Cetățeni de dreapta, citiți cărticica pitpalacului de cuib !

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Domnişoru  pe VoxPublica

Capitalismul creează locuri de muncă și stabilitate. Guvernarea de dreapta garantează o imagine pozitivă a României în ochii pieţei libere. Stânga va alunga investitorii străini către meleaguri mai ospitaliere.

Nu, rândurile de mai sus nu sunt cugetări după plecarea Nokia , sunt doar câteva din afirmațiile din manifestul “Noua Republică”, o mișcare politică inițiată de Mihail Neamțu și, printre alții, Dacian Tolea- PDList, director în Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret. În manifestul lor, Noua Republică se adresează “cetățenilor de dreapta”. Cetățenii de dreapta au acum de ales între o Mișcare Populară, un Partid al Poporului și o Nouă Republică. Printre asemenea efuziuni caragialesti pentru o nouă dreapta, mai mai să uiți că avem de ceva vreme guvernare de dreapta. Recomandarea din manifest este ca cititorul să răspândească manifestul înainte de toate în diasporă- în logica de pe șervețelul lui Zeus, Noua Republică e pentru diasporă iar Partidul Poporului pentru publicul OTV.

După o lectură a manifestului acestei noi formațiuni am ajuns la concluzia că suntem în prezența unei agitațiuni de tip legionar în grad avansat: manifestul formațiunii se numește “Manual de luptă”, perorează numai împotriva revenirii stângii la putere în 2012 susținând în același timp PDL și se termină cu instrucțiuni pentru simpatizanți, ca un manual de cuib legionar updatat: “Nu pierde mai mult timp pe internet decât poţi obţine în întâlnirile directe”….”Nu ezita să inviţi și a doua oară o persoană care rămâne independentă/neutră”….”Îţi recomandăm să urmărești comentatorii posturilor de televiziune: TVR Info, TVR, B1TV, 10 TV…”

Cu alte cuvinte, asistăm la nașterea unui Tea Party românesc la coada Elenei Udrea și a lui Berceanu, cu Radu ”Nasul” Moraru pe post de Fox News. După modelul american, Noua Republică a început să sperie cititorii manifestului lor despre revenirea impozitului progresiv, când USL a propus de fapt reduceri de impozite.

Când termină cu elucubrațiile din “Manualul de luptă”, Noua Republică va trebui să răspundă punctual la câteva întrebări: Cât de mare este riscul ca 90% din capitalul bancar din România să fie străin? Ar trebui statul sa gestioneze un producator national de medicamente? Ar trebui muncitorii protejați de concedieri care urmăresc doar păstrarea sau creșterea profitului? Are nevoie România de o politică industrială sau e bine fără? Cum și când ar trebui exploatate zăcămintele de aur de la Roșia Montană? Sunt dispuși să sancționeze mai aspru companiile care încalcă programul maxim de lucru si nu platesc ore suplimentare, generând astfel noi locuri de muncă? Cum rezonează predarea religiei în școli cu ideologia  iudeo-creștină a Noii Republici?

Punând aceste întrebări, Noua Republică vor constata că numai în mintea lor cetățenii sunt “de dreapta”, dar în fața unor alegeri punctuale uneori mai înclină și către centru sau vai, către scârbavnica stângă, sau cel puțin nu se mulțumesc să ia sfaturi de la B1TV sau 10TV. Într-un moment în care România are nevoie de soluții concrete și de mai puțina ideologie, înnoitorii intelectuali de dreapta vin să polarizeze electoratul și să radicalizeze discursul la următoarele alegeri. În locul lor aș profita că România are deja un guvern de dreapta și m-aș duce s-o ajut pe Andreea Vass să găsească înlocuitori pentru Nokia la Cluj (pana acum a sunat-o Irina Schrotter) sau să-l ajut pe Boc să numere locurile de muncă create dupa schimbarea Codului Muncii.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole