Prea-fericiţii din groapa de gunoi

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

 Comunicat de presa

[trailer] “Prea-fericitii din groapa de gunoi” from veioza arte on Vimeo.

 Asociaţia culturală Solitude Project şi artiştii Mihaela Michailov, Farid Fairuz, Katia Pascariu, Tania Cucoreanu şi Mădălina Dan vă invită marţi, 15 noiembrie, de la ora 19.00, la Centrul de Introspecţie Vizuală*, unde va avea loc prezentarea filmului Prea-fericiţii din groapa de gunoi, parte a proiectului subRahova – Pata-Rât. Prezentarea va fi urmată de o dezbatere cu tema: Managementul de succes: Biserica Ortodoxă Română şi Statul.

 Pe 17 decembrie 2010, 76 de familii (în cea mai mare parte romi) de pe strada Coastei din Cluj-Napoca – o zonă cu un potenţial economic substanţial – au fost mutate în proximitatea gropii de gunoi din Pata-Rât, în 40 de locuinţe construite în 10 module.

 La Pata-Rât mai locuiesc în acest moment alte două comunităţi de romi: una dintre ele – Dallas – aflată la câţiva metri de cea mutată în 2010, iar cealaltă – Cantonului fără număr, situată în vecinătatea căii ferate.

Camerele pe care familiile de pe strada Coastei le-au primit la Pata-Rât au o suprafaţă 13-14 mp (într-o cameră ajung să locuiască şi 10 persoane), nu au apă caldă, nu au bucătărie şi au (un modul deţine 4 camere) baie comună.

 Pe terenul de pe strada Coastei, de unde au fost mutate cele 76 de familii, urmează să se construiască un campus teologic şi alte construcţii necesare Bisericii, care vor fi gata până în anul 2014. Primăria Cluj-Napoca a dat acest teren Bisericii Ortodoxe Române şi Facultăţii de Teologie, în schimbul unui alt teren – un parc – deţinut de BOR.

 Discriminarea prin marginalizarea şi segregarea unor comunităţi vulnerabile nu este un fenomen accidental, ci devine o constantă a unui comportament de ’’igienizare socială’’ din ce în ce mai des întâlnit in Romania.

 La Tărlungeni, sat aflat la 10 km de Braşov, primăria a construit un zid (care a costat 60.000 de euro) între romii din localitate şi comunităţile de români şi maghiari. De asemenea, la Baia-Mare a fost ridicat un zid cu o lungime de 100 de metri in jurul unui cartier de romi, sub pretextul de a-i proteja de traficul de pe şoseaua din apropiere.

 În Bucureşti, în iulie 2011, centrul de artă comunitară laBomba, un spaţiu de reprezentare socială pentru comunitatea din zona Rahova-Uranus, a fost evacuat, după ce, timp de câţiva ani, diferite proiecte au atras atenţia asupra acestei zone.

Acestea sunt doar câteva exemple dintr-un şir de acte de discriminare etnică, multiplicate din ce în ce mai consistent în România, deşi rapoartele Amnesty International au amendat constant abuzurile statului român.

 Noile forme de ghetoizare îşi pun din ce în ce mai mult amprenta pe ’’teritoriile de putere’’ împărţite discreţionar de către autorităţile statului.

 După ce în luna mai 2011, Mihaela Michailov şi Farid Fairuz au fost martori la procesiunea  de sfinţire a pietrei de temelie a viitorului Campus Teologic de pe strada Coastei, în octombrie, toţi artiştii implicaţi în proiect au realizat o serie de interviuri cu cei implicaţi în cazul Pata-Rât. Aceste interviuri stau la baza filmului Prea-fericiţii din groapa de gunoi şi vor constitui un material de lucru pentru viitoare proiecte socio-artistice.

 Prezentarea filmului face parte din proiectul subRahova-Pata Rât, un proiect al Asociaţiei culturale Solitude Project, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi realizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Veioaza arte şi Asociația Colectiv A.

 Persoana de contact/coordonator proiect:

Mihai Mihalcea, tel: 0744 518 033

mihalcea.m@gmail.com

 Mulţumiri: Lala Panait (Asociţia Colectiv A), Adrian Dohotaru  (Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice), Rariţa Zbranca (Fundaţia AltArt), Alina Şerban (Centrul de Introspecție Vizuală).

 *Centrul de Introspecţie Vizuală este situat pe strada Biserica Enei nr. 16, sector 1, Bucureşti.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole