Când statisticile chiulului prelungit ascund truda pentru devenire a copilului sărac navetist de la coada vacii

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa:  Mihai Bacalu / Ora de Cluj

CLUJ. Alexandru Bogdan are 16 ani, învață să devină operator PC la Liceul Tehnologic nr. 1 din Cluj-Napoca, și este unul dintre miile de elevi clujeni care au absentat binişor de la școală. Motivul lui? Părinții nu au putut să-i plătească abonamentul lunar de 115 lei, la autobuzul ce îl aduce în fiecare dimineață de la Vâlcele în Cluj, la liceu.

Este abia în clasa a X-a și cunoaște mai mult decât ar trebui ce înseamnă să nu ai. În această toamnă o nenorocire a făcut să rămână fără acoperiș deasupra capului. Nu a mers la balul bobocilor ca să-și ajute părinții să repare acoperișul casei lor.

Și, oricât s-ar spune și în Legea Educației, și peste tot, învățământul nu este egal, cel puțin nu cel privit din ochii dezorientați ai lui Alexandru. Și, din păcate, nu e singurul caz.

Inspectoratul Școlar din județul Cluj a anunțat, zilele acestea, că a început un control la sânge prin barurile și localurile din apropierea școlilor ca să-i prindă pe chiulangii. Măsura a fost luată ca să prevină absenteismul.

”La Cluj, absenteismul școlar nu este un fenomen, însă este bine să prevenim”, susţine Valentin Cuibus, inspector școlar general. Acesta mai spune că, în funcţie de concluziile controalelor, se va propune un proiect prin care să nu se permit comercializarea de băuturi și țigări, între orele 8.00 și 16.00, la barurile şi localurile care sunt la mai puţin de 100 de metri distanţă de şcoli.

Elevii clujeni au avut aproximativ un milion de absențe în anul școlar trecut. Şeful Inspectoratului Şcolar a mai spus că printre primele trei școli cu profil tehnic din județ se află Liceul Industrial nr. 1 cu o media de 80 de absențe pe elev, apoi Grupul Școlar ”Samus” cu 62 de absențe pe elev și Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau” cu 61 absenţe pe elev.

Sărăcia de acasă

Însă, în spatele acestor cifre și a chiului nu se află doar banalele motive ”nu am chef azi” sau „nu am chef de ora aia”, ci și alte justificări, triste, cum ar fi sărăcia părinților și lupta lor ca să le asigure copiilor o situație ”un pic” mai bună decât cea de care au avut ei parte.

Consilierul școlar Simona Moldovan de la Liceul Tehnologic nr. 1 din Cluj-Napoca, fostul ”Tehnofrig”, cum îl știe lumea, spune că în clasele a IX-a și a X-a sunt elevi care nu vin la școală, fiindcă familia nu își permite să îi întrețină.

La acest liceu, aflat în apropierea gării, învață circa 600 de elevi. Jumătate iau burse sociale, iar unii fac naveta din sate de lângă Cluj. ”Greutatea e să-l aduci pe elev la școală, iar odată acolo să îl atragi și, în timp, vei vedea că elevului începe să-i placă și că își dorește să fie valorizat”, afirmă consilierul psihologic de la ”Tehnofrig”.

Nivelul de educație scăzut și lipsa unui venit stabil în familie – părinții lucrează ca zilieri – sunt motive pentru care unii elevi nu ajung la școală. Și vorbim de o școală din Cluj-Napoca, nu dintr-o comună.

E un cerc vicios, iar singurul vinovat e societatea, crede Simona Moldovan, pentru că nu pot fi arătați cu degetul părinții deoarece fac tot ce pot. ”Uneori e un chin pentru ei să-și trimită copii la școală”, spune Simona Moldovan.

„La noi, la școală, toţi profesorii pun absenţe. Elevul care intră după profesor e pus absent nemotivat. Avem cazuri de doi-trei copii din clasele de a IX-a care au abandonat şcoala”, a afirmat directorul liceului, profesorul Grigore Ciurbe, care spune că la această școală sunt și elevi care performează la olimpiade și diverse concursuri naționale.

Diploma e o șansă, nu-ți garantează succesul

Ca să îi încurajeze pe liceeni, profesoara le spune că ”nu avem niciun merit că ne-am născut în familia pe care o avem, dar nici nu suntem de vină” și încearcă să le dezvolte spiritul responsabilității și, prin diverse discuții și activități extrașcolare, să îi ajute să se dezvolte singuri ca personalități individuale. Îi determină să fie ambițioși să nu renunțe la liceu și să își dorească mai mult pentru ei. ”La spun că o diplomă e o șansă, dar nu îți garantează succesul. Tu trebuie să lupți pentru tine, pentru viitorul tău!”, le spune consilierul psihologic.

Unul dintre elevii pe care îi ajută este și Alexandru, un tânăr de 16 ani care învață să devină operator PC, poate inginer IT și îi place fotbalul, Messi în special.

Face zilnic naveta din satul Vâlcele, la circa 14 kilometri distanță de Cluj-Napoca. Se trezește la 5.40 ca să prindă autobuzul, care îl lasă în Piața Mihai Viteazu, de unde face aproape jumătate de oră până la liceu. După ore, se întoarce acasă, pe traseul invers.

”E greu, dar asta e. Nu am venit primele săptămâni la școală pentru că nu am avut bani pentru abonamentul la autobuz. Mi-a dat o mătușă 115 lei”, povestește Alexandru. Abonamentele elevilor se vor deconta.

Viitor optimist

Acasă, părinții lui muncesc cu ziua ca să îl întrețină pe el și pe surioara lui de 3 ani. În urmă cu câteva săptămâni a ars acoperișul casei lor, iar odată cu el și fânul. Alexandru i-a ajutat să reclădească acoperișul, deși asta a însemnat să lipsească de la balul bobocilor.

Liceanului îi place să joace fotbal cu prietenii, are și un model, Messi, iar la școală îi place Româna, Istoria și Geografia. Nu și Matematica pentru că e ”cu multe calcule”. Participă și la concursuri sportive și anul școlar trecut a ieșit al doilea elev la atletism dintre toți colegii săi dintr-a IX-a.

Alexandru își dorește să termine liceul și poate să meargă și la o facultate. Spune că nu îl sperie gândul că ar putea merge la o facultate. Într-o vreme își dorea să devină șofer de tir pentru că auzise el că se câștigă bine.

Nu exclude ideea să devină nici operator PC sau inginer IT pentru că e pasionat de calculatoare.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole