Polonia în derivă

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Două analize importante despre situația din Polonia.

Claudia Ciobanu pe voxpublica

Luna decembrie a fost luna protestelor în Polonia. Pe 12 decembrie, vreo 50,000 de persoane au mărșăluit în Varșovia. Pe 19 decembrie, au fost proteste în peste 20 de orașe din toată țara. Ca în România, demonstrații la această scală sunt excepționale în istoria post-comunistă a țării.

Lumea a ieșit în stradă pentru că partidul de guvernământ Lege și Justiție (Prawo i Sprawiedliwosc), care a venit la putere la sfârșitul lui octombrie obținând aproape 40 la sută din voturile exprimate, a luat foarte rapid o serie de măsuri care amenință statul de drept.

Cel mai grav exemplu este seria de măsuri menite să neutralizeze Curtea Constituțională. Guvernul a început prin a înlocui membrii Curții Constituționale numiți de guvernul precedent cu candidați preferați de noul executiv, ingorând o decizie a Curții supreme care spunea că judecătorii numiți anterior trebuie menținuți în funcție. A refuzat chiar publicarea deciziei Curții Constituționale în echivalentul polonez al monitorului oficial. Mai departe, parlamentul în care Lege și Justiție are majoritatea a început să voteze măsuri care slăbesc puterea Curții Constituționale, complicând-i munca până la imposibilitate și permițând guvernului să ia măsuri fără ca instanței supreme să îi fie practic posibil să le conteste constituționalitatea (la data publicării articolului noua lege asupra Curții este în dezbatere în parlament, cu mare probabilitate de a fi adoptată).

În paralel, se iau măsuri care vor crește dependența administrației publice de partidul aflat la guvernare.

O serie de voturi importante au avut loc noaptea târziu, evident fără dezbatere publică.

După aproximativ două luni cu noul guvern, mulți dintre polonezi au impresia că separarea puterilor în stat este amenințată. Se glumește că oamenii se tem să meargă la culcare că cine știe ce va mai face guvernul sub acoperirea nopții.

Demonstrațiile care au avut loc în decembrie (și care nu este exclus să mai continue și anul viitor) au avut ca principal mesaj salvarea democrației în Polonia.

La protestul cel mai mare, de pe 12 decembrie, participarea cea mai covârșitoare a fost din rândurile  oamenilor în vârsta de 50-60 de ani, care în anii 80 au luptat împotriva partidului comunist alături de Solidaritatea. În mod evident, ei simt astăzi că democrația câștigată cu greu în urmă cu 25 de ani este în pericol.

Piotr Buras în NYT

WARSAW — After losing parliamentary elections in 2011, Jaroslaw Kaczynski, the leader of Poland’s Law and Justice party, declared that one day “we will have a Budapest in Warsaw” — using the illiberal turn by Hungary’s populist Prime Minister, Victor Orban, as a blueprint for a “moral revolution” for Poland.

And since the Law and Justice party’s success in the October elections, there have certainly been some worrying Orbanesque developments.

The new government has not shied away from open conflict with the Constitutional Tribunal, appointing new judges and ignoring rulings that declared large parts of new legislation introduced by the party unconstitutional. Planned changes would give the government more control over the media and, according to a newly proposed law, civil servants in leading positions in the public administration should be replaced by political appointees.

Law and Justice party supporters argue that the democratic majority should not be hindered from executing its power, and a comment during a heated parliamentary debate three weeks ago — that “the good of the people comes before the law” — was met by a standing ovation in the ranks of the ruling majority.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole