Dreptul omului de a deporta țiganii

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Domnişoru pe VoxPublica.

Timișoara, 3 septembrie: “Antonescu de trăia, în Siberia vă muta”, “La Jilava toţi ţiganii, haide!” – Asta se scanda la un marș Noua Dreaptă stârnit de puterea crescândă a clanurilor țigănești din centrul orașului. Nemulțumirile acumulate de protestatari vizau mutarea țiganilor în clădiri din centrul orașului, care au fost transformate în palate cu turnulețe.

Cum au intrat țiganii în posesia acestor clădiri, multe dintre ele retrocedate, este iarăși o problemă pentru timișoreni. Ştirile despre acest subiect prezintă mutarea familiilor de țigani ca pe o operațiune de cucerire a centrului orașului și lasă de înțeles că acele case au fost cumpărate cu amenințări, intimidare și ilegalități. Marile cotidiene nu fac niciun efort să prezinte situația decât ca pe o invazie: „Cum au ajuns țiganii stăpânii Timișoarei” (Adevarul, 19 august 2011), „Cum pun mâna țiganii pe centrul Timișoarei” (Gândul, 20 august 2008). După mutarea în casele din centru, nunți țigănești care blochează străzi, jurnaliști agresați, răfuieli între clanuri.

Marșul din Timișoara a fost sprijinul de o anumită Organizaţie pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, site-ul aici , care are chiar un protocol încheiat cu Noua Dreaptă.

„ Asociaţia doreşte să lupte împotriva tuturor cetăţenilor acestei ţări şi nu numai, care nu respectă moştenirea noastră culturală şi spirituală şi împotriva celor care nu sprijină Biserica Ortodoxă Română în activitatea sa misionară şi caritabilă” declara purtătorul de cuvânt al OADOR.

Mulți bani s-au investit în România pentru dezvoltarea societății civile și multă cerneală s-a scurs despre cum România se poate democratiza cu o societate civilă activă. Ca și în discuția despre tranziția la o economie de piață, statul era elementul negativ ce trebuia strunit de o societate civilă puternică. Tot românul cu un costum a învățat să își facă o asociație sau o fundație. Societatea civilă este ocrotită de bani europeni și fonduri din străinătate, de diverse statute de utilitate publică, de darul celor 2% din impozitul pe venit care ajunge în general la Biserica Ortodoxă.

În actuala guvernare, statul se retrage, disponibilizează polițiști pe bandă și le reduce brutal salariile. Să fi avut poliția din Timișoara un efectiv complet de polițiști onești , acum ar fi fost mai prost plătiți și mai puțini. Statul se dezmembrează puțin câte puțin iar dinspre societatea civilă găsim aberații precum asociații pentru drepturile omului care susțin mitinguri la care se vorbește de deportarea unei etnii.

Poate că timișorenii nu ar fi avut încredere în poliție să le rezolve problemele nici înainte de tăierea salariilor sau de disponibilizări, acum însă în mod obiectiv România va fi mai nesigură cu mai puțini polițiști.

Unii timișoreni mai pașnici se vor întreba într-o zi: iată, Noua Dreaptă face ceva, iată, o asociație de drepturile omului îi sprijină, să facă ei dreptatea. Slăbirea autorității poliției prin disponibilizări este un semnal că la nivelul actual de dezinteres pentru guvernarea in folosul cetatenilor , istoria României funcționează ca o roată stricată care o sa ne tot aducă marșuri legionare.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole