Să ne pregătim de epoca PostPSD

Vasile Ernuhttp://www.ernu.ro
Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom 2006, 2007, 2010) care a fost tradus în mai multe limbi. În 2009 publică la ed. Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului. În 2010 publică (Editura Polirom) împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc. În 2012 publică (Editura Cartier) volumul Intelighenţia rusă azi.În 2013 publică (Editura Cartier) volumul Sînt un om de stînga. Alături de C. Rogozanu, C. Şiulea şi O. Ţichindeleanu este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului, ed. Cartier 2008. În ultimii ani a ţinut rubrici în România Liberă, HotNews, Adevărul, Timpul, Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

PSD va fi dat jos de păturile pentru care a făcut dpdv economic cel mai mult în ultima perioadă: scutiri de taxe, impozite mici, taxe preferențiale, privatizări cu dedicație, ”investitori strategici” etc. Ăsta e paradoxul.

Noile pături sociale urbane și cele privilegiate nu mai acceptă sa fie conduse prin intermediari. Au învins și vor victoria pînă la capăt. Și vor decapita PSD. Așa e în politică.

Bătălia e pentru monopol asupra resurselor și nu are nimic cu lupta anticorupție care e doar o bîtă politică.

Nucleul dur al votanților PSD, ruralul și urbanul mic, paturile sociale perdante ale tranziției pentru care PSD nu a făcut mai nimic consistent și pe care doar i a folosit cinic, a pierdut definitiv. Pe ei nimeni nu vrea să-i reprezinte iar pentru „victorioși” ei sînt un balast istoric doar bun de ținut și folosit ca resursă sub forma ”mîinii ieftine de muncă”. Acest ”balast istoric” este o resursă imensă pentru țara noastră pe care o exploatează la greu toți ca sursă de îmbogățire. Ei sînt tăcuți și nimeni nu-i reprezintă, nu le reprezintă interesele.

PSD își merită soarta însă cine-i va reprezenta pe cei din urma? Cine le va reprezenta interesele? Aproape 50% ai acestei țări? Și cine-i va lua locul gol imens lăsat de un partid atît de mare și de care erau legate multe speranțe a unor pături sociale imense abandonate. Vocile lor nu se aud. Interesele lor sînt străine de interesele celor din Piață.

Epoca postPSD se anunță periculoasă. Populismul extrem bate la ușă. Mai ales cel economic și social.

PSD nu are putere pentru reformare. Istoria ultimilor 10 ani ne arată că mașinăria de cadre funcționează pe invers: de la eșalonul 1 la eșalonul 3/4. La capitolul resurse umane nici opoziția nu este mai brează. PSD acum a pierdut și legitimarea negocierilor. E în punctul de a pierde aproape tot.

Partide noi? USR e o mare dezamăgire de o incompetență politică care sperie uneori, populist și redus la un program care reprezintă interesele unui grup restrîns. USR e exemplu de: așa NU. PNL e un soi de roată de rezervă a PSD pentru alegători. Poate apărea un partid care să preia temele majore cu care se confruntă această țară: sărăcie, inegalitate, sănătate publică, educație, acces la piața muncii, redistribuție, problemele ruralului și a urbanului mic etc teme total abandonate dar care macină țara?

Iar PSD nu se predă ușor și o să arunce în luptă forțe care vor distruge destul de mult instituții ale statului care și așa sînt fragile și se luptă între ele. Dar instituțiile statului nu ne mai interesează odată ce am căzut de acord că vrem stat minimal și impozite zero. ”Victorioșii” vor apela la instituții private iar ”pierdanții” vor rămîne pe cont propriu și vor fi ”resursă” pentru ”victorioși”. România are toate șansele să devină un soi de ”lumea a 3-a de UE”. Dacă nu a devenit deja.

PS. Culmea e că PSD a dat primul tonul noii epoci: politici neoliberale cum nici PNL și USR nu au visat. PSD e deja în epoca PostPSD. Dar nu știm dacă moare sau se transformă…

Text apărut inițial aici

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole