Ghinionul sfinților

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Despre situația mai puțin mediatizată a evacuărilor din Strada Sfinților pe blogul dollo.ro unde materialul se poate citi integral.

Primărița Capitalei moare de grija copiilor scoși de părinți la proteste, dar îi evacuează pe alții din casă noaptea în plină iarnă – 40 de adulți și copii, cu vârste de la 1 an la 70 de ani, sunt evacuați ilegal de primărie, și lăsați în stradă, pe motiv că imobilul în care locuiau „nu e sigur”.

De două săptămâni țara se frământă în proteste de stradă. Sute de mii de oameni tot ies în piețele publice ca să susțină în esență niște principii sănătoase: moralitate, cinste, dreptate. La câțiva km de Piața Victoriei, în București, o nedreptate se petrece tot noaptea, tot cu un număr de 13, dar mai privat. Momentan ambele situații par fără ieșire.

sfintilor

De cinci zile, câteva familii de pe strada Sfinților nr. 13, sectorul 2 trăiesc în stradă. Au fost evacuate forțat din casa în care locuiau de 25 de ani și lăsate să înghețe în stradă. În total 40 de oameni, de la copii de un an până la pensionari de peste 70 de ani. Cazul lor e cunoscut de Primăria sectorului 2 și chiar de doamna primar general Gabriela Firea, care nu a putut să facă pentru ei decât o mică criză de nervi (când a aflat că la fața locului s-au deplasat un parlamentar PSD de rit nou și unul USR).

Cazul e clasic, mai multe familii de țigani locuiesc într-o clădire veche de la 1910, care necesită consolidări. Au contracte de închiriere, adresa trecută în buletin. Primăria își ia mâna de pe casă din 2005 și refuză să le înnoiască contractele chiriașilor pe motiv că nu mai e bună de locuit. Oamenii continuă să stea acolo, că unde să se ducă? Pentru că sunt relativ gospodari își fac și unele îmbunătățiri în apartamente, dar casa continuă să se degradeze per total. Săptămâna trecută unul dintre locatari sună speriat la pompieri, că îi cade nu știu ce zid. În loc de ajutoare, vine Inspectoratul de Stat în Construcții care decretează că imobilul e un pericol public. Primăria trimite poliția locală să evacueze locatarii, de urgență.

Aurelian Bădulescu, unul dintre cei doi viceprimari ai Capitalei, spune că nu vrea să-i aibă pe conștiință pe oamenii ăia. Alt viceprimar, cel de la sectorul 2, zice că acolo e un cuib de traficanți de droguri, hoți și violatori. Se pornește o sarabandă a fabulațiilor pe care autoritățile le răspândesc pe măsură ce sunt întrebate de ce nu-i ajută pe oamenii ăștia și mai ales de ce fac toată treaba asta abuziv, fără un ordin scris de evacuare, fără să respecte legea care spune că iarna nu se fac evacuări, fără un preaviz rezonabil ca să se poată organiza și oamenii ăia măcar singuri, dacă primăria nu are vreun interes să-i ajute.

pensionara

În noaptea de vineri 3 februarie oamenii sunt evacuați cu forța în două ore, iar clădirea sigilată sub ochii lor, deși nu au apucat să-și scoată toate lucrurile din interior. Sunt uitate înăuntru și două pisici, care încă sunt acolo, sigiliate, că n-a mai putut nimeni să le scoată.

pensionara1 dormeza camion foc2

Familiile despre care vorbim muncesc cinstit, și-au dat copiii la școală și grădiniță, copiii majori muncesc și ei, însă veniturile pe care le obțin din muncile pe care le fac nu le permit decât să trăiască la limita sărăciei. Evidența locatarilor arată așa: o infirmieră, o îngrijitoare la un spital, o femeie de serviciu, doi spălători auto, un spălător de vase la un restaurant, un macaragiu, un zugrav, un paznic, doi muncitori în construcții, doi fotografi și câțiva pensionari. Comunitatea mai are copii minori în clasa a 3-a, a 6-a, a 9-a și a 11-a, câțiva la grădiniță și unii nou născuți. 

fetita

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole