Protest GAS împotriva noului Cod al MunciiPosted

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Grupul pentru Acțiune Socială (GAS) protestează împotriva modificărilor legislative prevăzute în noile proiecte ale Codului Muncii şi Codului de Dialog Social şi își exprimă dezacordul profund cu modalitatea nedemocratică prin care actualul Guvern înţelege să opereze aceste modificări. De asemenea, GAS își reafirmă solidaritatea cu organizaţiile sindicale, ale căror poziţii sunt ignorate in mod revoltător de către Guvern şi care sunt supuse unor presiune imense, ce contravin regulilor etice ale unui dialog social constructiv, democratic şi transparent.

Poziţia noastră se întemeiază pe următoarele argumente:

– Procedura avută în vedere de guvern – cea a asumării răspunderii pentru noua lege contravine tuturor principiilor democratice şi încalcă în mod flagrant fundamentele de bază ale dialogului social. O lege atât de importantă precum Codul Muncii, care afectează pe termen lung interesele angajaţilor români, nu poate fi adoptată unilateral de către Guvern, prin ignorarea poziţiilor si solicitărilor celorlalţi parteneri sociali.

– Argumentul competitivităţii, invocat de guvern ca fiind una dintre raţiunile majore ce stau la baza modificărilor legislaţiei muncii, nu poate reprezenta un scop în sine, care sa justifice transformarea relaţiilor de muncă in relaţii de tip sclavagist. Competitivitatea economică reprezintă un instrument prin care să fie asigurată o cât mai mare bunăstare economică a cetăţenilor, nu un mijloc de exploatare și abuzare a forţei de muncă. Prin Constituţia României, statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și protecţie socială care să asigure cetăţenilor săi un nivel decent de trai. Securitatea locului de muncă şi apărarea intereselor angajatului prin intermediul contractelor colective de muncă și a mijloacelor dialogului social constituie un instrument indiscutabil de promovare a intereselor angajaţilor şi deci, implicit, de asigurare a unui trai decent. Astfel, noile prevederi care aduc atingeri grave intereselor si drepturilor salariaţilor din România pot fi considerate o atingere serioasă adusă drepturilor prevăzute de Constituţia României.

– Noile prevederi ale codului Muncii și ale Codului de Dialog Social conduc în mod nemijlocit la o diminuare a rolului și importanței partenerilor sociali – sindicate și patronate – în procesul de negociere și aplicare a contractelor colective de muncă. Acest lucru va avea drept consecinţă imediată fragilitatea dialogului social, care reprezintă un principiu fundamental al relaţiilor industriale din România şi  modalitatea cea mai eficientă de promovare a intereselor salariaţilor.

– Modificările avute în vedere nu sunt solicitate de către FMI. Memorandumul de înţelegere cu FMI nu prevede nicăieri ca fiind necesară modificarea legislaţiei  muncii, iar intervenţia în domeniul relaţiilor industriale şi de muncă în această perioadă de muncă nu face decât să agraveze criza socială provocată de criza economică şi care se adânceşte pe zi ce trece.

Membri GAS se vor alătura protestelor anunțate de sindicate la Cluj și în alte orașe din țară. Detalii privind manifestațiile sindicale găsiți, de pildă, în Ziua de Cluj. Câteva articole recomandate pentru o dezbatere a noului Cod al Muncii în termeni mai preciși :

Liviu Voinea, Flexibilizarea pieței muncii – o frază de dânșii inventată

Cornel Ban, Pentru munca sindicalizată: Motive nediscutate

Victoria Stoiciu, Noul Cod al Muncii sau legiferarea vechilor coduri nescrise

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole