Comunicat

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ca răspuns la invitația pe care primul ministru, dl. Victor Ponta, a adresat-o „intelectualilor de stânga” și „echipei de la CriticAtac” de a participa la „reforma stângii românești” și la „înnoirea PSD”, și venind în întâmpinarea numeroaselor interpelări și așteptări articulate recent în spațiul public vizavi de platforma de față, reamintim că:

  • CriticAtac este un grup de stânga independent de orice partid politic și grup particular de interese; o scurtă descriere a felului cum se autodefinește grupul poate fi citită aici: https://www.criticatac.ro/despre-noi/.
  • Ca atare, CriticAtac intenționează să contribuie la necesara reformă a stângii românești și, implicit, la înnoirea PSD așa cum poate mai bine, altfel spus continuând să facă ceea ce face încă de la înființare: oferind un discurs consistent de stânga (anti-stalinist, dar totodată și anti-„a treia cale”), de la principii de teorie generală și fundamentare filosofică, la politici punctuale și analize ale situației concrete și actuale.
  • Prin urmare, celor care sunt cu adevărat interesați de reforma stângii și a PSD, CriticAtac le urează o vacanță plăcută, plină de lecturi necesare: aproape 2000 de texte publicate în patru ani jumătate, zeci de teme, 300 de autori și colaboratori, și aproape un milion de vizite numai în 2014.
  • CriticAtac este oricând dispus să susțină și să conlucreze cu un partid sau o grupare socială cu adevărat de stânga, social-democrate în acel sens clasic, devenit astăzi sinonimul radicalismului politic și social. În conformitate cu seria de analize despre PSD și posibilitățile organizării unor mișcări de stânga în România publicate de-a lungul timpului pe site, în momentul de față avem prea puține motive să considerăm că PSD-ul se înscrie în categoria organizațiilor de stânga, la fel cum nu vedem în ce fel o eventuală reorientare a PSD-ului către stânga se poate face printr-un nou „apel către intelectuali” și cu siguranță nu credem că o asemenea reorientare trebuie să vină din exterior, din nou, cu asumarea exclusivă a riscurilor de către stânga independentă.

Redacția

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole