Ciprian Domnișoru despre reducerea CAS

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ponta dă bani firmelor, că alegătorii deja votează cum le spune televizorul

Guvernul Ponta a anunțat reducerea CAS cu cinci puncte procentuale din Octombrie: firmele, angajatorii, vor contribui mai puțin la bugetele de sănătate şi pensii. Desigur, cu banii câştigați firmele se pot grăbi să crească salariile angajaților sau să facă investiții. Sau pot pur şi simplu să crească profitul şi să îşi amintească şi de donațiile pentru partidul ce vrea să acapareze puterea la următoarele alegeri. Bugetele deficitare ale pensiilor şi sănătății sunt şi mai mult sleite, avansul neoliberal e nestingherit în România în ciuda prezenței la guvernare a unei coaliții de centru-stânga. Tot azi guvernul a adoptat o schemă de sprijin pentru marii consumatori industriali de energie: prețul energiei va scădea pentru ei şi va creşte pentru micii consumatori, inclusiv pentru populație.

Ponta dă asigurări că deficitul nu va creşte în urma reducerii CAS. Ce ştie de fapt Ponta despre impactul măsurii anul viitor? Candid ca de obicei, Ponta ne lămureşte: “Avem resursele pentru acoperirea reducerii CAS în ultimele trei luni ale anului, nu avem pentru 2015 pentru că nu avem buget pentru 2015 “.

Ministrul Petrescu dezvăluie însă cine va plăti pentru reducerea CAS pentru angajator anul viitor: “Încă nu s-a s-a stabilit dacă veniturile din taxa pe stâlp şi schema de sprijin pentru marii consumatori industriali vor fi suportate de către populaţie. Poate fi între zero şi 100%.”. Păi e destul de clar, va fi 0% până la alegeri, iar apoi anul viitor populația va suporta scăderea încasărilor bugetare  în favoarea firmelor.

Populația nu a văzut încă efectele pachetului minim de servicii medicale, vede însă scumpirea benzinei, gazelor şi a energiei. Consumul populației este redus în continuare, în favoarea profitului firmelor.

Cum îşi permite Ponta să favorizeze firmele şi să taxeze consumatorii înainte de alegeri? Românii se uită în medie şase ore şi jumătate la televizor (sursa), cel mai ridicat nivel dintre țările UE. Aşa a apărut un partid jenant ca PP-DD în Parlament , aşa continuă intoxicările Antenelor şi prezența PC în guvern.

Canalele de presă ale guvernului prezintă măsura reducerii CAS ca pe o “reducerea a impozitării muncii”. Ponta prezintă subvenția pentru marii consumatori industriali tot ca o măsură pentru angajați: „Ajuta marii consumatori, cei care creeaza mii, zeci de mii de locuri de munca”. Măsura este de fapt un cadou pentru patroni şi firme, să le deschidă apetitul pentru contribuții în alegeri, pentru că  populația deja votează cum îi spune televizorul, nu mai cere nimic, doar plăteşte.

Sursa

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole