Curtea Constituțională – 5 din 8 decizii: Restrângerea atribuţiilor Curţii e neconstituţională. Băsescu, trimis la popor. Blaga și Anastase rămân revocați

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

De Razvan Diaconu / sursa: cursdeguvernare.ro

Curtea Constituțională a validat luni suspendarea președintelui Traian Băsescu din funcție și a respins contestațiile făcute de Vasile Blaga și Roberta Anastase la demiterea lor de la șefia Senatului, respectiv a Camerei Deputaților. Pe de altă parte, Curtea a decis că Legea prin care USL restrângea atribuţiile CCR + şi care a stârnit reacţiile cancelariilor europene – e neconstituţională.

  • Sesizările lui Blaga și Anastase au fost respinse ca inadmisibile.
  • Astfel, liderul PNL, Crin Antonescu, devine președinte interimar al țării, din postura de șef al Senatului.

“În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a hotărât:

1. Constată că procedura privind suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată;

2. Constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României;

3. Constată că, în conformitate cu dispoziţiile art.98 alin.(1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu”.

Celelalte decizii ale Curţii Constituţionale:

  • Referitor la o sesizare a președintelui suspendat Traian Băsescu, Curtea Constituţională a constatat că cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, este inadmisibilă. La şedinţa de judecată privind această cerere participase și Traian Băsescu.
  • În schimb, Curtea Constituţională a respins ca neconstituțională soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului. Legea trecută prin parlament de USL, prin care Curţii Constituţionale i se restrângea atribuţia de-a analizaconstituţionalitatea hotărârilor Parlamentului este neconstituţională.

CCR consideră astfel că această soluție juridică afectează valori şi principii constituţionale, judecătorii admiţând sesizarea depusă de 67 de deputaţi PDL.

Această decizie a Curții Constituționale se referă, însă, la un proiect de lege adoptat de Parlament, la propunerea USL.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”, a menționat Curtea.

Cu toate acestea, Guvernul a emis separat și a trimis la Parlament o ordonanță de urgență prin care exceptează de la controlul de constituționalitate hotărârile Parlamentului.

De asemenea, Guvernul a legiferat tot prin ordonanță de urgență și simplificarea referendumului de demitere a președintelui țării, astfel încât acesta să fie demis de majoritatea alegătorilor prezenți la urne, nu de majoritatea celor înscriși pe listele de votare.

Curtea nu s-a putut pronunţa, însă, asuptra acestor Ordonanşe: aceste ordonanțe pot fi contestate la Curte doar de Avocatul Poporului, funcție în care majoritatea parlamentară USL-UNPR-UDMR l-a schimbat pe Gheorghe Iancu cu fostul deputat PSD Valer Dorneanu.

Marți, însă, CCR va decide asupra schimbării Avocatului Poprului l-ar putea repune în funcție pe Iancu.

Acesta ar putea astfel să conteste cele două OUG privind limitarea atribuțiilor Curții Constituționale și simplificarea demiterii președintelui țării.

Urmează marţi – alte 3 decizii:

Marți, Curtea va lua în dezbatere alte trei sesizări, referitoare la deciziile luate în ultimele săptămâni:

– legea privind simplificarea referendumului de demitere a președintelui, adoptată de majoritatea USL din Parlament, proiect care a servit ca model pentru ordonanța de urgență a guvernului adoptată în acest sens.

– legea privind relația dintre Parlament și Guvern în privința afacerilor europene, care dă Legislativului dreptul de a decide cine merge la Consiliul European – preşedintele sau premierul

– revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului – funcţie foarte importantă, pentru că Avocatul Poporului e singurul care decide, sau nu, atacarea ordonanţelor de Urgenţă la Curtea Constituţională.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole