Să nu daţi vina pe vreme pentru prezenţa la vot

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

pa lottery

 Costi Rogozanu pe VoxPublica

La precedentele alegeri din 2008 s-a înregistrat cea mai mică participare la parlamentare de după revoluţie, puţin peste 39%. Atunci erau motive noi, serioase. Tocmai se trecea la acest vot mixt, uninominal amestecat cu redistribuire, cetăţeanul nu mai putea vota decît în propria circumscripţie; tot atunci se separau prezidenţialele de parlamentare pentru prima data (proastă idee, apropo).

Pentru astăzi cîteva institute de sondaj au anticipat rezultate peste 40% prezenţă. N-aş fi atît de optimist. Şi nici n-aş da vina pe vreme aşa cum probabil se va întîmpla dacă va fi stabilit iar vreun record negativ de prezenţă.

A fost cea mai slabă campanie pentru vreun tip de alegeri, pînă şi aia pentru europene mai punea nişte pasiuni pe masă.

Anul ăsta a fost atît de intens politic încît ne-a arătat cît de extraelectoral e jocul: şi la locale a fost aceeaşi plictiseală.

Candidaţii nu s-au confruntat decît în intervenţii separate la televiziuni prietene.

Programele nu au fost discutate de nimeni – cele cîteva încercări serioase (ştiu de o dezbatere pe programe ARC şi FES) nu au fost mediatizate pentru că nu au venit capiii partidelor să se implice.

Bătălia s-a dus mai ales în reclamă şi distribuire de fluturaşi şi material electoral.

Clişeele au fost repetate cu îndîrjire: de la cît doarme Antonescu, la cît de tiran e Băsescu sau cît de neeuropeni sînt cei care vor USL blabla – astfel de poezii au dominat practic scena publică.

A fost campania electorală acoperită de un număr record de televiziuni de ştiri româneşti – a mai apărut una de la locale. Multă plictiseală cu multe camere de luat vederi.

Aşa că, repet, dragi politicieni şi prieteni de-ai lor, nu daţi vina pe vreme.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole