Studiu IRES: 45% dintre români cred că lucrurile ar merge mai bine dacă liderii religioși s-ar implica în politică, iar 73% ar sfătui un tânăr să plece din țară

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Peste 80% dintre români sunt îngrijoraţi de nivelul corupţiei, salarii, sistemul de sănătate şi prăpastia dintre bogaţi şi săraci, cea mai importantă problemă a ţării ar fi lipsa locurilor de muncă, iar 90% cred că majoritatea oamenilor bogaţi au făcut avere în mod necinstit, potrivit unui studiu.

Studiul despre starea naţiunii a fost realizat în septembrie, la nivel naţional, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), fiind analizate cele mai mari îngrijorări şi probleme ale românilor. Potrivit acestuia, cea mai importantă problemă a României identificată de respondenţi este lipsa locurilor de muncă.

Lipsa banilor şi starea materială în general este identificată de respondenţi ca fiind cea mai mare problemă personală (23%). Şi starea precară de sănătate constituie cea mai importantă problemă personală pentru o cincime dintre români. Lipsa locurilor de muncă este cea mai mare problemă a 12% dintre respondenţi, în timp ce pe 8% îi supără pensia prea mică, pe 7% salariul prea mic, iar 4% sunt îngrijoraţi pentru viitorul copiilor.

Situaţia economică a ţării este percepută ca fiind proastă sau foarte proastă în acest moment de către 81% dintre respondenţi , în timp ce doar 15% consideră că aceasta este bună sau foarte bună.

Mai mult de jumătate dintre respondenți (58%) cred că situaţia economică actuală a ţării este mai proastă sau mult mai proastă decât cea existentă înainte de 1989. Românii sunt totuşi optimişti, 52% dintre ei considerând că peste cinci ani economia ţării va merge mai bine, în timp ce 11% consideră că aceasta va fi la fel, iar 26% sunt de părere că va fi mai proastă.

De asemenea, 73% dintre români l-ar sfătui pe un tânăr care are şanse să îşi găsească un loc de muncă în străinătate să plece, în timp ce doar 25% l-ar sfătui să rămână în România.

Opt din zece români cred că majoritatea oamenilor încearcă să profite de pe urma celorlalţi, în timp ce patru din zece nu se simt în siguranţă. Motivele pentru care românii nu se simt în siguranţă sunt infracţionalitatea (30%), greutăţile financiare (27%), nesiguranţa locului de muncă (8%), lipsa încrederii în oameni (6%), corupţia (4%), problemele cu care se confruntă ţara (4%), problemele de sănătate sau vârsta înaintată (3%), precum şi conducerea ţării (1%).

Mai mult de 90% dintre respondenţi sunt de părere că majoritatea oamenilor bogaţi din România au făcut avere în mod necinstit, în timp ce doar 4% consideră că aceştia au făcut avere în mod cinstit.

Studiul mai arată că 63% dintre români consideră că un salariu de maximum 2.000 de lei ar permite unei persoane un trai decent în România, în timp ce pentru pensionari, 62% dintre respondenți cred că o pensie de maximum 1.500 de lei le-ar permite acestora să ducă un trai decent.

Aproximativ 85% dintre românii care cred în Dumnezeu (95%) se bazează în mare sau foarte mare măsură pe ajutorul divin atunci când au greutăţi, iar 45% sunt de părere că lucrurile ar merge mai bine în România dacă liderii religioşi s-ar implica în politică (20% – sigur da, 25% probabil da).

Ancheta a fost realizată telefonic, pe un eșantion reprezentativ la nivel naţional de 1.383 de indivizi de peste 18 ani, marja de eroare fiind de plus/minus 2,7%. (Sursa: Mediafax)

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole