FânFest 2011 – Bucurați-vă de Roșia Montană!

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.
Roşia Montană te aşteaptă între 12 şi 14 august la ediţia a VI-a a FânFest, cel mai mare festival din România, organizat în exclusivitate pe bază de voluntariat.Timp de trei zile te poţi bucura de peisajele Munţilor Apuseni, poţi cunoaşte istoria de 2.000 de ani a Roşiei Montane şi pe oamenii locului şi poţi participa la numeroasele evenimente organizate cu această ocazie: concerte în aer liber, spectacole de teatru, proiecţii …speciale de film, conferinţe, tururi ghidate prin localitate şi împrejurimi, târguri de produse tradiţionale culinare şi de ”home-made”.Venind la FânFest 2011, te poţi convinge direct de valoarea extraordinară şi unică a patrimoniului cultural de aici, care i-a determinat pe experţii români şi internaţionali să propună Roşia Montană pentru includerea în lista monumentelor UNESCO.

De asemenea, participarea la festivalul muzical-cultural FânFest 2011 este cel mai frumos mod în care poţi protesta împotriva proiectului de distrugere iremediabilă a localităţii şi în care poţi susţine varianta alternativă de dezvoltare durabilă, bazată pe valorificarea resurselor inepuizabile ale zonei – de la peisajele montane la galeriile antice romane, medievale şi moderne, arhitectura tradiţională, poveştile şi legendele locului.

FânFest 2011 – selecţii din program[1]:

1. Tururi ghidate

Pentru că unul dintre principalele scopuri ale FânFest este cunoaşterea localităţii şi a zonei, în fiecare zi a festivalului, participanţii vor avea la dispoziţie ghizi care vor facilita vizitarea celor mai importante obiective ale localităţii şi din împrejurimi: bisericile, tăurile, situl arhitectural protejat Roşia Montană şi galeriile romane. Seara, participanţii vor putea asculta poveştile şi legendele locului, de la cele cu vâlve şi hoţi de aur până la cele legate de bătăliile care s-au purtat aici în timpul Revoluţiei de la 1848.

2. Concerte în aer liber

Toropeala de peste zi, condimentată cu muzică de DJ, în capiţele cu fân din zona lounge-ului va fi înlocuită pe înserat de concertele live de la scena Tăul Brazi. Vineri, sâmbătă şi duminică vor fi prezenţi Luna Amară, Sarmalele Reci, Aria Urbană, Alternativ Quartet, Mojo Barells Band, Junetrip, Trupa OM, Maya, Adhoc, Dusty Old Records, Fierbinţeanu, iar spre dimineaţă petrecerea va continua cu mixurile eclectice ale DJ-ilor Kaya Sound, Limun, Atomic Midget, Injektah, Mihai Liquid, Djubei, Dj Padre, Burner Greene, Yogi, Koko, Tabac & Phla feat Pietonu’ şi ale VJ-ilor Flowerstepper & Spacebunny.

3. Spectacole eveniment

“Roşia Montană, pe linie fizică şi politică”, este un spectacol montat de grupul Dramacum la Teatrul Maghiar din Cluj în 2010. La Roşia Montană va fi prezentată o variantă inedită a piesei, şi anume povestea spectacolului – modul în care, pornind de la un proiect artistic, autorii au descoperit Roşia Montană şi cum i-a influenţat şi schimbat acest lucru. ”Coloana sonoră” a reprezentaţiei va fi asigurată de Bobo, de la Fără Zahăr.

”Şcoala noastră”, un documentar eveniment, regizat de Mona Nicoară şi Miruna Coca Cozma, e o poveste despre romi. Dar şi despre ipocrizie. Ipocrizie inconştientă, desprinsă din gesturi mici, din cuvinte şi ridicări de voce, care trădează incapacitatea de a-i privi, de a-i trata şi de a le oferi şanse egale reale copiilor romi pe care pretindem că vrem să-i ajutăm.

Acestor două evenimente li se va adăuga un mini-festival de filme cu tematică socială şi de mediu, care vor fi proiectate în fiecare dintre cele trei seri în spaţiul public al Pieţei Vechi din Roşia Montană.

4. Conferinţe & workshop-uri

Patrimoniul cultural şi modul în care acesta poate fi valorificat economic în beneficiul comunităţii va face obiectul unor prezentări şi dezbateri pornind de la studii de caz – Roşia Montană (arhitecţi Virgil Apostol şi Ştefan Bâlici – ARA) şi Rimetea (arhitect Eugen Pănescu – Planwerk). Antropologul Vincze Eniko va prezenta şi modera workshop-ul ”Rasism de mediu”, iar jurnalistul Mihai Goţiu va face o analiză a modului în care cazul Roşia Montană a fost prezentat în mass-media naţionale şi internaţionale. Grupul pentru Acţiune Socială (GAS) şi membri ai Campaniei Salvaţi Roşia Montană vor prezenta moduri concrete în care fiecare cetăţean se poate implica activ în luarea deciziilor în probleme care îl privesc sau de care este interesat.

5. Târguri

Târgul de produse culinare tradiţionale şi cel de obiecte realizate manual nu vor lipsi de la ediţia a VI-a a FânFest.

Menţionăm că toţi artiştii şi invitaţii împărăşesc dedicaţia şi dorinţa de implicare specifică activităţilor campaniei, astfel încât participarea lor în cadrul festivalului este pro bono. Mai mult, festivalul se desfăşoară fără taxă de participare pentru public şi este bazat în exclusivitate pe munca voluntară a organizatorilor şi pe donaţii private, într-o mare parte primite de la persoane fizice.

“FânFest 2011 este o oportunitate pentru experienţe culturale noi – un loc unde publicul poate interacţiona liber cu artiştii şi diferitele lor forme de manifestare creând un “muzeu fără pereţi”. Îi invităm pe susţinătorii campaniei să fie alături de noi pentru a învăţa, dansa, cânta, plimba şi pentru a cunoaşte o lume nerăbdătoare să se lase descoperită. Astfel, ei vor realiza ceea ce Roşia Montană merită să fie: un spaţiu cultural viu, la dispoziţia publicului ca parte a patrimoniului universal UNESCO”, a declarat Luminiţa Dejeu, unul dintre organizatorii festivalului.

“FânFest este o reprezentare a credinţei că dacă vrei, orice e posibil. Eu, ca locuitor al Roşiei Montane am ales să lupt pentru tot ceea ce se întinde în fiecare zi în faţa ochilor mei: munţi, galerii romane, case de patrimoniu. Vreau ca aceste lucruri să continue să existe, să trăiască, nu din amintirea unor fotografii ci prin voinţa noastră, a tuturor, de a le îngriji, păstra şi transmite cu mândrie unor generaţii viitoare. Iar toate acestea nu se pot face nici cu jumătăţi de măsură, nici doar la modul declarativ. Adevărul este că în jurul Roşiei Montane au existat tot timpul oameni ca voi, care au apărat-o, şi ştim că sunteţi lângă noi şi acum, ca întotdeauna. Iar puterea dumneavoastră este şi puterea mea şi împreună vom reuşi să păstrăm Roşia Montană”, este mesajul transmis participanţilor de către Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

Aşadar, vă aşteptăm pe 12, 13 şi 14 august la FânFest Roşia Montană 2011 cu muzică, teatru, film, sport, activism, voie bună şi optimism!

Dacă ei plătesc pentru orice, nouă ne pasă pe gratis!See More

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole