Măsurile FMI-Boc-Botiş în legislația muncii sunt pe făraş

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Domnisoru pe VoxPublica

Ministerul Muncii a publicat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea legii 62/2011 a Dialogului Social, care reglementează activitatea sindicatelor, a patronatelor, precum şi soluționarea conflictelor de muncă.

Doctorandul colonel Nelu Ioan Botiş era omul de dreapta potrivit pentru a avansa legi care îngreunau activitatea sindicală. Motorul acestor legi era Fondul Monetar Internațional, care îl prididea pe Boc să facă România mai “business friendly” limitându-le muncitorilor drepturile de asociere şi grevă.

Principalele schimbări din proiectul introdus de ministerul Marianei Câmpeanu (PNL):

– Legea Boc prevedea ca la nivel de întreprindere un sindicat să fie reprezentativ (sa aibă drept de negociere colectivă) dacă adună jumătate plus unu din numărul de angajați. Modificările Câmpeanu prevăd revenirea la un nivel de 35% din angajați.

– Eliminarea prevederii “ Organizatiile sindicale nu pot desfasura activitati cu caracter politic” din legea Boc.

– Un număr de minim 15 angajați din întreprinderi diferite (din acelaşi sector) pot acum forma un sindicat. Legea Boc elimina posibilitatea angajaților din unități diferite de a se asocia pentru a forma un sindicat.

– Activitatea liderilor sindicali fusese îngrădită. Noua lege prevede: “conducerile organizaţiilor sindicale au acces în unităţile în care au membri ori de câte ori este nevoie”. Liderii sindicali beneficiază de protecție împotriva unor concedieri din motive neimputabile lor timp de doi ani după încetarea mandatului, prevedere care fusese eliminată în legea Boc. Mai mult, organizațiile sindicale pot angaja pensionari sau angajați ai altor unități în funcții de conducere.

– Legea Botiş prevedea expres ca zilele petrecute de liderii sindicali în activitatea sindicală să nu fie remunerate de angajator. Noua lege prevede posibilitatea negocierii acestui aspect.

– Unitățile economice au obligația de a pune la dispoziție spațiile necesare funcționării organizațiilor sindicale- Vechea lege prevedea posibilitatea negocierii alocării unor astfel de spații.

– Cotizația membrilor de stat va fi deductibilă în limita a 2% din venitul brut realizat, spre deosebire de 1% în legea Boc.

– În cadrul negocierilor colective, angajatorii au, față de legea Boc, obligații suplimentare de a informa sindicatele asupra: “b) sistemul de salarizare avut în vedere şi aplicarea acestuia pe următoarea perioadă contractuală; c) situaţia, structura şi evoluţia estimată a ocupării forţei de muncă, precum şi eventualele măsuri preconizate pe următoarea perioadă contractuală; d) măsurile propuse privind organizarea muncii, programului şi a timpului de lucru pe următoarea perioadă contractuală; e) măsurile propuse privind protecţia drepturilor salariaţilor în caz de transfer al unităţii sau a unei părţi a acesteia; “

– Pe durata grevei legea Boc prevedea suspendarea tuturor drepturilor ce rezultau din contractul individual de muncă cu excepția drepturilor de asigurări de sănătate. Noua lege prevede menținerea tuturor drepturilor ce decurg din contractul invididual de muncă (cu excepția drepturilor salariale, aşa cum prevedea şi vechea lege).

– Vechea lege prevedea ca angajații nu pot deschide un conflict de muncă atâta vreme cât contractul colectiv de muncă este în vigoare. Noua lege dă această posibilitate, câtă vreme angajatorul nu îşi respectă obligația de a negocia anual timpul de lucru şi condițiile de muncă.

În fine, s-a eliminat prevederea abuzivă din legea Boc ca personalul angajat de forțe armate străine pe teritoriul României să nu aibă drept de grevă.

Corectarea abuzurilor din perioada guvernarii neoliberale a început cu legea dialogului social, întărind activitatea sindicală în România.

Proiectul se afla in dezbatere publica, puteti trimite sugestii si propuneri pe site-ul Ministerului Muncii.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole