Comunicat de presă: Festivalul Mad Pride România, aflat la prima ediție anul acesta, marchează Ziua Mondială a Sănătății Mentale

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Prima ediție a festivalului Mad Pride România va avea loc în perioada 6-12 octombrie 2019 și va cuprinde o serie de activități organizate de Asociația Prietenie și Integrare, împreună cu supraviețuitoare și supraviețuitori ale abuzurilor psihiatriei și ale diverselor forme de discriminare pe motive de suferințe mentale. Festivalul este organizat în jurul datei de 10 octombrie când este marcată la nivel internațional Ziua Mondială a Sănătății Mentale.

Mișcarea Mad Pride România a pornit de la membrii grupului de sprijin Cuibușor cu scopul de a organiza primul festival Mad Pride din România, dedicat persoanelor ce se confruntă cu suferințe mentale. Festivalul va avea loc în perioada 6–12 octombrie în București, cu sprijinul individual și colectiv al mai multor aliați din țară. Scopul festivalului este de a aduce împreună persoanele ce se confruntă cu suferințe mentale să se cunoască, să se exprime în spații sigure, și să inițieze discuțiile despre cum ar trebui să arate un sistem social și medical care să le asigure îngrijirea optimă în comunitate.

În programul festivalului care se va desfășura de-a lungul unei săptămâni vor avea loc: o bibliotecă vie, o expoziție cu lectură de poezie, o dezbatere publică (cu ocazia Zilei Internaționale a Sănătății Mentale), o seară de film, o petrecere, un picnic, un atelier de realizat pancarte și o cină comunitară. La dezbatere vor participa invitați dintre persoane cu suferințe mentale, reprezentanți ai mediului politic, reprezentanți ai societății civile care activează în domeniul sănătății mentale și psihologi și psihiatri. Festivalul se va încheia cu o manifestație publică, în data de 12 octombrie.

Parteneri: Asociația Mozaiq, ArtHub, ODD.

Programul pe zile al festivalului și mai multe informații despre Mad Pride România puteți găsi accesând pagina oficială de facebook. Detalii sau întrebări puteți adresa la una dintre adresele de e-mail asociatiaprieteniesiintegrare@gmail.com, respectiv madprideromania@gmail.com.

Mad Pride este o mișcare internațională pentru dreptate socială inițiată de Asociația Prietenie și Integrare, împreună cu supraviețuitoare și supraviețuitori ai psihiatriei și ale diverselor forme de discriminare, cum sunt persoanele cu suferințe și/sau dizabilități mintale și sociale, persoane vulnerabile din punct de vedere socio-economic, sau persoane care aparțin unui grup minoritar etnic, sexual, de identitate de gen, etc. Mișcarea Mad Pride înglobează cerințele diverselor mișcări sociale pentru drepturi de bază: acces la o locuință sigură și accesibilă financiar, dreptul de a decide cu privire la propriul corp, dreptul de a fi protejat de violență, dreptul la accesibilitate, dreptul de a decide unde și cu cine trăim etc. Manifestarea este celebrată anual la date diferite în funcție de continent și de țară. În Europa este marcată anual în țări precum Spania, Italia, Grecia, zona Balcanilor, Marea Britanie, Finlanda și Suedia.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole