În jur de 100 de persoane din Sectorul 3 sunt aruncate în stradă

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

poza articol nouaAproximativ 100 de persoane care locuiesc in case dintr-un gang de pe strada Vulturilor 50 din sectorul 3 al Capitalei, urmeaza a fi evacuate prin executare silita luni, 15 septembrie, incepand cu ora 9.00. Somatiile privind executarea silita au fost trimise la inceputul lunii septembrie tuturor celor 25 de familii ce locuiesc la aceasta adresa. Printre cei vizati se numara copii, batrani, persoane cu handicap.

Terenul aferent caselor de pe Vulturilor 50, cu o suprafata de apox 2300 metri patrati, a fost retrocedat in iulie 2002 fostilor proprietari Harsia Ion si Zank Ligia Veturia, conform legii 10/2001. In anul 2002 proprietarii au incheiat contracte de inchiriere cu toti fostii chiriasi ICRAL ce locuiau in casele respective, conform prevederilor OUG 40/1999 privind protectia chiriasilor. Noile contracte au fost incheiate pe o perioada de 5 ani.

In anul 2007 proprietarii au vandut terenul si drepturile litigioase firmei de consultanta SC New Bridge Partners SRL, condusa de un cetatean norvegian. In anul 2008 firma a intentat procese de evacuare fostilor chiriasi, iar in 2009 a obtinut castig de cauza. Instanta a dispus evacuarea chiriasilor, iar decizia nu a fost atacata de acestia din lipsa oricarei experiente in domeniul legal, dar si a situatiei financiare ce nu le permitea angajarea unui avocat. Intrebati daca au intreprins demersuri legale pentru prevenirea evacuarii, membrii uneia dintre familii spun : „Nu, nu, a luat-o pe mama mea și cu mai mulți inși de aicea să iscălească nu știu ce la tribunal, o semnătură atat. Restul n-a mai făcut nimic. A venit o avocată și avocata care a venit a spus că le dă bani, că le face.. și a luat-o pe mama mea și pe mai mulți inși să iscălească acolo.”. In februarie 2010, avocata angajata de New Bridge Partners, Simona Debulat convinge cateva familii de chiriasi sa semneze un proces verbal de predare a caselor catre proprietar, in biroul executorului judecatoresc Lucian Gont. Oamenii sustin ca au acceptat sa semneze procesul verbal, pentru ca li s-au promis atat sume de bani ca sa-si poate inchiria case in alta parte, cat si amanarea evacuarii pentru o perioada nedefinita. Avocata Simona Debulat, cu care New Bridge Partners a incetat colaborarea de curand, a confirmat oferta de bani facuta chiriasilor, dar sustine ca angajamentul nu a fost respectat de conducerea firmei nici pana in prezent.

Majoritatea chiriasilor locuiesc in gangul de pe Vulturilor de 20 de ani, fiind repartizati la inceputul anilor’90 de intreprinderile la care lucrau. De la expirarea contractelor cu proprietarul in 2007 si pana in prezent, oamenii locuiesc fara forme legale. Neavand posibilitatea inchirierii sau cumpararii unor apartamente la pretul pietei , majoritatea au continuat sa locuiasca in casele din care stiau ca urmeaza a fi evacuati. Doar cateva dintre familii au plecat, dupa ce au reusit fie sa-si subinchirieze casele evacuatilor din alte sectoare, fie sa le vanda la sfarsitul anilor ’90 – valabil in cazul celor putini care au reusit sa le cumpere de la stat prin legea 112/1995. Cererile de locuinte catre primaria de sector , depuse si reinoite pe durata ultimilor 12 ani de la retrocedarea terenului, au fost in zadar, iar cererile adresate Primariei Capitalei au fost redirectionate catre Sectorul 3. O doamna perseverenta in reinoirea dosarului de locuinta ne marturiseste : « Da, am depus acte peste tot şi în urma cu 3 ani s-a făcut case la Republica, case sociale făcute de sectorul 3. Ne-a şi trimis acolo Ion Militaru (fostul sef al Serviciului Spatiu Locativ) şi ne-a zis că pentru voi s-au facut acuma. Şi ne-am dus şi noi şi le-am văzut numai pe afara blocurile făcute, în schimb nu am primit. Când ne-am dus în audienţe ne-a zis că noi nu avem bani să plătim chiria » . O alta doamna, vadit revoltata, isi aminteste de experienta audientelor la primaria de sector : «Ştiţi ce mi-a zis? A zis că de ce m-am căsătorit? Şi de ce am făcut atâţia copii? Că trebuia ca întâi să îmi fac casă şi pe urmă să mă căsătoresc. M-a luat în râs. Deci exact aşa mi-a zis. Ne bagau în grup, nu personal, cate o persoană în gup şi termina foarte repede cu noi. » . Cei cu care stam de vorba lucreaza in taximetrie, asistenti maternali, lucratori in constructie, zilieri si sustin ca nu au avut nicio problema sa plateasca chiria fixata de noul proprietar dupa retrocedare. Spun insa ca se simt exclusi si umiliti pentru faptul ca sunt de etnie roma: « Ion Militaru de la Spațiul Locativ spunea că dacă dă o casă la țigani îi vine rău ”.

Chiriasii au primit somatii de eliberare a caselor incepand cu anul 2011. Au continuat sa locuiasca in ele, in lipsa unei alternative locative si abandonati de autoritatile locale, iar noii proprietari si-au limitat demersurile la acele somatii si nu i-au mai abordat oficiale vreme de cativa ani. FCDL a luat contactul cu oamenii din gang in iulie 2014: „Da, stăm cu sufletul la gură că o să vină într-o zi să ne dea afară. Doi ani la rând am strâns lucrurile din casă dă Paşte, că aşa venea zvonu totdeauna, că vin şi ne dau afară. Şi pentru noi nu era Paşte! Mă plângeam la servici la fete că de unde iau saci să strang lucrurile că ne dau afară. Unde să ne ducem ? In stradă ne ducem. Că nu am unde să ma duc. Cine mă primeşte cu 7 copii cu 2 nepoti? Unde să mă duc? Fata lucrează şi ea cu mine acolo, e în post- natal, băiatul lucrează ocazional, când e de muncă, când nu are.’’ In dimineata zilei de 2 septembrie 2014 toate familiile au primit, pe langa somatia de eliberare a caselor in termen de 8 zile, o instiintare privind executarea silita in caz de neconformare, programata pentru 15 septembrie, ora 9.00.

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire este alaturi de oamenii din Vulturilor 50 in zilele premergatoare executarii silite si cheama la solidarizare cu ei pe 15 septembrie, incepand cu ora 9.00 . Solicitam Primariei Sectorului 3, Primariei Capitalei si proprietarilor New Bridge Partners SRL respectarea nemijlocita a art.5 din legea 112/1995 care prevede : «Evacuarea chiriaşilor şi punerea în posesie a proprietarilor se vor face numai după acordarea efectivă a unei locuinţe corespunzătoare de către autorităţile publice sau de către proprietar ».

Potrivit datelor obtinute de la Primaria Sectorului 3 in luna septembrie 2014, in prezent sunt inregistrate 3150 de dosare de locuinta nesolutionate, dintre care 500 au fost depuse de familiile evacuate din imobilele retrocedate – toate cele 500 fiind cazuri sociale. Referitor la rata de solutionare, Primaria Sectorului 3 sustine ca a primit din 2005 si pana in prezent doar 33 de locuinte de la Primaria Capitalei in vederea repartizarii catre solicitanti, sugerand astfel ca solutionarea dosarelor depinde nemijlocit de autoritatile municipale. Totusi, potrivit Art.1 din OUG nr. 68/2006, consiliile locale care au înregistrat peste 10 cereri formulate de persoane evacuate ca urmare a aplicării legilor de restituire pot opta pentru construirea de locuinţe sociale prin programe de investiţii proprii, fie prin redistribuirea catre evacuati a locuinţelor pentru tineri, construite prin programul ANL.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole