Jurnalist bătut de Poliție

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Abuzurile poliției continuă: un jurnalist a fost bătut de polițiști în timp ce filma cum poliția abuza un alt bărbat. CriticAtac cere organelor competente investigarea acestor cazuri de violență a poliției și pedepsirea celor vinovați și se alătură eforturilor de sprijinire a victimelor abuzurilor poliției.

Casa Jurnalistului

Reporterul Ștefan Mako a fost bătut luni seara de polițiștii din Centrul Istoric pentru că i-a filmat când îl băteau pe alt bărbat. A fost legitimat, i-au smuls mobilul și au șters filmarea, l-au aruncat în secția de poliție, l-au lovit, înjurat, scuipat și amenințat, apoi i-au dat drumul politicos.

Jurnalistul documenta de câteva luni procesul unui polițist acuzat că a omorât în bătaie un parcagiu, în contextul unui val de plângeri și anchete pentru abuzuri la Poliția Centrului Istoric și Secția 10 din București. Redăm în continuare mărturia lui și o secvență video pe care am recuperat-o de pe telefon:

Pe la 8 fără un sfert treceam cu bicicleta prin Centrul Vechi. Vizavi de Dristor Kebab, erau doi polițiști care vorbeau cu un bărbat. I-au cerut buletinul, l-au pus să-și scoată tot din buzunare. Tipul s-a conformat. Unul din polițiști s-a enervat, probabil tipul se mișca prea încet: „Ce faci mă? Hai odată! Când ți-am zis să faci ceva, faci”. Bărbatul s-a panicat – „ce faceți, mă, de ce mă pipăiți?!”, și a sărit la un polițist. Agenții l-au imobilizat imediat, l-au întins pe jos, i-au dat câțiva pumni și genunchi și i-au pus cătușe.

Am scos mobilul din buzunar și am început să filmez. În spatele meu, un moș comenta: „Așa vă învață, mă, la școala de subofițeri? Nu vă e rușine?”. Un polițist mai bătrân, în civil, a venit la mine:

— Du-te, mă, de-aicea!
— Lăsați-mă în pace, sunt jurnalist. Sunt pe spațiu public.
— Și dacă ești jurnalist ce? Băi prietene, dă-i drumul de-aicea, te-am rugat frumos, da?

Apoi mi-a dat una peste telefon și s-a dus să ridice stațiile polițiștilor, care căzuseră pe piatra cubică. Între timp, cei doi agenți în uniformă au luat-o spre secție cu bărbatul încătușat. Am pornit în urma lor, filmând de la distanță.

În fața secției Centrului Istoric l-am văzut pe polițistul bătrân vorbind cu doi polițiști locali, care au venit apoi lângă mine și mi-au cerut buletinul. N-am apucat să-l întind când a apărut polițistul în civil și mi-a smuls telefonul, iar ceilalți m-au luat pe sus de lângă bicicletă, mi-au dat două capace și m-au aruncat în secție. Aici se oprește înregistrarea video pe care am recuperat-o:

 Mă trezesc în secția de poliție, îmi țiuie o ureche, cred că am luat un pumn, pac și din cealaltă parte, mă ia de geacă și mă trântește de perete, apoi mă lovește în coaste cu pumnul. Polițiștii urlă la mine de parcă aș fi omorât pe cineva. Îmi scot cu greu legitimația de jurnalist, brunetul o ia și o aruncă de perete: “Ești jurnalist, mă? Mă piș pe tine!”.

În cameră mai sunt tipul încătușat mai devreme și alți doi agenți care notează în agende fără vreo reacție. Îmi golesc buzunarele în timp ce unul dintre polițiști butonează la mobilul meu, îmi șterge înregistrarea. Apare iar polițistul bătrân: “Ăsta e de la presă? Unde e legitimația?” Îi spun că mi-au aruncat-o băieții. “Bine, eu am plecat.”

Continuarea aici

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole