Mai bine vot alb decît “uninominal pur”. Noul suflu autocratic şi vag rasist al USL

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Şiulea pe VoxPublica

Astăzi USL a demonstrat că tot ceea ce a spus în ultimii cîţiva ani împotriva PDL nu a fost decît demagogie cinică. Pentru că, odată ajunsă la putere, USL nu a ezitat să facă exact ceea ce vrusese să facă şi “dictatura portocalie”: să îşi impună puterea cu pumnul, sfidînd normele democratice.

Argumentele împotriva “uninominalului pur” le puteţi găsi expuse pe larg într-un interviu de ieri cu Cristian Pârvulescu. Pe scurt, este vorba de faptul că aleşii naţiunii vor reprezenta naţiunea în şi mai mică măsură decît o fac acum, că este pusă sub semnul întrebării egalitatea votului şi că sînt introduse perturbări grave în dinamica sistemului de partide. Dar măsura este menită, mai ales, să crească artificial scorul USL (teoretic poate chiar să îl dubleze) şi să elimine PDL de pe scena politică.

Dar poate că ceea ce ne spune cel mai mult despre “uninominalul pur” este tocmai această denumire eronată, încă folosită pe larg, chiar şi acum, în locul denumirii corecte de “sistem majoritar”, în cazul nostru într-un singur tur de scrutin. Ne spune cel mai mult despre acest sistem în sensul în care el este doar un mijloc de promvoare a intereselor partidelor mari aflate la guvernare, şi care au ales denumirea frumoasă, cea cu fantasma populistă a cetăţeanului care îl trage aspru de mînecă pe parlamentarul ales nominal, şi nu pe listă (ceea ce, desigur, nu s-a întîmplat pînă acum).

Pe lîngă că, acum, a adoptat sistemul pe care îl propunea PDL înainte (cînd era sus în sondaje), USL a renunţat şi la reducerea numărului de parlamentari, pe care înainte o susţinea cu îndîrjire. PDL, evident, nu mai agreează majoritarul, dar fiind în opoziţie îşi permite să o dea cotită şi să pretindă că ei ar vrea, dacă…, dar ce să vezi, nu vor ăştia de la putere…

Cei de la putere nu o mai dau cotită, o dau dur de tot, că de aia sînt la putere, ca să-şi permită. Şi ca să deterioreze şi mai rău ideea de reprezentare, USL mai adaugă la comicii involuntari de la minorităţile naţionale din Parlament (care astăzi au votat cu sistemul majoritar într-un tur doar ca să demonstreze cît de greşită e ideea!!!) alţi falşi reprezentaţi ai minorităţilor, desemnaţi (era să zic aleşi… nu vor fi aleşi, vor fi pur şi simplu puşi cu mîna) din judeţele în care o minoritate depăşeşte 7% din populaţie.

Noua prevedere este o mită pe faţă pentru UDMR, pentru a compensa în judeţele în care aceasta nu va mai obţine reprezentanţi în sistemul mixt de pînă acum. O mită care deja funcţionează, pentru că, deşi UDMR a continuat să protesteze de faţadă, tonul ei faţă de sistemul majoritar s-a îmblînzit enorm.

Noua prevedere este, însă, şi de un rasism foarte calculat şi afişat ca atare, fără jenă. Deputatul PSD Florin Iordache a explicat că toate minorităţile care depăşesc 7% într-un judeţ vor primi un reprezentant în Parlament, dar, <“Din datele statistice care le avem noi comunitatea rroma nu depaseste in niciunul din judete peste 7%”, a conchis Florin Iordache.> (aici)

Nu voi vota în viaţa mea în acest sistem electoral pervers, care promite votanţilor putere dar care nu face decît să le ia şi puţina putere pe care o mai aveau. Decît vot inutil în acest sistem care va permanentiza rotaţia la putere a două partide mari (sau 2 şi jumătate) scăpate de sub control, mai bine vot alb. Poate cineva va înţelege la un moment dat mesajul.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole