Lefurile nesimţite din învăţămînt nu se văd în medie. Din Bucureşti, veşti?

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Colegul Costi Rogozanu continuă seria “salariilor din învăţămînt” pe VoxPublica.

Revin cu situaţia salariilor din învăţămînt. Pentru că un prieten mi-a făcut o observaţie preţioasă. Este vorba despre situaţia salariilor pe luna octombrie 2010. Nicăieri nu se vede mai bine ce priorităţi are statul român. În învăţămînt, unde ponderea studiilor superioare e covîrşitoare, salariile sînt minime: media salariului net 1163 lei. În sănătate sînt şi mai mici: 1059 lei.

sursa: INS

Salariile nesimţite ale universitarilor – uneori depăşind 10000 de dolari pe lună (cazul Cluj)– nu se văd în media pe ţară. Ceea ce face situaţia cu atît mai primitivă şi de nesuportat. Şi sînt sigur că nu e vorba doar despre Cluj. Aştept de la voi, cei care sînteţi în sistem – sugestii de alte situaţii nesimţite în toate facultăţile din ţară. Din Bucureşti, de exemplu, aştept nişte veşti. Sau mai curînd confirmări. E-mailul, facebookul meu vă sînt deschise… Pentru că baronetul universitar merge mînă în mînă cu nesimţirea statului în ce priveşte domeniile cheie: e de fapt un pact de neagresiune stampilat cu eticheta “autonomie”.

Închei cu un comentariu bun al unui cititor cu nick-ul “ionion”. a fost postat la comentariul meu despre situaţia din Cluj.

Draga Costi,

Eu vad lucrurile asa:

– exista oameni din interior care vor vrea sa vorbeasca, dar nu pot s-o faca direct, deschis, cu numele lor. Motivul e simplu: AM a pus la punct o masinarie perfecta de urmarire si de discreditare a adversarilor sai, de la cel mai mic preparator, pana la profesori mari, precum Miclea, Sirbu sau Codoban. Una din oficinele sale, de multa vreme, e Ziua de Cluj, cu Hoandra si Bogdan ca avocati neconditionati;

– in spatiul public ai posibilitatea sa te exprimi liber fata de un subiect anume. Dar UBB nu este un spatiu public, ci unul profesional, semi-privat. Orice atac la Marga trece drept defaimare a institutiei si atrage penalizari grave ori sicane indelungate.

– importanta mi se pare nu investigatia, ci dezbaterea. Ce-am putea sa aflam mai mult din ce nu stim? O mana de oameni, scutul dur in jurul familiei Marga, castiga sume lunare ce depasesc veniturile unor profesori americani sau germani. În termeni de investigatie, se poate face o comparatie simpla: se iau declaratiile lor de avere de pe site-ul UBB si se compara cu cv-urile lor de pe acelasi site, ori cu citarile de pe motoarele de cautare.

– dezbaterea, deci: suntem in ilegalitate sau in imoralitate? E o intamplare, o coincidenta, ca nu exista intelectuali publici clujeni care sa se fi afirmat raspicat pe piata ideilor politice sau culturale din Romania? Sau ca in momentul in care au facut-o altfel decat Marga au fost discreditati prin campanii violente de presa?

– daca spui salariu nesimtit, esti inca in zona morala. Se bate obrazul si se merge mai departe. E vorba doar de un pic de rusine aici sau de felul in care se construieste o institutie universitara si un intreg sistem de invatamant?

– in sfarsit, ca simpla observatie, AM isi pregateste intrarea triumfala in politica. Faptul ca nu se rezuma la a interveni pe teme de educatie, ca se milogeste sa apara aproape zi de zi la RTV si la A3, coroborat cu faptul ca orgoliul sau planetar ii interzic sa coboare sub functia de ministru, trebuie sa dea de gandit. Care sunt efectele posibile ale acestei ascensiuni politice?

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole