Scrisoare deschisă către redactorul şef al Ziarului Financiar, domnul Sorin Pâslaru

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Stimate domnule Pâslaru,

Credibilitatea crescută de care se  bucură Ziarul Financiar atrage după sine automat o responsabilitate enormă: orice imprecizie sau lipsă de acurateţe în prezentarea faptelor este extrem de periculoasă tocmai datorită impactului publicaţiei.

Dorim să vă semnalăm apariţia în ediţia din data de 15 martie 2011 pe prima pagină a publicaţiei a unui articol întitulat “Un laureat Nobel pentru Economie ne avertizează: Reformaţi piaţa muncii dacă nu vreţi să ajungeţi ca în Spania”, semnat de doamna Adelina Mihai. Conform acestui articol, profesorul englez Christopher Pissarides, laureat Nobel în 2010 pentru economie, spune că dacă România nu vrea să ajungă în situaţia Spaniei, unde şomajul la tineri este de 43%, trebuie să flexibilizeze piaţa muncii prin folosirea contractelor temporare de muncă. “În Spania, unde rata şomajului în rândul tinerilor a ajuns la maxime istorice, de 43%, aproape că nu s-au folosit deloc contracte temporare de muncă”, se menţionează mai departe în acest articol.

Cunoscând tezele pe care le susţine profesorul Pissarides, dar şi situaţia de pe piaţa muncii din Spania, unde rata contractelor de muncă pe perioada teterminată este printre cele mai ridicate din UE, ridicându-se la aproape o treime din totalul contractelor de muncă (conform Eurostat), am fost puternic contrariaţi de afirmaţiile din acest text. Inadvertenţa datelor a fost subliniată într-un articol semnat de Victoria Stoiciu şi apărut pe platforma noastră, www.criticatac.ro, articol intitulat „Cele patru profeţii ale guvernului şi câteva întrebări pe marginea lor”, în care se solicitau clarificări autoarei articolului. Ca urmare a  publicării textului, unii cititori s-au sesizat şi au contactat-o direct pe doamna Adelina Mihai, solicitându-i ei înşişi lămuriri şi înregistrarea sau  transcrierea exactă a declaraţiilor profesorului Pissarides. Răspunsul doamnei Adelina Mihai a fost acela că afirmaţiile respective au fost făcute în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu jurnaliştii, care însă nu a fost înregistrată, precum şi în cadrul unor discuţii „off the record”.

Cum explicaţia ni s-a părut puţin convingătoare, am luat legătura cu domnul Christopher Pissarides, întrebându-l în ce măsură a făcut afirmaţiile din articol şi dacă este de acord cu ele. Răspunsul domnului Pissarides, pe care vi-l redau aici integral, a fost următorul:

“Vă mulţumesc pentru că aţi observat acest lucru. Cu certitudine, nu am spus niciodată aceste cuvinte care îmi sunt atribuite şi nu cred în ele. De fapt, am vorbit în mod repetat împotriva ideii de utilizare a contractelor pe perioadă determinată ca modalitate de reducere a şomajului. Consider că aceasta este o politică rea în condiţiile actualei recesiuni şi această politică se face responsabilă de dualitatea de pe piaţa forţei de muncă din Spania şi, parţial, de rata ridicată a şomajului. Vă mulţumesc încă  dată. Christopher Pissarides”. (Mai jos ataşam Print Screen-ul e-mailului)

Credem că răspunsul domnului Pissarides vorbeşte de la sine şi nu e nevoie de nici un comentariu suplimentar. În aceste condiţii, solicităm redacţiei ZF şi doamnei Adelina Mihai să îşi asume în mod public responsabilitatea pentru transmiterea de informaţii eronate şi complet  false. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât premierul Emil Boc a invocat articolul respectiv şi, implicit, pretinsa “afirmaţie” a Laureatului Premiului Nobel pentru Economie, Christopher Pissarides, în discursul său de la dezbaterea Moţiunii de cenzură din Parlament în data de 16 martie 2011. Desigur, responsabilitatea pentru această situaţie deosebit de gravă nu aparţine exclusiv ZF, ci şi consilierilor domnului prim ministru care aveau obligaţia să verifice informaţiile în prealabil. Cu toate acestea, o explicaţie din partea redacţiei dumneavoastră se impune de la sine.

Aşteptăm exprimarea scuzelor de rigoare faţă de cititorii dumneavoastră care au fost dezinformaţi pe această cale, precum şi  dezminţirea informaţiilor conţinute în textul doamnei Adelina Mihai.  

 Ai dvs.,

 CriticAtac

Ataşam

Print Screen-ul e-mailului Domnului Christopher Pissarides

 Print Screen-ul e-mailului Doamnei  Adelina Mihai

Print Screen-ul articolului din Ziarul Financiar 

 Print Screen-ul discursului premierului Emil Boc (fragment)

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole