Pași spre justiția de tip sovietic

cristi dogaruDNA devine tot mai mult un instrument politic iar flotarea logică în cazul prejudiciului generat de relația Ponta-Șova arată până unde pot merge procurorii teleghidați.

DNA încearcă să demonstreze că Șova și-a diminuat impozitele către stat perfectând contracte fictive cu Ponta, valoarea prejudiciului fiind de 51.000 lei. Pentru ca Ponta să fie complice la evaziune fiscală, DNA trebuie să facă un adevărat tur de forță. În primul rând, să demonstreze că e vorba de un contract fictiv, lucru cam greu de etichetat în relațiile dintre doi avocați. Se puteau întâlni în particular, să discute între patru ochi, iar facturile să fie emise mai târziu, nu era necesară trecerea unei cartele magnetice prin aparate de monitorizare, nu e ca la pusul gresiei unde manopera trebuie să fie vizibilă. Dar pentru a demonstra că Ponta e complice la evaziune Ponta trebuia să lucreze fisctiv, altfel unde mai era evaziunea dacă s-ar fi oferit consultanță “pe bune”?

Apoi DNA trebuia să arate că banii oferiți lui Ponta i-au diminuat impozitele lui Șova iar în acest fel bugetul de stat a fost prejudiciat. Dar asta s-ar fi întâmplat într-un singur scenariu, cel în care Ponta era plătit la negru. În caz contrar, sumele care nu mai erau taxate cu impozitul pe profit în cazul cabinetului lui Șova, ar fi fost impozitate după ce intrau în contabilitatea cabinetului lui Ponta.

Or, suma de 51.000 lei e destul de mare pentru a ne gândi că DNA-ul a calculat doar valoarea optimizării fiscale rezultate, presupunând că Sova ar fi beneficiat de regimul mai avantajos de impozitare în cazul cabinetului Ponta (Ponta avea adică cheltuieli mai mari iar impozitul său pe profit era mai mic). DNA-ul, cel mai probabil, a ignorat pur și simplu principiul vaselor comunicante, făcându-se că uită că o sumă ce scapă de impozitul pe profit în cazul cabinetului Șova nu va putea să-l ocolească intrând în veniturile cabinetului Ponta. Să fie atât de naivi sau s-a încercat doar construirea unui caz mediatic care să ducă la un moment dat la demisia premierului și apariția guvenului PNL-UNPR pe scena politică? Am însă de făcut două observații suplimentare.

1.După mai mulți ani de stat în politica românească, aproape de nivelul decizional, oricui i se pot găsi pretexte pentru o vizită la DNA. Ce naiba, doar nu vorbim de îngeri, românii sunt așii “adaptării”. Nu trebuie decât alese persoanele incomode , binomul DNA-SRI se execută și, cu ceva sprijin din partea judecătorilor care răspund la comenzi, ”justitia” le elimină.

2.DNA-ul a taxat prompt presupusa tentativă de evaziune fiscală a cuplului Ponta-Sova. Le atrag atenția zeloșilor procurori că optimizările fiscale și strategiile generoase de transfer între subsidiare și firmele-mamă din Occident se practică pe scară largă în România, fiind principala cauză care face ca statul să încaseze sume ridicole din impozitul pe profit. De multinaționalele fără profit în România când vă ocupați, băieți? Singurul caz în care știu că a început urmărirea penală pe motive similare este Lukoil, întâmplător o afacere ce ține de inamicii noștri geopolitici…

 

 

3 răspunsuri la Pași spre justiția de tip sovietic

 1. Dezideriu Dudas spune:

  ” De multinaționalele fără profit în România când vă ocupați, băieți? ” !!!

  L-am rugat pe d-nul Eugen Caliman ca, atunci cand am/avem ceva de transmis si pentru”Dreapta”, sa preia el mesajele catre Contributors ( bineanteles, si cu contributia sa )….Nu stiu daca vom ajunge vreodata la un asemenrea nivel ( am avut cu el doar discutii telefonice si schimburi de emailuri, iar la venirea recenta a lui Valentin Ionescu la Constanta, chiar l-am rugat, indirect, sa nu vina…ca nu va fi cazul….) , mai mult, la un nivel si mai extins, ca in cazul de fata, cand o idee utila Dreptei o gasim la Stanga si invers….

  Mihai Botez scria intr-un articol din ” Dilema ” ( atunci era una…) ca ar fi bine sa ne concentram pe motivatiile si argumentatiile adversarilor ideologici, deoarece “ai nostri” nu mai trebuie convinsi….

  Ideea preluata si revizualizata si in acest context de la d-nul CristIian Dogaru, este de fapt pentru Contributors, dar mai ales pentru cei care clameaza ca nu exista Stanga si Dreapta…..Asa e, nu exista, dar pe-acolo, prin vechile albii, curge inexistentul si nereperabilul nostru haos, in fapt, structuri disipative …..Haos-ul chiar are niste virtuti care lipsesc societatii romanesti. In primul rand este impredictibil, exceptand legile probabilitatilor… Predictibil a devenit sa fie de bonton sa fie vituperate Stanga si Dreapta, chiar politica in general…..Brecht, spunea ca, atunci cand poporul nu vrea ce vrem “noi”, sa fie interzis…La popor nu merge, dar la politicieni merge brici….

 2. DanCanada spune:

  E tare asta: “Ponta trebuia să lucreze fisctiv” 🙂 Pai cam asa a si lucrat – fisc-tiv, nu?
  Iar punctele 1 si 2 sint alunecari logice de cel mai prost gust posibil.
  E ca si cum te opreste politaiul pt depasirea vitezei si ii raspunzi ca doar ce? toti depasesc viteza + altii o depasesc chiar mai tare.

 3. Alex spune:

  Ce inteleg eu din articol, daca DNA-ul ancheteaza politicieni, e un instrument politic. Daca e sincera opinia, atunci e ridicol de infantil, daca nu…

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.