TEMA: Instituții alternative

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

TEMA: Instituții alternative

CriticAtac vă invită să facem cunoştinţă! Începînd cu luna noiembrie 2011 CritiAtac îşi propune să aducă în prin plan, în cadrul unei rubrici speciale a sitului (Instituții alternative – coloana din dreapta), o serie de organizaţii* din întreaga ţara, care sunt implicate, în diferite modalităţi şi la diferite scale, în ceea ce se numeşte îndeobşte „lupte de zi cu zi”. Scopul acestei iniţiative este atît acela de a cartografia existenţa acestor mişcări la nivel naţional (în contrapondere cu scenariul pesimist-conservator care spune că la noi nu se întâmplă nimic, nu se face nimic în afara instituţiilor şi relaţiilor de putere deja cunoscute), cît şi acela, mult mai explicit politic, de a pune bazele unor viitoare forme de colaborare, interrelaţionare şi acţiune comună.

În acest scop vă propunem următoarele puncte de reper, care pot fi modificate şi extinse în funcţie de context.

  1.  Numelele organizaţiei, domeniile predilecte de activitate, oraşul/ele de activare
  2. „Misiunea” organizaţiei, principalele domenii de activitate şi luptă
  3. Istoricul organizaţiei (cum s-a format, principale contexte locale care au dus la apariţia sa; piedici şi resurse)
  4. Principalele evenimente/acţiuni realizate pînă în prezent – scurta descriere a etapelor organizőrii şi desfăşurării efective.
  5. Planuri de viitor (sau idei-sugestii-utopii)
  6. Principalele surse de finanţare (dacă este cazul)
  7. Alte organizaţii cu care există legătură sau care au fost implicate în evenimentele anterioare
  8. Datele & persoanele de contact (email, pagina web, telefon, adresa)

*Termenul birocratic/ONG-istic de „organizaţie” a fost îndeajuns de abuzat încât să îşi mai păstreze un înţeles inocent. În contextul de faţă trebuie citit doar ca un „empty signifier”. Posibilele sinonime – „reţea” (prea neoliberal), „grup” (prea desprins din sociologia devianţei), „celulă” (prea stalinist), „colectiv” (prea hipster) – sunt toate nesatisfăcătoare. Unul dintre rezultatele acestui demers ar putea fi şi construirea unui nou vocabular al mobilizării şi acţiunii.  

Textele temei

Temele SocialAtac sînt sprijinite de Fundaţia Friedrich Ebert România
Opiniile exprimate de autori nu reprezintă cu necesitate poziţia FES
 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole