Succes!

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

CriticAtac și LeftEast salută apariția platformei Socialeast, căreia îi urează succes pe frontul progresist comun și ceva mai multă originalitate.

 

„Problema nu constă în ceea ce a făcut istoria din tine, ci în ce ai făcut tu din ceea ce a făcut istoria din tine”

Jean-Paul Sartre
De ce SocialEast? Despre nevoia de progres social

De ce SocialEast? Despre nevoia de progres social

Lumea s-a schimbat enorm în ultimele două decenii. Deși așteptările apocaliptice care însoțesc în mod tradițional debutul fiecărui mileniu păreau a fi înșelate pentru moment, ceea ce s-a întâmplat după 2001 arată că ele nu au fost cu totul neîntemeiate. Adâncirea inegalităților sociale, spectrul războiului global, terorismul, redescoperirea torturii ca mijloc legitim de anchetă în statele liberal-democratice occidentale, supravegherea generalizată, degradarea iresponsabilă a mediului, intensificarea fanatismului religios și a xenofobiei, toate acestea descriu perspective descurajante. Și mai îngrijorătoare sunt însă ideologiile ce însoțesc relele noului mileniu. Ele reușesc uneori, dacă nu să le confere legitimitate, măcar să le amplifice. Crimelor grupărilor teroriste musulmane, având propria lor ideologie teocratică, li se răspunde prea des cu strigăte cruciate. Triumful capitalismului neoliberal, criza financiară globală și îndatorarea publică au fost însoțite de o teribilă și neobișnuită diabolizare a categoriilor sociale dezavantajate, întorcând cu capul în jos piramida legitimității politice și negând regulile elementare ale responsabilității sociale. Mecanismele de control financiar sau de reglementare economică, în trecut acceptate aproape unanim de către economiști ca mijloace raționale de a evita eșecurile pieței, sunt astăzi ținta…citește mai mult

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole