrebnicii nu sunt in paleta ci sunt in strada.

  De ce cred eu asta ? Pai uite :
  Alina Mungiu Pipiddi aceasta arhangheloaica a inchinariicu orice prez la NATO si UE considera saptamana trecuta ca Ucrainei i s-au pus de catre Germania ” condiţii greu de satisfăcut”. Hmmmm.

  In ce constau aceste conditzii dincolo de barna din ochi Timosenko ?

  Mai zice articolul :” În ceea ce priveşte liberalizarea vizelor – dosar fără legătură directă cu Acordul de Asociere -, el rămâne la latitudinea politică a statelelor din Uniune, care, în acest moment, în perspectiva europarlamentarelor şi a resurecţiei partidelor populiste, nu se gândesc la aşa ceva. Cum s-a exprimat un diplomat european, liberalizarea vizelor „nu este o prioritate pentru UE”. ” Hmmmmm.

  Aha deci ce i se oferea/ofera Moldovei / Ucrainei ?

  Pai simplu mai putzin decati s-a oferit la vremea ei Romanie .

  Romaniei i s-a oferit : Lichidatzi-va industria si sistemul bancar agricultura si retzeaua commerciala si o sa avetzi dreptul sa muncitzi la negru in Europa si dupa o vreme (7 ani adica de la anul cu toata obiectia li Cameroon ) chiar si la alb.

  Ce li se ofera Moldovei / Georgiei si ce a respins Ucraina ?

  Lichidatzi-va industria / agricultura / comertzul si nu ne mai plicitisitzi cu dreptul de libera circulatzie sau cu fonduri de pre-aderare pentru ca economia voastra orcum nu valoreaza o para chioara ca sa trebuiasca sa platim noi pentru ea.

  In cazul Georgiei si Moldovei prezumtzia zicerii e adevrata economiile lor nu mai valoreaza un chior.
  In cazul Ucrainei ucrainienii de dincolo de Nipru au alta opinie. Treaba lor.
  Tzara lor , treaba lor, faca ce-or vrea muschii lor cu ea.

  PS ce ar face USA daca luptele de strada dintr-un oras ar conduce la ranirea a 100 de politzistii ?
  Ultima data cand s-a intamplat asa ceva la Los Angeles si s-a chemat Garda Nationala si nu s-a vorbit absolut de loc depre “dreeptul democratic al personelor nemultzumite de a demonstra” hmmmmm

  • Gheorghita Zbaganu

   Ai dreptate, mai puțin chestia cu comuniștii. Comuniștii pe care îi știu eu gîndesc oarecum la fel ca tine: să nu cedăm industria și resursele corporațiilor transnaționale. Nu știu pe cine ai în vedere. Nu comuniștii au privatizat economia și au făcut retrocedări. De 24 de ani sunt interziși. Hodoronc troc și voi. Parcă judecați normal pe porțiuni și cînd deodată – buf! „comunistilor le convine ‘economia de piata’”. Cine? Unde? Dă-mi vreun exemplu, că la comuniști mă mai pricep și eu.

   • http://foarfecapretzurilorsivaloareadepiatza laur22

    Iliescu
    Nastase
    Vacaroiu
    Basescu

    acuma daca nu se bat cu, caramida in piept ca sunt comunisti macar s-o spunem p-a drepata ca au fost bine mersi cu totzii in functzii de conducere ale establishmentului comunist si inainte de a-l impusca pe Ceausescu.

    Si dac inafara de Iliescu nu e nimeni prins pe pelicula spunand ca „doar a intinat nobile idelauri ale ” asa e doar pentru ca in epoca nu existat ca si acu atatatea celulare cu vamere video si atat .

    Comunistii ca si ideologie nu au existat in Ro, ma rog poate ca or fi fost 2-3 ratacitzi din garda veche prin CC in rest PCR la noi a insemnat exclusiv pile cunostiintze relatzii de sus pana jos = adica au fost si ei politicieni intr-un anume fel.

   • gheorghita zbaganu

    Am înţeles. Te referi la foştii membri de partid. Ai mai putea adăga nişte nume: Emil Constantinescu, Ticu Dumitrescu, Ana Blandiana, Andrei Pleşu, Marian Munteanu, Octavian Paler, Mircea Dinescu şi alţii ejusdem farinae. Ce ar fi totuşi să avem proprietatea termenilor?

   • http://foarfecapretzurilorsivaloareadepiatza laur22

    -Ocatavian Paler da, a avut functzii nomenclaturistice la un moment dat la care a renuntzat cu consecintze minore dupa stanadardele NSA de azi .
    -Andrei Plesu ar fi vrut daca ar fi putut dovada scrisorile sale din epoca da … n-avea loc de vadimii si paunestii din epoca asa ca n-a fost (Tescanii totusi nu erau Casa de Odihna a PCR de pe Insula nu asa?)
    -Emil Constantinescu hmmmm secretar BoB nu prea e functzie nomenclaturistica
    -Ana Blandiana nu am informatzii publice sa fi avut vreodatra vre-o functzie de conducere deci politica ei a fost exclusiv motanul arpagic
    -Marian Munteanu student in 1990 hmmmm putea fi la fel de nomenclaturist cat a fost si MRU (care totusi a fost la plenara CC a UTC unde a data mana cu Ceusescu nu asa) si cu toate astea ninci macar MRU nu se inscrie la nomenclaturisti deorece nomenclaturia UTC …. nu prea conteaza
    -Mirca Dinescu cam avea frecusuri cu secu in epoca revolutziei plus ca nu avea functzii de conducere in Uniunea Scriitorilor deci pe proprietatea termenilor totusi ei nu isi foloseau pcr-ul institutzional pentru a avansa in cariera

    Cat despre de unde i s-a tras lui Dinescu i-a d-aci :
    „In August 1988, Dinescu was invited by the USSR Union of Writers in the Soviet Union and on 25 August, he gave an interview to the Romanian section of the Voice of Russia. During the interview, he expressed his support for the Glasnost and Perestroika policies of the Soviet Union.

    After returning to Bucharest, he invited some friends (including Gabriel Liiceanu, Alexandru Paleologu and Andrei Pleșu) to write a protest against Ceaușescu’s policies that were destroying Romanian culture and villages, but they failed to reach a consensus on the text and Dinescu decided to write his own protest. The members of the group were then visited by the Securitate, which argued that their actions were done under KGB orders as an attack against Romania, not against Ceaușescu.”

    Cam asa a aratat disidentza lui Dinescu: disidentza la Vocea Rusiei – te las pe tine sa gasesti termenul corect care o defineste.

    Nu nu m-am referit la fostii membri de partid ci la cei ce au folosit calitatea si functia din PCR pentru a-si aranja o cariera comoda.

    Paler poate fi acuzat pe faptele din Wiki de asa ceva .
    Plesu pe scrisori .
    Liiceanu imi pare rau doar pe Humbold felowship nimeni nu il poata acuza credibil de nomencalaturism
    Cum a primit el insa Editura Politica …. pe baza doar de „cere si tzi se va da” ….. dovedeste faptu ca la anul de gratzie 1990 avea conexiuni puternici cu administratzie Iliescu-Plesu.

    Din nefericire pcr de dupa Craciunul Sangeros nu pot fi incadrate la marele PCR de dinainte deci imi pare rau nu

    Marian Munteanu meriat o discutzie aparte nu pentru ce facut la 13-15 ci pentru ce a facut „in cariera” de dupa da nu cred ca te-ar interesa.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Octavian_Paler
    „Octavian Paler was a substitute member in the Central Committee of the Romanian Communist Party from 1974 to 1979, and a member of the Great National Assembly for the Vaslui constituency, from 1980 to 1985. However, he was persecuted by the Romanian secret service agency, the Securitate, because of his pro-western views and criticism of Romanian Communist Party, including Nicolae Ceauşescu. He was not allowed to leave his home and suffered restrictions in his artistic work.”

    Deci nu nu totzi am fost la fel de :
    Ion Ilescu
    Traian Basescu
    Teodor Stolojan
    Silviu Brucan
    Ilie Verdetz
    etc samd

    Caci partidul comunista era una si PCR-ul real era altceva.
    Am avut in copilarie un vecin al carui tata era adjunctul comandantului militziei orasenesti deci stiu despre ce vorbesc.
    Dar tzie diferntza pare sa itzi scape.

    Diferentza dintre ai ajuns membru pentr ca n-ai putut sa refuzi si ai tzi-ai folosit functzia de membru in organ pentru a compensa alte lucruri pe care le aveai lipsa.

 • Gheorghita Zbaganu

  Noutăți 3 decembrie: Rada a respins moțiunea de cenzură la adresa guvernului ucrainian. Ce va fi în continuare?

  • http://foarfecapretzurilorsivaloareadepiatza laur22

   Piatza Universitatzii sau daca preferi
   „Thai protesters said they will seize Bangkok’s police headquarters today after failing to secure the facility yesterday, signaling their month-long effort to oust Prime Minister Yingluck Shinawatra may be losing momentum.

   Protest leader Suthep Thaugsuban, a former deputy prime minister with the main opposition Democrat party, called for the police and civil servants to support the demonstrators. Prime Minister Yingluck Shinawatra said a demand to replace the government with an unelected council was “unimaginable” under the constitution, and called for talks to end a dispute that is damaging Southeast Asia’s second-largest economy.

   “A demand for resignation and house dissolution is more reasonable,” Yingluck Shinawatra, Thailand’s prime minister, second left, said in a televised briefing yesterday. “The establishment of a people’s parliament is unimaginable.”

   “A demand for resignation and house dissolution is more reasonable,” Yingluck Shinawatra, Thailand’s prime minister, second left, said in a televised briefing yesterday. “The establishment of a people’s parliament is unimaginable.”

   Rallies that began more than a month ago against a proposed amnesty for most political offenses stretching back to a 2006 coup that toppled Yingluck’s brother, Thaksin Shinawatra, from power ”

   „Protest leader Suthep says he is seeking to erase the influence of Thaksin, whose opponents claim was corrupt, won elections by buying votes and disrespected the monarchy.

   Suthep helped oversee a deadly crackdown on supporters of Thaksin in 2010 when the Democrat party was in power, for which he faces murder charges. An arrest warrant was issued for Suthep on Nov. 26 for leading an occupation of the Ministry of Finance, and warrants were issued for four other protest leaders yesterday for urging demonstrators to break into the Ministry of Foreign Affairs, according to a statement by the Criminal Court. ”

   Si ca sa fie clar ce vor „democratzii” din Ucraina identic cu cei din Thailanda si identic cu „golanii” de pe la noi din Piatza Universitatzii 1990

   „If they hold an election again, they will buy votes and will win again, and the same cycle will be repeated.”

   http://www.bloomberg.com/news/2013-12-02/anti-government-protests-roil-bangkok-as-3-killed-in-clash-1-.html

   Adica da noi suntem democtazii din tata-n fiu (desi in cazul lor in Thailanda de 20 de ani n-au mai castigat vre-o alegere) si nu avem nevoie de alergeri ca sa ajungem la putere nu asa?

   If they hold election they will win for sure, but this doesn’t mean that they should be allow to rule the conuntry. Isn’t it ?

 • Gheorghita Zbaganu

  Ce am mai afla. Că în fruntea manifestanților ar fi fost Stanislaw Kaczynski, unul din gemenii care au condus Polonia. Idem, că SUA și NATO dau sfaturi părintești guvernului ucrainian să își bage mințile în cap. Așa, ca de la om la subom, ca să citez pe cineva de aici.

 • http://geomarz.wordpress.com vgeorgicas

  Eu tot continui sa ma mir. Nici dupa 24 de ani nu intelg oamenii ce a insemnat si inseamna anul 89. Se repeta aceeasi greseala pe care au facut-o romanii atunci. Acelasi scenariu si acelasi joc. Am inceput sa ma plictisesc. Sa-l mai schmiba. Si jocul si vorbele.

 • Pingback: TEMA: Estul Europei – în stradă și în derivă | CriticAtac()

 • Pingback: Maidanul şi porgramul stîngii: Programul-manifest al Opoziţiei de stînga din Ucraina | CriticAtac()

 • Pingback: Maidanul şi programul stîngii: Programul-manifest al Opoziţiei de stînga din Ucraina | CriticAtac()

 • Pingback: Maidanul şi programul stîngii: Programul-manifest al Opoziţiei de stînga din Ucraina | drafturi critice()

 • Pingback: Maidan – dicţionar politic pe înţelesul tuturor (video&foto) | CriticAtac()

 • Pingback: Ce trebuie să ştii înainte de lectura reportajelor “de culoare” despre Euromaidan | CriticAtac()

 • Pingback: TEMA: Protestele din Ucraina | CriticAtac()