X mm din Y km

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPECTACOLUL X MILIMETRI DIN Y KILOMETRI

LA MUZEUL NATIONAL DE ARTA CONTEMPORANA

 Turneul spectacolului  X milimetri din Y kilometri se incheie cu trei reprezentatii la Muzeul Național de Artă Contemporană din Bucuresti in datele de  8, 9  si 10 iunie 2012, orele 19.00. X milimetri din Y kilometri este un spectacol de Gianina Cărbunariu produs de ColectivA si finanțat de  Administrația Fondului Cultural Național. In urma caștigării unei noi finanțări AFCN, echipa spectacolului a realizat un turneu universitar prezentand spectacolul in cinci orașe precum Timișoara, Iasi, Targu Mureș, Sibiu și București.

X milimetri din Y kilometri

Un spectacol de Gianina Cărbunariu

Video: Ciprian Mureșan
Asistent de regie: Alexandra Felseghi
Distribuția: Toma Dănila, Paula Gherghe, Mădălina Ghițescu, Rolando Matsangos
Producție: ColectivA
Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
TRAILER: http://www.youtube.com/watch?v=ol2cEMtFQTM
Deși respectă multe din regulile dramatice de bază, scenariul spectacolului nu are un autor în sensul clasic al cuvântului. Cele 10 pagini de text sunt doar câțiva milimetri dintr-un scenariu aparținînd unor opere complete kilometrice. Personajele sunt oameni reali, contemporani cu noi, iar orice asemănare nu este deloc întîmplătoare.
Stenograma discuției ce a avut loc în 1985 la sediul Comitetul Municipal al  Partidului Comunist din București face parte din dosarul de urmărire al scriitorului dizident Dorin Tudoran, publicat de acesta cu titlul Eu, fiul lor. Dosar de Securitate. Deși tine de dramaturgia unei alte epoci, replici din stenogramă sună de parcă discuţia ar avea loc astăzi. Lipsa de solidaritate, de reacţie, aroganța puterii faţă de cetăţeni, oportunismul relaţiei intelectualilor cu această putere, normalitatea privită ca nebunie și ca excepție de la regula pasivității și schizofreniei cotidiene – sunt şi teme ale societăţii româneşti de astăzi.
Nu “reconstituirea” momentului este miza demersului nostru, ci exercițiul de a înțelege ce sunt dosarele Securității: documente care ne-ar putea ajuta sa descifrăm trecutul? un adevăr parțial? o saga cu multe ramificații și cu un autor colectiv – poporul român? o maculatură? o bombă care ar putea exploda în fiecare moment? o moștenire ciudată pe care o ducem cu noi fără să știm ce să facem cu ea? jurnale ale vieții de zi cu zi ținute fără ca cei care au fost personaje să-și fi dorit aceste jurnale? Câtă ficțiune și câtă realitate? Ce e de făcut acum și de acum încolo? Cît de prezent este trecutul recent?
Spectacolul va fi însoțit de fiecare dată de discuții cu publicul.

Intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole