Criza politică din Ucraina -20 Februarie: live

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

03:00

Momente de farsă tragică la Kiev conform Russia Today: Security guards accompanying EU foreign ministers visiting Kiev have been captured, according to the State Security Administration. The opposition has been asked to cooperate in recovering security guards. The guards were captured by mistake after they were mistaken for instigators, according to the State Security Administration’s website.

Între timp a mai fost dărâmată o statuie a lui Lenin, de data asta la Zhitomir.

23:55

Vestul Ucrainei pare că se îndreaptă spre secesiune. În orice caz, în mai multe orașe protestatarii au ocupat clădiri guvernamentale, au luat cu asalt stații de poliție și au arestat reprezentanții guvernului. Un rezumat aici.

23:17

Russia Today citează un parlamentar al opoziției care spune că poliția a deschis focul asupra manifestanților din orașul Cherkassy, omorând un protestatar și rănind 10.

22:57

Rada tocmai a votat retragerea trupelor din Maidan. Parlamentul este singurul care poate declanșa starea de urgență spun parlamentarii. Svyatoslav Xomenko, jurnalist la BBC Ucraina, îmi spune că acesta este rezultatul sancțiunilor personale date de UE mai devreme. Mulți parlamentari trec acum de partea opoziției pentru a se salva personal. Yanukovici pare astfel din ce în ce mai izolat.

20:43

Premierul Poloniei Donald Tusk a declarat că Yanukovici ar fi de acord cu alegeri anticipate. Nu e clar ce înseamnă asta acum, însă alegeri anticipate în prag de război civil și cu oameni care mor împușcați de o parte și de alta nu poate fi o idee strălucită. Un lucru e cert din mai multe relatări însă: Yanukovici a pierdut mare parte din controlul asupra instiuțiilor cheie ale statului, cu precădere armata și poliția.

19:50

Știri de la Lviv care nu pot fi deloc încurajatoare:

Rachael Newport ‏@oskanewport 27m

200 guns, 10,000 bullets taken by Livi kids in barracks raid. Over 1000 men sign up for voluntary street patrol tonight in absence of police.

19:49

The Guardian relatează:

EU sanctions on Ukraine are to be “drafted into law in the coming days” and “will apply to those involved with ordering or orchestrating the violence,” Reuters reports from Brussels:

European Union foreign ministers agreed on Thursday to impose sanctions on Ukraine, including visa bans, asset freezes and restrictions on the export of anti-riot equipment, ministers and officials said.

The restrictions, to be drafted into law in the coming days, will apply to those involved with ordering or orchestrating the violence in Kiev that has left nearly 60 people dead.

Proposals for a ban on arms exports were dropped

E tipul de sancțiuni care nu înseamnă mai nimic, ceea ce în contextul de față poate nici nu e rău.

19:46

Numărul morților de astăzi se ridică la peste 70 conform ultimelor estimări.

19:32

Știre încă neconfirmată: UE va impune sancțiuni Ucrainei, care va însemna de fapt revocarea vizelor unor oficiali și înghețarea de conturi aflate în străinătate.

19:27

Katica Durovic ‏@zoontangmarg 7m

Another journalist killed today on #maidan. Igor Kostenko who worked for “Sportanalitika” #Спортаналітика #protest #kiev #Ruptly

19:10

În timp ce oamenii se strâng din nou în Maidan pentru o nouă seară de proteste merită ascultat materialul foarte informativ despre Ucraiana de pe democracynow.

18:36

La Bruxelles e în desfășurare întâlnirea miniștrilor de externe ai UE în vederea adoptării de sancțiuni împotriva Ucrainei. Când au funcționat vreodată sancțiunile și nu negocierile?

18:10

Îmbrânceli și pumni în parlamentul ucrainei chiar acum. Nu e clar între cine și cine, deoarece o facțiune a Partidului Regiunii pare că a dezertat spre opoziție. Imagini aici.

18:05

Situația calmă dar tensionată în acest moment, în timp ce au loc negocieri între liderii ucrainieni și emisarii vestici și ruși. Între timp se numără morții. O relatare a evenimentelor de dimineață, aici.

Între timp, pare ca Lviv devine autonom:

Rachael Newport ‏@oskanewport 41m

Lviv takes control of the city: sets up volunteer hotline for men wishing to join patrols in absence of police, army http://lviv-city.org/novyny/zhyttia-mista/3206-my-razom-zabezpechymo-poriadok-ta-bezpeku-liudei-u-lvovi—asadovyi …

 

15:24

Rachael Newport

Lviv cancels all trains to Kiev, thousands gather on steps of city railway building to protest #Lviv #euromaidan #ukraineprotests

14:45

Forțele Berkut au primit încuviințarea să folosescă muniție de război împotriva protestarilor, unii dintre acești la rândul lor fiind înarmați. Din acest moment, războiul civil înarmat pare din ce în ce mai probabil.

14:05

Haos total printre forțele de ordine. Kiev Post relatează: At least 60 police officers and their hired help are being held in the state energy company near Kyiv City Hall. Some said they were captured while sleeping this morning at Ukrainian House, while others were captured by protesters during the violent clashes by October Palace. Many of the men were only 18 or 19 year old, were not trained and were armed only with rubber truncheons. Others were trained police officers. Many had not eaten in 24 hours. Some had minor injuries but were beating treated by medics in the building. Their fate is unknown and depends, according to the captors, on the outcome of negotiations between anti-government EuroMaidan demonstrators and the government. —Daryna Shevchenko

14:00

Ultima oră: Primarul Kievului a ieșit din Partidul Regiunii (partidul președintelui) și a ordonat reluarea funcționării metroului, închis încă din 18 februarie. În același timp, pagina oficială a protestatarilor din Maidan îi îndeamnă pe participanți să facă rezerve de benzină și motorină pentru că stațiile de benzină vor fi închise curând.

13:30

Дмитрий Колесник

The leader of the coalition of neonazi units ‘Right Sector’ Dmitry Yarosh and the ‘commandant’ of the Euromaidan – right-wing MP Andriy Parubiy released a statement promising to cease fire on certain conditions as well as the security to those officials who will join the protesters. It quite evidently reveals who particularly (and what forces) actually give orders and play the leading role in protests.

13:27

Atenție imagini tulburătoare cu oameni împușcați azi la Kiev.

12:55

Un material foarte bun cu Stephen Cohen, un moderat ce nu poate fi suspectat de nici o simpatie stângistă sau pro-rusă. Între timp la Kiev confuzia crește. Protestatarii sunt masați în Maidan și au preluat controlul clădirilor înconjurătoare de unde trag cu gloanțe în polițiști. Aceștia răspund la rândul lor.

12:37

Numărul morților din această dimineață a ajuns la 50 și se pare că va mai crește. Există o confuzie totală în legătură cu cine trage și în cine. Cameramanul de la Russia Today a fost ținta focrilor de armă dar nu a fost rănit. O fotografie sugestivă cu un protestatar trăgând cu o pușcă cu lunetă. Cum au ajuns asemenea arme la protestari rămâne un mister. (photo Jack Stubbs).

Bg6R577CUAAkRji

 

 

 

 

 

 

 

 

12:15

Un video destul de dur de la înfruntările de mai devreme din Hotel Ukraina.

12:07

Richard Conway anunță pe twitter că jumătate din delegația ucrainiană la Jocurile Olimpice s-a întors acasă ca urmare a evenimentelor.

12:05

Peste 50 de polițiști au fost luați prizonieri de manifestanți și ținuți într-o parte a Maidanului. O fotografie sugestivă de pe The Guardian:

Bg56LmiIYAAEsA7

 

 

 

 

 

 

 

11:54

The Guardian confirmă că cei trei miniștii de externe se întâlnesc în acest moment cu președintele și că nu au plecat, așa cum se anunțase anterior.

11:40

Kiev Post relatează că o parte dintre polițiști s-au predat protestarilor, în timp ce alții trag de pe clădiri împotriva manifestanților. Kiev Post sugerează că ar fi o ruptură în interiorul poliției, unele forțe de ordine nedorind să mai lupte împotriva manifestanților.

11:30

Scene de violență maximă în aceste momente la Kiev. Se pare că cel puțint 35 de persoane au murit în această dimineață ca urmare a confruntărilor dintre politție și protestari: adică schimburi de focuri. Acum poliția și protestarii se înfruntă în jurul palatului prezidențial. Miniștii de externe ai Franței, Germaniei și Poloniei care trebuiau să se întâlnească azi cu președintele Yanukovici au părăsit țara din motive de securitate.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole