Savonarola who?

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Recomandam blogul ţinut de Alina Pavelescu: Savonarola who?

Un exemplu: Derrida versus Chaplin. Istoricul român în arhivele comunismului

(fragment)

Un simptom – probabil cel mai pregnant – al acestei „istoriografii de tranziţie” e tocmai febra arhivelor, dar nu în sensul dat de Derrida, ci cu accepţie de „goana după aur” (marca Charlie Chaplin) printre documentele de arhivă. A avea acces la arhivele partidului comunist, aceasta a fost, în ultimii douăzeci de ani, litania obsesivă a istoricilor români ai comunismului. Ei bine, de vreo trei ani, această problemă s-a cam rezolvat, cred eu (cine crede altceva, e invitat să mă contrazică cu argumente) la Arhivele Naţionale băştinaşe. S-a produs însă în România vreo „revoluţie arhivistică”? S-a schimbat sau e pe cale să se schimbe, s-a dezbătut sau e pe cale să se dezbată, s-a comentat, polemizat etc., pe vreo nouă „paradigmă” de interpretare a comunismului românesc? Sincer, n-am sesizat. Am sesizat doar eforturile breslei de a se cafti pentru supremaţie în „societatea spectacolului” şi câteva eforturi punctuale ale unor istorici singuratici de a răzbate prin ţinuta ştiinţifică a scrierilor lor. La capitolul realizări, sunt tentată să trec şi eforturile de dată recentă ale IICCMER – prea recente şi prea pierdute, însă, în zgomotul disputelor de alt tip pentru a putea ştii de pe-acum dacă, până la capăt, vor avea şanse de reuşită – de a aduce un suflu teoretic nou în istoriografia autohtonă, prin invitarea unor personalităţi ştiinţifice internaţionale şi prin încurajarea interacţiunii dintre acestea şi istoricii români.
Mă tem, în consecinţă, că, dacă nu-şi revine în simţiri, istoriografia comunismului românesc e pe cale să se blocheze o dată în plus după 1989, dar de data aceasta nu în întrebarea hamletiană „a fi sau a nu fi admis în arhivă?”, ci în aceea caţavenciană „avem o arhivă, cum procedăm?”. Şi cred ca de asta ar trebui să se teamă, în primul rând, cei care fac parte din breaslă.

1969 dodge charger
ny gay marriage
meeting agenda template
low calorie snacks
navy seals training

Articolul precedent
Articolul următor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole