UN-EDUCATION. Reflectii despre viitorul educatiei artistice

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.
Inline image 1

 

Va invitam la seria de ateliere, prezentari si conferinte din cadrul proiectului UN-EDUCATION. Reflectii despre viitorul educatiei artistice care va avea loc in perioada 27-30 martie 2012 la subRahova, str. Sergent Nutu Ion nr. 2, Bucuresti.

 

UN-EDUCATION este o cercetare teoretica si practica a modelelor posibile si problemelor actuale specifice studiilor superioare in arta. Proiectul este o reactie la lipsa de dezbateri, atat in discursul public cat si in contextul academic, legate de provocarile sociale si profesionale pe care le presupun noile reglementari europene. Toate universitatile romanesti au fost evaluate si re-clasificate de catre Asociatia Universitatilor Europene, ceea ce a dus la o declasare a tuturor universitatilor de educatie artistica. In perioada postcomunista, profesiile artistice si-au pierdut treptat importanta ca pozitie sociala relevanta, iar declasarea nu face decat sa accentueze aceasta tendinta. Standardele uniforme impuse tuturor universitatilor, indiferent de profilul si nevoile fiecareia, genereaza un dezechilibru al oportunitatilor de dezvoltare.

Pe de alta parte, educatia artistica reprezinta un caz specific, unde nu se pot aplica reguli rigide, unde metodele inovatoare si experimentale de predare si invatare pot fi testate spre beneficiul intregului sistem educational. De asemenea, aceste probleme si preocupari au fost in mare masura transferate de la universitate catre institutii de arta si initiative informale, intr-un proces care si-a capatat in artele contemporane chiar numele de turnura educationala.

Proiectul reuneste mai multi teoreticieni si artisti care au predat, au scris sau au ridicat problema educatiei artistice in proiectele lor, oferind astfel publicului mai multe perspective pornind de la care ne putem imagina un viitor al educatiei artistice intr-o situatie specifica, fara a ignora un context mai larg.

Participanti: AAA+, Kristina Ask, Michael Baers, Pavel Braila, Alexandra Croitoru, E-cart.ro, Catalin Gheorghe & Cristian Nae, Bogdan Ghiu, h.arta, Mihaela Michailov, Irit Rogoff, Attila Tordai-S.

 

Program:

Marti, 27 martie:

12:00-17:00 – Cand sensurile cuvintelor incep sa se schimbe. Atelier cu h.arta

18:00-19:00 – Art to be re-confirmed. Prezentare Angelica Iacob (E-cart.ro)

19:00-20:00 – Educratia. Prezentare si proiectie Carla Albert & Dan Angelescu (AAA+)

Discutii cu studentii pe marginea celor doua proiecte

20:00-21:00 – Cum se poate preda/ invata performance-ul? Prezentare Pavel Braila

Miercuri, 28 martie:

12:00-17:00 – Cand sensurile cuvintelor incep sa se schimbe. Atelier cu h.arta

18:00-19:00 – Educatia artistica: mai multe institutii sau mai multe proiecte/ lucrari artistice? Prezentare Attila Tordai-S.

19:00-20:00 – Invatand din viitor. Conferinta Irit Rogoff

Joi, 29 martie:

12:00-17:00 – Dezlantuind blestemul: reprezentarea in imperiul economiei naturale. Atelier cu Kristina Ask

18:00-18:45 – Cercetarea curatoriala in arta cu caracter jurnalistic. Prezentare Catalin Gheorghe

18:45-19:30 – Cum sa constitui (noi) publicuri de arta: arta contemporana ca instrument de putere. Prezentare Cristian Nae

19:30-20:30 – A fi interdisciplinar. Conferinta Michael Baers

Vineri, 30 martie:

12:00-17:00 – Dezlantuind blestemul: reprezentarea in imperiul economiei naturale. Atelier cu Kristina Ask

18:00-19:00 – Centrul de educatie participativa. Prezentare Mihaela Michailov

19:00-20:00 – Politehnica de arte, meserii & filosofie. Conferinta Bogdan Ghiu

20:30-21:00 – The Cabbage Process. Proiectie film Alexandra Croitoru

 

Participarea la atelierele cu h.arta si Kristina Ask se face pe baza de inscriere la adresa de e-mail: uneducation@hotmail.com.

Mai multe informatii despre program si participanti se pot gasi pe site-ul: http://www.subrahova.blogspot.com/

 

UN-EDUCATION este un proiect organizat de Asociatia Solitude Project in parteneriat cu Universitatea Nationala de Arte Bucuresti.

 

Conceptie si coordonare: Alexandra Croitoru si Raluca Voinea. Design grafic: Eduard Constantin. Asistent proiect: Serban Manta. Traduceri: Sanda Mocanu. Multumiri: Ruxandra Demetrescu, Mihai Mihalcea, Alexandru Patatics, Manuel Pelmus.

 

Proiectul este realizat cu sprijinul ERSTE Foundation.

Parteneri: subRahova, UNA, Salonul de proiecte, Long April, Fundatia FORMAT, Observator Cultural, CriticAtac

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole